Nyheter

Tsjernobyl må rydde opp i 50 år til

30 år er gått etter eksplosjonen i en atomreaktor i Tsjernobyl. Nils Bøhmer mener den var en vekker. Samtidig mangler verden en løsning på hva man gjør med radioaktivt avfall.

Nils Bøhmer er daglig leder i Bellona og kjernefysiker. Han husker at han så Dagsrevyen på kvelden 26. april i 1986, det året han var russ, da han første gangen hørte om Tsjernobyl-ulykken.

– Den usikkerheten man fikk, sitter litt i. Etter hvert kom opplysninger om at dette var en alvorlig ulykke som sovjetiske myndigheter hadde prøvd å holde hemmelig. Det kom også motstridende meldinger fra norske eksperter om hvor farlig dette var. Noen beroliget om at dette fantes ikke farlig, mens en annen ekspert sa at han holdt barna inne. Det skyldtes nok både at det var i den kalde krigen der sovjetiske myndigheter ga begrenset informasjon både til egne innbyggere og omverdenen, og hvordan norske myndigheter den gangen var forberedt på en slik hendelse.

Fare for ulykker

– Hva har verden lært etter Tsjernobyl-ulykken i 1986?

– Det var en øyeåpner at en ulykke langt unna kunne ha så vidtrekkende konsekvenser. Fremdeles sliter vi her i Norge med nedfall derfra. Det er gjort mye med hvordan man takler en sånn ulykke, og hvordan man informerer befolkningen. Vi har også fått målinger som viser om mat produsert langt unna, er sikker. Mange områder, spesielt i Midt-Norge, har måttet gjøre spesialtilpasninger med fôr til beitedyr. Det har vært et omfattende måleprogram for å sjekke om det er mulig å sende dyr på beite, eller om de må holdes inne for å unngå å få for høy radioaktivitet.

LES MER: Mener atomkraft kan redde miljøet

– Kunne det samme skjedd i dag?

– Man tenkte at Tsjernobyl-ulykken var spesiell fordi den skjedde i Sovjetunionen og på et atomkraftverk som lå langt under vestlig standard. Men Fukushima-ulykken viste at atomkraftverk er kompliserte systemer der mye kan gå galt, og at en stor, menneskelig faktor spiller inn.

Radioaktiv sopp

– Er det farlig å spise sopp og bær som inneholder cesium?

– Sopp virker som en svamp som trekker til seg radioaktivt cesium. I gode soppår har man målt høyere radioaktivitet på sau. Cesium kan gi økt risiko for å utvikle kreft. Kjøtt på markedet i dag skal ikke inneholde cesium over disse visse grenseverdier.

Trengs atomkraft for holde togradermålet?

– Nei, man klarer seg fint uten. Mange atomreaktorer er gamle og stenges fram mot 2050. Skal man bygge nytt, må store investeringer til. Strengere sikkerhetskrav har også gjort atomkraft dyrere, mens fornybart blir billigere.

Uavklart avfall

– Hva bekymrer deg mest ved atomkraft nå?

– Ulykkesrisikoen og avfallsproblematikken er ikke godt nok løst. Det finnes 200.000 tonn med høyaktivt, brukt brensel som det i liten grad er funnet noen løsning for. Sverige og Finland er de eneste landene som bygger deponier. Der blir avfallet liggende i flere hundre tusen år før det er nedbrutt.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Hva overrasket deg mest den siste uken?

– Da jeg var i Tsjernobyl og fikk høre at de tror det vil ta femti år til før de er tilbake til normalen.

– Hvem ville du snakket med nå?

– Donald Trump. Det kunne vært fascinerende å møte ham på privaten og se om han er så gæren som han virker.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter