Nyheter

TV-aksjonen: Tabu tvinger jenter i Burundi til å være hjemme fra skolen

Legen Djida Marlene Kenza er fortvilet over at tabu tvinger jenter i Burundi til å være hjemme fra skolen flere dager i måneden når de har menstruasjon.

– Vi har veldig langt å gå før jenter har like muligheter som gutter til utdanning og yrkeskarriere. Derfor er det kjempebra at den norske TV-aksjonen i år retter seg spesielt mot å gi jenter og kvinner bedre rettigheter, sier den burundiske legen Djida Marlene Kenza (31).

Hun arbeider for organisasjonen SaCoDé Burundi, som samarbeider med CARE Norge som er tildelt årets TV-aksjon.

Menn styrer og bestemmer

– Fortsatt er det i altfor stor grad menn som styrer og tar avgjørelsene. Da blir selvsagt deres interesser prioritert. Jenter trenger søkelyset, vi utgjør halve befolkningen og kan ikke tvinges til taushet, sier Kenza.

Hun trekker fram noe så grunnleggende som manglende åpenhet og kunnskap om menstruasjon og kvinners reproduktive rettigheter.

– Det lille som er av undervisning skjer for lite og for sent i skolen, og temaet er fullstendig tabu både offentlig og privat. Dette må vi endre, ellers hindrer vi utvikling, insisterer legen.

 

Holdes hjemme fra skolen

SaCoDé Burundi jobber med å undervise unge jenter og gutter om seksualitet, kvinnehelse og prevensjon. Blant annet tilbyr de spesielle bind til jenter under menstruasjonen, slik at de kan gå på skolen.

– Det er vanlig at jenter mister fire-fem dager på skolen hver måned under menstruasjonen, sier Kenza.

Hun etterlyser en grunnleggende mentalitetsendring for å tvinge fram økt likestilling, med potensielt enorme gevinster for den enkelte kvinne, samfunnsøkonomien og folkehelsen.

Kvinnebistand gir ringvirkninger

Generalsekretær Gry Larsen i CARE Norge håper at årets TV-aksjon skal gi midler til å skape bedre muligheter for 400.000 kvinner i Burundi og åtte andre fattige land. Satsingen vil ifølge Larsen gi ringvirkninger for halvannen million mennesker.

– Kvinnene skal få opplæring i å starte egen bedrift, få egen inntekt og spare og låne penger. De skal få støtte til å kunne bestemme over egen kropp, og til å delta og bli hørt i politikken og i lokalsamfunnet, sier Larsen.

Hun betegner det som avgjørende for jenter og kvinners muligheter at de selv kan kontrollere når og om de vil ha barn, og eventuelt hvor mange barn de skal få.

Press om å gifte seg og få barn

Djida Marlene Kenza kaller seg privilegert som har fått medisinutdannelse og kan jobbe med kvinnehelse og reproduktive rettigheter.

– Jeg er dessverre blant unntakene. I Burundi kan jenter gjerne ta utdanning, men så er det press og forventning om at de straks skal bli gift og få barn. Jenter som tar høyere utdanning og sikter mot en yrkeskarriere risikerer å bli mindre attraktive som partnere, fordi mange menn oppfatter det som en trussel mot deres maskulinitet og makt.

 

Tenk mindre tradisjonelt

Bistands- og kvinnekampveteranen Gro Lindstad i FOKUS (Forum for Kvinner og Utviklingsspørsmål), mener altfor små midler av bistanden rettes mot likestilling og kvinners rettigheter.

– Det gjelder både global og norsk bistand. Jeg etterlyser en mindre kjønnstradisjonell og mer helhetlig og ekspansiv tenkning. Kvinneperspektivet må mye sterkere inn i større bistandsinvesteringer innen handel, næringsliv, klima og energi, sier Lindstad, daglig leder i FOKUS.

– Kan gi flerdoblet effekt

Lindstad viser til omfattende forskning om at kvinnerettet bistand ofte gir en flerdoblet effekt sammenlignet med bistand kontrollert av menn. Blant annet viser undersøkelser at når det er kvinner har egen inntekt, går en mye større andel av bistanden tilbake til familien og barna enn dersom bare mannen har inntekt.

– På høynivåmøtet i FN i New York i sommer, var det ingen av FNs 17 bærekraftsmål for 2030 som lå lenger bak skjema enn målet om likestilling mellom kjønnene, sier Gro Lindstad.

LES OGSÅ:

Vårt Land møtte en håndfull kvinner som alle har utpreget seg som kvinnesaksforkjempere – på en eller annen måte – i trossamfunn som ellers er preget av mannsdominans

Kristne misjonærer langt fremme i kvinnefrigjøringen

---

TV-aksjonen

  • TV-aksjonen NRK er verdens største innsamlingsaksjon målt i antall frivillige og innsamlede kroner i forhold til innbyggertall.
  • Årets aksjon går av stabelen søndag 20. oktober.
  • Organisasjonen CARE skal bruke de innsamlede midlene for å bedre kvinners rettigheter og muligheter til å skape sitt eget levebrød.
  • Rundt 100.000 bøssebærere skal banke på 2,3 millioner dører .
  • Midlene øremerkes kvinnerettet arbeid i ni land: Niger, Mali, DR Kongo, Burundi, Rwanda, Myanmar, Afghanistan, Jordan og Palestina.
  • TV-aksjonen har vært arrangert hvert år siden 1974, og har totalt samlet inn ni milliarder kroner.

---

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter