Nyheter

Trump nekter å høre på kritikk

Donald Trump møter kritisk mediedekning med rasende angrep på pressen. Nå venter søksmål om hvorvidt Trump University lurte penger fra studenter.

Amerikanske medier er anklaget for å være for ukritiske i dekningen av den republikanske presidentkandidaten, men tirsdag benyttet Trump en pressekonferanse til å kjefte på medier og reportere for å være «ufattelig uærlige» og at de «burde skamme seg». En ABC-reporter ble beskyldt for å være «sleip», mens en mannlig CNN-reporter ble avfeid med «du er meg en nydelig en».

Krigsveteraner

Pressekonferansen skulle handle om hvor det er blitt av 46 millioner kroner han samlet inn til krigsveteraner i januar.

I tillegg til å legge fram en liste over veteranorganisasjoner som omsider har fått penger, benyttet en tydelig irritert Trump anledningen til et nytt, rasende angrep på mediene.

LES OGSÅ: Trump møter 500 kristne leiarar

Det skaper reaksjoner i et USA som historisk nærmest har vært synonymt med en fri og kritisk presse.

– En amerikansk politisk kandidat som angriper pressen for å gjøre jobben sin, driver kampanje i feil land, sier presidenten i Den nasjonale presseklubben, Thomas Burr i en uttalelse.

Han mener Trump «misforstår – eller mer sannsynlig bare er imot – rollen en fri presse spiller i et demokratisk samfunn».

Omstridt

Onsdag fikk mediene innsikt i klagemålene i et pågående sivilrettslig søksmål der tidligere studenter og ansatte ved det såkalte Trump University klager på uredelige metoder for å rekruttere studenter, og lav kvalitet på kursene som ble tilbudt.

LES KOMMENTAREN: «Hvilke hersketeknikker bruker du?»

Trump University startet i 2005 og tilbød kortvarige kurs i eiendomsinvestering, kapitalforvaltning, verdiskaping og entreprenørskap, med avgifter fra rundt 12.000 kroner for et tre dagers kurs, til 300.000 kroner for studier i eiendomsmegling.

Donald Trump eide 93 prosent av selskapet, og ble brukt aktivt i markedsføringen, til tross for at han ikke hadde direkte befatning med kursene.

Utnyttet sårbare

Ifølge erklæringer fra tidligere ledere ved Trump University var utdanningen en skruppelløs forretning som brukte utilbørlige metoder for å utnytte sårbare studenter til å betale titusenvis av dollar for kurs med svakt faglig innhold og ukvalifiserte lærerkrefter.

En salgssjef ved Trump University, Ronald Schnackenberg, forteller at han fikk en reprimande fra ledelsen da han ikke presset et par med økonomiske problemer til å betale nærmere 300.000 kroner for et kurs i eiendomsmegling.

Han forteller at han deretter «så med avsky på» hvordan en annen salgsmedarbeider overtalte paret til å ta kurset.

LES OGSÅ: Her er noen av Trumps drøyeste sitater

Flere erklæringer fra tidligere ansatte og studenter framstiller Trump University som et tilnærmet svindelforetagende, der man brukte utspekulerte metoder for å få eldre og folk uten utdanning til å betale dyrt for dårlige kurs de ikke ville ha bruk for.

En tidligere salgsperson kaller foretaket «en fasade, en total løgn».

Kredittkort

Blant dokumentene som ble frigitt tirsdag var interne veiledninger der ansatte ble oppfordret til å oppmuntre kunder med lite penger til å skaffe seg flere kredittkort for å betale for kursene.

«Vi lærer teknikken å bruke AFP – Andre Folks Penger», heter det i en veiledning til salgspersonalet, der de ansatte blir bedt om å utnytte følelsene til potensielle kunder: «La dem forstå at du har funnet et svar på deres problemer».

LES OGSÅ: – Trumps mobbing påvirker barn

Anklagene sår sterk tvil om Trumps forretningsmoral, som har ført ham til rikdom og kjendisstatus, og som er grunnlaget for at han tross total mangel på politisk erfaring er blitt republikanernes presidentkandidat.

Saken forverres av at Trump har anklaget dommer Gonzalo Curiel i saken mot Trump University for å være «svært fiendtlig», «Trump-hater» og «antagelig meksikaner». Trump mistenkeliggjør hele rettssystemets uavhengighet ved å hevde seg utsatt for landeveisrøveri av et «rigget» rettssystem.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter