Nyheter

Trumps politikk truer positiv trend

Det har vært markant nedgang i andelen uønskede graviditeter siden 1990. Nedgangen er mindre i utviklingsland, og nå trues framgangen av USAs bistandspolitikk.

Den gode nyheten i en studie fra Guttmacher Institute er at andelen uønskede svangerskap har sunket med hele 30 prosent i den rike del av verden fra 1990 til 2014, der abortraten samtidig har gått ned.

Mindre positivt er det at nedgangen i uønskede svangerskap er mer beskjedne 16 prosent i utviklingsland, samtidig som andelen av uønskede svangerskap som ender i abort har økt i denne delen av verden siden 1990.

Store ulikheter

Studien er presentert i siste nummer av prestisjetidsskriftet The Lancet. Den bekrefter en velkjent sammenheng mellom tilgang til prevensjon og annen familieplanlegging, og andelen uønskede svangerskap og aborter.

Enkelt sagt er det svært mye lettere for en kvinne i Norge å unngå uønsket svangerskap, enn for en kvinne i et fattig land i Midtøsten, Karibia eller Afrika.

I Nord-Europa er andelen uønskede svangerskap bare en fjerdedel av nivået i Øst-Afrika, med henholdsvis 26 uønskede graviditeter per 1.000 kvinner årlig i vår del av Europa, mot over 100 per 1.000 kvinner i det østlige Afrika.

LES MER: Abortsyn tirrer eiere

Høy abortrate

Det høye nivået på uønskede svangerskap i utviklingsregioner, sammenfaller med betydelig mangel på tilgang til prevensjon i disse delene av verden.

På verdensbasis endte godt over halvparten av de uønskede svangerskapene i perioden 2010–2014 med abort (56 prosent). I den rike del av verden har andelen uønskede svangerskap som ender med abort falt, mens det motsatte er tilfelle i mindre utviklede regioner.

Daglig blir det utført nærmere 70.000 usikre aborter rundt om i verden, nesten alle i utviklingsland. Definitivt mest helsefarlig for kvinner er det å ta abort i Afrika, der rundt 16.000 kvinner mistet livet i 2014 på grunn av usikre aborter

I utviklingsland falt både uplanlagte og planlagte fødsler, noe forskerne mener henger sammen med en trend der de fleste familier ønsker færre barn.

LES MER: Livsfarlige aborter

Trumps omstridte «Gag Rule»

Nå kan USAs bistandspolitikk under president Donald Trump ytterligere øke gapet mellom kvinners muligheter til å styre sin egen fruktbarhet i den rike og den fattige del av verden. Trump-administrasjonen har innført den såkalte «Gag Rule» (munnkurvregelen), som kutter bistand til organisasjoner som tilbyr eller informerer om abort, eller som arbeider politisk for å endre abortlovgivningen.

Politikken berører enorme summer. Det amerikanske bistandsdirektoratet USAID er en dominerende aktør innen global helsebistand, inklusive rundt fem milliarder kroner årlig direkte til programmer for familieplanlegging. Trumps munnkurvregel innebærer begrensninger som berører nærmere ni milliarder dollar i finansiering av globale helsetjenester.

LES MER: Trump truer utjevning

Tekkes kristenkonservative velgere

Munnkurv-regelen er Trumps svar til hans mest abortrestriktive velgere, særlig i konservative kristenkretser. Et drøyt år etter at den omstridte politikken ble satt ut i livet, er det for tidlig å konkludere om effektene, men en ny rapport fra Human Right Watch peker på stor sannsynlighet for svært uheldige konsekvenser:

• Kvinner og jenter i rundt 60 lav- og mellominntektsland vil få dårligere tilgang på prevensjon, noe som betyr flere uønskede graviditeter og flere aborter.

• Restriksjonene vil føre til svangerskapsrelaterte dødsfall som ellers kunne vært unngått, både på grunn av helsefarlige abortmetoder og økning i uplanlagte svangerskap i områder med høy mødredødelighet.

• Siden USA er verdens største bistandsgiver innen helse, vil Trumps nye linje trolig bidra til å undergrave den globale framgangen for bedre helse.

Guttmacher-studien anbefaler en stikk motsatt politikk for bedre kvinnehelse, med økt tilgang til prevensjon og sikre aborter.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter