Nyheter

Trump-rådgiver: Bosetninger ikke til hinder for fred

Donald Trump ser ikke på de israelske bosetningene på Vestbredden som et hinder for fred. Valgseieren hans reduserer sjansen for at det opprettes en palestinsk stat.

– Det er overhodet ikke Trumps syn at bosetningsaktiviteten bør fordømmes eller at den er til hinder for fred, sa Jason Greenblatt til den israelske hærens radiostasjon. Han er en av Trumps ledende rådgivere innen Israel-relaterte saker.

Over en halv million bosettere bor på Vestbredden og i Øst-Jerusalem, som ble erobret fra Jordan i seksdagerskrigen i 1967. De fleste land regner disse bosetningene som ulovlige, og folkeretten forbyr en stat å overføre sin egen befolkning til okkupert territorium.

Vil ikke tvinge fram fred

USA har lenge fordømt byggingen av bosetninger og regner dem som det største hinderet for å oppnå fred i Midtøsten. Israel benekter at Vestbredden er okkupert og omtaler i stedet området som «omstridt territorium». Da Barack Obama kom til makten i 2009 ba han Israel stanse utbyggingen. Den fortsatte utvidelsen av bosetningene bidro til et anstrengt forhold mellom ham og Israels statsminister Benjamin Netanyahu.

Fredsprosessen i Midtøsten har stått stille lenge og Greenblatt sier Trump mener initiativet må komme fra de israelske og palestinske lederne.

– Han har ikke som mål å tvinge partene til fred, og det burde ingen andre ha som mål heller.

LES OGSÅ: Israelsk høyreside gleder seg til ny Trump-æra

Spøker for palestinsk stat

Trump selv har sagt at «ingen er mer pro-Israel enn meg», og en annen rådgiver, David Friedman, sier vinneren i tirsdagens presidentvalg i USA er «enormt skeptisk» til en tostatsløsning.

En Trump-administrasjon vil aldri tvinge Israel til å akseptere en tostatsløsning eller noen annen løsning som går mot det israelske folkets vilje, sa Friedman i oktober da han deltok på et møte i Jerusalem til støtte for Trump. Dette er musikk i ørene til mange på den israelske høyresiden. De tar Trumps seier til inntekt for sin egen sak, og noen ser det som en mulighet til å gravlegge planene om en palestinsk stat for godt.

Også i Netanyahus parti Likud er det parlamentarikere som sier Trumps valgseier er «en historisk mulighet» til å gå bort fra tanken om en palestinsk stat og i retning av en israelsk annektering av Vestbredden.

LES OGSÅ: - Toget har gått for en tostatsløsning

LES OGSÅ: «Hvem kan drepe et barn som sover?»

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter