Nyheter

Trump haler innpå

Donald Trump har den siste uka sakte, men sikkert halt innpå Hillary Clinton på meningsmålingene, og ledelsen hennes er nå nede i 1-2 prosentpoeng.

Samtidig viser bakgrunnstallene at Clinton ikke taper oppslutning. Det som skjer, er at Trump øker sin støtte.

– Det er fordi velgere som lener seg mot republikanerne, nå kommer ned fra gjerdet. Det gjelder både dem som ikke hadde bestemt seg, og noen av dem som har støttet tredjekandidater, sier Doug Rossinow ved Universitetet i Oslo til NTB.

Han viser til at libertarianeren Gary Johnson de siste ukene jevnt og trutt har tapt oppslutning. Mange republikanere som ikke liker Trump, har vurdert å stemme på ham for å slippe å stemme på Trump.

LES OGSÅ: Jakter på vippevelgere

Lojale

Trolig har nå mange av dem til sjuende og sist funnet ut at det er verre om Clinton blir president enn Trump. Ifølge Rossinow er amerikanere flest tross alt svært lojale mot sitt parti.

Han kan ikke peke på noen bestemte saker som kan ha ført til at de nå klatrer ned av gjerdet. Trumps opphenting var i gang allerede før FBI-sjefen James Comey kom med sin antydning om nye eposter for en uke siden.

Men fortsatt er det rundt 15 prosent av velgerne som ikke har bestemt seg, et langt høyere tall enn for fire år siden da 5 prosent ikke hadde bestemt seg en uke før valget.

«Skjulte reserver»

Trump og republikanerne har kalkulert med at de har et hemmelig våpen i såkalte «skjulte hvite velgere» – millioner av lavt utdannede hvite som ikke har pleid å stemme, eller velgere som ikke tør fortelle meningsmålerne at de vil stemme på Trump.

Spørsmålet er om de er så mange at de kan utløse en overraskelse på linje med brexit i Storbritannia.

Blant de «skjulte velgerne» er 47 millioner hvite uten college-utdanning som ikke stemte i 2012, men som har vært en av de viktigste målgruppene for Trump.

Mange av dem bor i viktige vippestater, og om Trump kan få nok av dem til urnene, kan han vinne valget, ifølge David Wasserman ved Cook Political Report.

Problemet er imidlertid at for å stemme, må de ha registrert seg og så faktisk møte opp for å stemme, og Wasserman er ikke sikkert på at nok av dem gjør det. Nå er det for sent å registrere seg i de fleste delstater.

LES OGSÅ: Frykter kanadiske tilstander

Skiftende tall

Uten en slik overraskelse tyder de fleste demografiske tall på at Clinton ligger an til seier kommende tirsdag, til tross for at ledelsen hennes har krympet.

Mange tall er svært positive for henne, mens andre er bekymringsfulle.

I en rekke stater, blant annet i Florida, er et klart flertall av forhåndsstemmene avgitt av velgere som er registrert som demokrater. Men i andre, som i Ohio og Iowa, er ikke disse tallene like oppløftende for Clinton.

I lengre tid har det vært klart at Clinton har et klart flertall av kvinnene på sin side, særlig kvinner med høyere utdannelse.

LES OGSÅ: Mange har allerede stemt

Entusiastiske latinos

Det har den siste tiden også vært klart at latinos går mann av huse for å stemme på henne, også i viktige vippestater som Florida, Colorado, Nevada og Arizona.

I Florida er det tall som antyder at 28 prosent av registrerte republikanere har forhåndsstemt på Clinton. Det gjelder i så fall mange cubansk-amerikanere.

Men andre tall viser at en god del færre svarte har forhåndsstemt enn i de siste valgene, noe som trolig skyldes at Barack Obama ikke er på valg. Det kan skade Clinton blant annet i North Carolina og Michigan

Selv om Bernie Sanders reiser land og strand rundt for å støtte Clinton, er det også tall som viser at unge heller ikke møter like entusiastisk fram som sist.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter