Nyheter

Trump og Luther

USAs neste president og reformasjonsjubileet vil kunne påvirke nordmenns livssyn det neste året, tror forsker.

Om 22 dager vil Donald Trump bli innsatt som den 45. president i USA. Samtidig herjer borgerkrigen i Syria på sjette året, der stormaktene står på hver sin side. Det vil kunne påvirke oss på et dypere plan, tror professor ved Universitetet i Stavanger, Anne Kalvig.

– Storpolitisk er det polarisering og fiendebilder som dominerer. Jeg tror og håper at religionsdialogen intensiveres og at det kan være en motsats til denne trenden og til fiendebildene som tegnes, sier Kalvig som er religionshistoriker.

– Nyansere bildet

Hun håper også dialogarbeidet kan nyansere hva det vil si å være norsk. Lille julaften la kulturminister Linda Hofstad Helleland ut et innlegg på sin Facebook-side der hun oppfordret til å være stolt av det norske, blant annet den kristne julefeiringen.

– Vi har sett norske politikere legge klamme og trange rammer for hva det vil si å være norsk. Jeg håper at de ulike religionene og livssynene kan nyansere dette og spille en rolle for å skape interesse for hverandre og mangfoldet. Det kan gi et mer helhetlig bilde der man legger vekt på sammenhenger i stedet for grenser, sier hun.

LES OGSÅ: Forsker danset med spiritistbord

Norsk og kristen

Morten Holmqvist, førsteamanuensis ved Menighetsfakultetet, opplever at det flerreligiøse samfunnet har gjort ungdommer mer bevisst på at det å være norsk og kristen henger sammen.

– Konfirmantene jeg har møtt tenker at «jeg er døpt og norsk – dermed velger jeg kristen konfirmasjon». Det å velge kristen konfirmasjon sees på som å praktisere det norske, sier Holmqvist som tok doktorgrad på hvordan kristen tro og kunnskap læres i konfirmasjonstiden.

Jubileumsmarkering

31. oktober er det 500 år siden Martin Luther offentliggjorde sine 95 teser mot avlatshandelen og dermed sparket i gang reformasjonen. Jubileet vil bli behørig markert med gudstjenester og seminarer over hele landet. Både Kalvig og Holmqvist tror jubileet få nordmenn til å stille spørsmål om hva de tror på.

– Reformasjonsjubileet vil kunne gjøre at mange vil utforske hva det vil si å være protestant. Hva skiller lutherdommen fra de andre kristne trosretningene? Større oppmerksomhet rundt læresetninger kan få flere til å tenke gjennom sitt ståsted. Det vil være bevisstgjørende, sier Kalvig.

– Det blir spennende å se hvilke spørsmål jubileet vil sette i gang, sier Holmqvist.

Høre til

2017 er også året da Den norske kirke skal bli herre i eget hus. Skillet vil først og fremst merkes på det organisatoriske planet, men vil også kunne utfordre folks oppfatning av hva det vil si å høre til noe, tror Kalvig.

– Samtidig som at utmeldingene fra Den norske kirke vil fortsette, vil vi nok også kunne se høyere deltakelse blant de som er igjen. Det er mye aktivitet i folkekirken til tross for at medlemstallet går ned, sier hun.

LES OGSÅ: Tror på det som passer

Gjør tro

Holmqvist opplever ikke at den jevne nordmann nødvendigvis er så søkende i sin hverdag. Det er de «små tingene» i livet som familie og en trygg jobb som betyr mest – noe de også vil gjøre i 2017.

– De tenker ikke så mye på de store spørsmålene, men i møtet med de organiserte religionene gir de det en sjanse – uten å nødvendigvis kjøpe hele pakken eller teologien. De skriver bønnelapper eller tenner lys, sier han.

Ungdommene han har studert kommer til kirken med en praktisk rettet tro.

– Det er opplagt en endring at det er mer naturlig å tenne lys eller gå til nattverd enn det var for bare få år siden, sier han.

Antall mennesker som går til nattverd har økt hvert år siden 2008. Da fikk om lag 970.000 brød og vin av presten (Norge utenom Oslo). I 2015 hadde tallet på nattverdsgjester økt til 1,16 millioner, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter