Nyheter

Trump kutter støtten til organisasjoner som informerer om abort

Kvinne- og hjelpeorganisasjon ber utenriksminister Børge Brende plukke opp regningen. – Trumps tiltak er godt, kvitterer Menneskeverd.

– Dypt foruroligende. Dette får enorme konsekvenser, sier Gro Lindstad, daglig leder i Forum for kvinner og utviklingsspørsmål (FOKUS) til Vårt Land.

Donald Trump introduserer seg som en «pro-life president» allerede første arbeidsdag ved å kutte støtten til organisasjoner som informerer om abort. Det skriver amerikanske medier som CNN og Huffington Post. I sosiale medier har et bilde av Trump som signerer ordren, utelukkende omgitt av menn, spredd seg raskt.

Ifølge Bistandsaktuelt vil kuttet ramme aktører som arbeider for «kvinners reproduktive helse i utviklingsland, herunder familieplanlegging og prevensjon». FNs befolkningsprogram vil kunne rammes hardt. Mellom 22.000 og 27.000 kvinner dør årlig av utrygge aborter mens sju millioner behandles for skader. Stort sett fattige, forteller Gro Lindstad. Tallene er fra Guttmacher Institute.

PER ANDERS HOEL: «En stille abortdebatt»

Ber Norge betale

Nå ber en rekke norske utviklings- og kvinnesaksaktører utenriksminister Børge Brende (H) om å plukke opp regningen.

– Norge må bidra og også få med andre land som ikke støtter USA i denne politikken, sier Linstad til NTB.

Hun får støtte fra general­sekretær Gry Larsen i Care Norge.­ SVs generalsekretær Kari Elisabeth Kaski oppfordrer om det samme på Twitter.

Siden 1973 er det forbudt for amerikanske myndigheter å ­finansiere aborttjenester. I 1984 strammet Ronald Reagan ytter­ligere til med Mexico by-regelen, som nekter pengestøtte fra bistandsgiganten US Agency for International Development (USAID) til organisasjoner som forteller om abort. Siden den gang har demokratiske og repu­blikanske presidenter vekselvis fjernet og gjeninnført det som kritikere kaller «the global gag rule» – munnkurv-regelen.

Gro Lindstad viser til at Norge­ økte støtten til reproduktiv hels­e da George W. Bush innførte samme politikk som Trump nå gjør. Hun viser til at reproduktive rettigheter er en hovedsatsing i regjeringens handlingsplan om kvinner og likestilling i utenriks- og utvik­lingspolitikken.

– Nå må de vise at de mener alvor, sier Lindstad.

LES OGSÅ: Tør ikke gjenta kvinnekonferanse – frykter tap av rettigheter

Støtter Trump

Det mener organisasjonen Menneskeverd, som arbeider for det ufødte liv, er en dårlig idé.

– At Norge skal fylle finansieringshullet etter Trump henger ikke helt på greip. Vi gir mye slik bistand allerede, sier informasjonssjef Maria Victoria Kjølstad Aanje.

Norge bør heller gi mer ­bistandmidler til tiltak som «fremmer liv og god helse for mor og barn» og som sikrer tilgang på prevensjon, sier Aanje.

– Trumps tiltak er godt, siden det fremmer liv. Man kan mene mye om Trump, men her holder han det han lovet i valgkampen, sier informasjonssjefen.

De som tilbyr prevensjon vil vel rammes når de ikke kan snakke om farene ved utrygge aborter en gang?

– Hovedsaken er at det rammer aborttilbydere, så kan man vri bistanden inn mot de som kun driver med prevensjon, sier Aanje.

LES OGSÅ: Her står morgendagens bioetiske slag

Frykter tilbakeslag

Gro Lindstad mener Trump har omgitt seg med «konservative og religiøst reaksjonære krefter». Visepresident Mike Pence er en ihuga motstander av selvbestemt abort. FOKUS-lederen frykter konsekvensene:

– USAID er en veldig stor b­idragsyter til helsetjenester for land i Sør. Endringer i støtten derfra får enorme konsekvenser.

I mars arrangeres dessuten det årlige møtet i FNs kvinnekommisjon og i april møtes FNs befolknings- og utviklingskommisjon, påpeker Lindstad:

– Vi forventer en langt mer konservativ amerikansk linje i forhandlingene om sluttdokument derfra, sier hun.

Vårt Land har tidligere skrevet om den konservative lobbyens fremmarsj i FN, der kvinneorganisasjoner frykter tap av rettigheter.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter