Nyheter

TV-oppskrift: ‘Mann med tyngde, kvinne med ynde.’

Programledermodellen der en eldre mann akkompagneres av en yngre kvinne forsterker ulikheten mellom kjønnene, mener forsker. – TV 2 har forelsket seg i modellen, mener tidligere nyhetsanker i kanalen.

– Det er veldig uheldig at TV 2 så ofte bruker den samme programledersammensetningen. Jeg tror ikke nødvendigvis det er den beste modellen for et norsk arbeidsmiljø – vi som liksom skal være likestillingslandet.

Den tidligere TV 2-journalisten Mette Anthun reflekterer over den typiske programleder-duoen som er å se i mange nyhetssendinger. Modellen har fått tilnavnet 'mann med tyngde, kvinne med ynde' og brukes i nyhetssendinger verden over. Hun mener norske TV 2 har satset stort på modellen.

– Mannen framstår som den troverdige og trygge, mens kvinnen er den «freshe» og friske. Det er en fin match og se på og det tar seg pent ut. Det er en modell TV 2 har forelsket seg i. De holder relativt fast ved den, sier Anthun til Vårt Land.

I tillegg peker hun på at svært få voksne kvinner har fått lederroller i kanalen.

– Det skapte en utrygghet i redaksjonen, sier hun.

LES OGSÅ: – Pressen beskytter overgripere

#Metoo

TV 2 er et av mediehusene som har vært ute i hardt vær etter at #Metoo-kampanjen for alvor tok av i Norge. Flere kvinnelige medarbeidere i kanalen har gått ut med alvorlige historier om grove seksuelle overgrep og trakassering på jobb, og fortalt om en kultur der ledelsen ikke har tatt tak i problemene.

Kvinnelige TV 2-profiler har ved flere anledninger tidligere vært ute i mediene og reist spørsmål om kanalens kvinnesyn. Mange har pekt på det de mener er aldersdiskriminering, og at kvinner «går ut på dato» etter en viss alder.

Sluttet som 54-åring

For tre år siden sto TV 2s profilerte nyhetsanker Trude Teige fram i VG og fortalte at hun sluttet i kanalen, 54 år gammel. Årsaken var at hun opplevde at kompetansen hennes ble mindre verdt for TV 2 jo eldre hun ble og at «TV 2 ikke er en god plass å være for en dame over 50 år».

Teige fikk støtte fra andre kvinnelige kolleger på samme alder etter at hun sto fram i VG, blant dem Mette Anthun.

– Jeg husker godt min mannlige leder som rådet meg til å ikke sette opp håret når jeg var på TV. Han sa det fikk meg til å se eldre ut, sier Anthun.

– Hva er galt med å se eldre ut?

– Jeg er ikke sikker. Jeg har et inntrykk av at det handler om å «komme gjennom» på skjermen. Men det er rart at ikke voksne kvinner er i stand til det.

LES OGSÅ: Vibeke Løkkeberg: – Sex-­trakassering i filmbransjen er like utbredt i Norge som i andre land

'Tyngde og ynde' forsterker forestillinger om kjønn

Turid Øvrebø, førstelektor ved journalistutdanningen ved Høgskulen i Volda, har forsket på kjønnsroller i mediene i mer enn 15 år. Selv mener hun å kjenne igjen den klassiske ankerduoen med en eldre mann og en yngre kvinne fra TV 2s nyhetssendinger. Hun mener modellen er med å skape et strukturelt problem rundt samfunnets kvinnesyn.

– Poenget med modellen er at programlederne skal gi hverandre glans – mannen gjennom den yngre kvinnen, mens kvinnen skinner av mannens autoritet. Problemet er at denne modellen forsterker fortellingen om at det er ulikhet mellom kvinner og menn, sier Øvrebø.

– Sier det noe om kvinnesynet i de delene av mediebransjen der modellen brukes?

– Jeg er usikker på hvor bevisst man er rundt dette. Det er en del av problemet at det ikke eksisterer nok bevissthet og at det i mange sammenhenger blir en akseptert fortelling om kvinner og menn, sier medieforskeren.

Ekstremt i TV 2-Sporten

Tidligere nyhetsanker i TV 2, Siri Lill Mannes, kjenner seg bare delvis igjen i kritikken rundt aldersdiskriminering i kanalen.

– I Sporten var det ekstremt når det gjaldt alderssammensetning, det tok jeg også opp med ledelsen. I Nyhetene har det også vært forskjeller i alder, men ikke så dramatisk, sier hun.

Selv valgte hun å slutte i TV 2 da hun var 40 år, men forteller at TV 2 ønsket sterkt at hun skulle fortsette.

LES KOMMENTAR: Grumsete grenser

Avviser bruk av programledermodell

TV 2 avviser tvert at de jobber etter programledermodellen 'eldre mann, yngre kvinne'. I en e-post til Vårt Land sier nyhetsredaktør Karianne Solbrække at kanalen ansetter de beste folkene i bransjen, både kvinner og menn, eldre og yngre.

– Vi mener ikke dette er en god kombinasjon, så derfor satser vi selvsagt heller ikke på en slik modell. Når det gjelder dagens alderssammensetning hos våre nyhetsankere, har vi ingen kvinner under 30 år, de fleste mennene er i midten av 40-årene, vi har kvinner mellom 30 og ca 50 år som ankrer våre nyhetsflater, og et par, tre menn over 50 år. Det å være nyhetsanker er en svært krevende jobb, dermed rekrutterer vi utelukkende på kompetanse - og ikke på alder, sier Solbrække.

– Forskere advarer mot at for mye bruk av denne programlederkombinasjonen forsterker forestillingene om ulikhet mellom kjønnene. Er TV 2 enig i dette?

– Uten at jeg har dypdykket i den forskningen kan det sikkert i en del tilfeller høres rimelig ut. Det er uansett ikke relevant for TV 2s praksis. Vi har kvinner og menn med kompetanse og autoritet, uavhengig av alder. Ynde, som Vårt land her refererer til, er ikke et kriterium for å bli ansatt i TV 2, sier Solbrække.

Les mer om mer disse temaene:

Dana Wanounou

Dana Wanounou

Dana Wanounou er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land. Hun har også vært nyhetsleder og debattleder i avisen. Har du tips om saker, send mail til danawano@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter