Politikk

Trump legger flere hindre for mellomamerikanere

Veien til USA blir enda lengre for mellomamerikanere på flukt fra gjengkriminalitet og vold. Nå må de søke asyl i Guatemala først.

USA og Guatemala har undertegnet en såkalt «trygt tredjepartsland»-avtale. Den innebærer at migranter som krysser Guatemala på vei til USA, ikke kan søke asyl i sistnevnte land uten først å ha søkt om det i Guatemala. Dette er president Donald Trumps nyeste tiltak for å få bukt med strømmen av asylsøkere fra Mellom-Amerika. Avtalen fra fredag førte folk straks ut på gatene i byer i Guatemala, og møter også fordømmelse fra flere hold i USA.

Store flyktningstrømmer

Særlig folk som flykter fra voldsherjede Honduras og El Salvador vil bli rammet av avtalen. Tall fra FNs flyktningkommissær viser at 245.000 personer fra Honduras og El Salvador er på flukt – de to landene har til sammen omkring 15 millioner innbyggere. Mange av disse reiser nordover for å søke asyl i USA. I 2018 deporterte USA 29.000 personer bare fra Honduras.

Kapasitetsproblem

Mellom-Amerika-kjenner og professor Benedicte Bull ser ikke for seg hvordan landet skal gjennomføre avtalen.

– Det er få som ønsker å ende i Guatemala, og landet står selv for en stor andel av migrantene. De har ekstremt dårlig kapasitet for å behandle masse asylsøknader, sier Bull, som jobber ved Senter for Utvikling og Miljø på Universitetet i Oslo.

Opphopning av migranter

Hun tror flere vil finne alternative ruter for å reise inn i USA ulovlig, og at det kan bli en opphopning av migranter som fører til kaos i Guatemala.

Mange av gjengene som opererer i Honduras og El Salvador opererer også i Guatemala.

– Mexico vil nok være et bedre alternativ for dem, og vi ser at også antallet asylsøknader i Mexico har gått opp, sier Bull.

LES OGSÅ: Færre dør i Middelhavet

Enorme gjengproblemer

Grunnen til at mange tusen fra Honduras og El Salvador flykter nordover mot USA, er den store gjengkriminaliteten i landet. I Honduras, som har ni millioner innbyggere, begås det mellom 250 og 300 drap i måneden. Gjengene livnærer seg først og fremst av pengeutpressing, noe som gjør at i fattige nabolag er det lite mulighet til å skaffe seg et levebrød, ifølge Bull.

Barn blir truet inn i gjenglivet

I tillegg blir barn utsatt for trusler og vold i en tidlig alder.

– Det gjelder barn helt ned i 12-13-årsalderen. Gjengene driver ikke aktiv rekruttering, folk søker til dem som beskyttelse. Det er veldig tett sammenveving mellom det å være fattig og å være voldsutsatt, sier hun.

Situasjonen skaper også store klasseskiller. Rike nabolag er ikke dominert av gjengene.

LES OGSÅ: Støtter Trump, men hjelper migranter

– Ser for seg noen måneder i USA

Den økende innvandringsskepsisen i USA ser ikke ut til å ha bremset utvandringen fra Mellom-Amerika nevneverdig. Bull tror ikke nødvendigvis alle forventer å kunne bli i USA på permanent basis.

– De ser kanskje for seg at selv om de blir deportert, får de noen måneder i USA, mens saken blir behandlet. Det kan være akkurat det de trenger for å slippe unna gjengtruslene, sier hun.

Ingen kommer ut av gjengene

Bull beskriver en situasjon der det er få alternativer til å gå inn i gjengene for å unnslippe volden, og det gjøres lite fra myndighetenes side for å gi gjengmedlemmer muligheten til å komme seg ut. Linjen de fører mot gjengene er brutal.

– Det er klare indikasjoner på regelrette henrettelser av gjengmedlemmer. Politiet og deres familier blir utsatt for trusler og vold, så aksjonene blir i stadig større grad utført av militæret, med militære metoder, sier hun.

Bull forteller også om nylige tilfeller i El Salvador av at politiet samarbeider med gjengene.

LES OGSÅ: Evangelikale kristne er mer mot innvandring enn ikke-religiøse i USA

Strukturen er avhengig av migrasjon

Den økonomiske strukturen i El Salvador og Honduras baserer seg på migrasjon. Bull mener elitene har liten interesse for å stoppe det.

– Hjemsendte penger driver etterspørselen etter varer og tjenester.

Klimaendringer rammer Mellom-Amerika

I tillegg er Mellom-Amerika sterkt rammet av klimaendringene. På den lille landstripen mellom Atlanterhavet og Stillehavet har man alltid vært utsatt for orkaner, flommer og tørke.

– Temperaturøkningen forårsaker både mer ekstremvær, og problemer for kaffedyrkingen, som er bærebjelken for mange småbønder, sier Bull.

---

Mellomamerikanere i USA

  • Tall fra US Community Survey i 2017 viser:
  • – 945.916 personer av honduransk opprinnelse bor i USA (9.1 millioner innbyggere i Honduras)
  • – 2.310.784 personer av salvadoransk opprinnelse bor i USA (6.3 millioner innbyggere i El Salvador)
  • – 1.456.965 personer av guatemalansk opprinnelse bor i USA (17.3 millioner innbyggere i Guatemala)

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk