Nyheter

Trump: FN-resolusjon vil forvanske fredsforhandlinger

USAs kommende president Donald Trump sier Sikkerhetsrådets resolusjon som fordømmer israelske bosetninger på Vestbredden, vil forvanske fredsprosessen i Midtøsten.

– Gårsdagens store tap for Israel i FN vil gjøre det mye vanskeligere å forhandle fred. Synd, men vi vil få det gjort likevel, skriver han på Twitter lørdag kveld lokal tid.

14 av 15 medlemmer i FNs sikkerhetsråd stemte fredag for resolusjonsforslaget, og USA unnlot å stemme og la heller ikke ned veto, noe landet har hatt som praksis.

Ansatte i Det hvite hus sier årsaken til at USA lot resolusjonen gå gjennom i FNs sikkerhetsråd, var at de hadde gått tom for måter å overbevise Israel om at landets byggeaktivitet på palestinsk jord ødelegger håp om fred. Israels statsminister Benjamin Netanyahu har rettet knallhard kritikk mot FN etter kravet.

LES OGSÅ: Norge gjev mest av alle

- Skammelig krav fra FN

FNs sikkerhetsråds krav om full byggestans i de ulovlige bosetningene på den okkuperte Vestbredden er skammelig, sier Israels statsminister Benjamin Netanyahu.

– Avgjørelsen som ble fattet, var skammelig og fordomsfull, men vi tåler det. Det vil ta tid, men denne avgjørelsen vil bli annullert, sier Netanyahu.

Statsministeren kom med uttalelsen under en lystenningsseremoni som ble sendt på israelsk TV lørdag kveld.

Ifølge Haaretz sa Netanyahu også at Israels forhold til FN vil bli gjennomgått. Som et første steg vil israelsk finansiering av FN-organer som er «spesielt fiendtlig innstilt» til Israel, bli stanset umiddelbart, sa Netanyahu ifølge avisen.

LES OGSÅ: Pave Frans: Gud er i skyggen i julen

– Bakhold

Det var fredag FNs sikkerhetsråd vedtok en resolusjon som krever full byggestans i de ulovlige bosetningene på Vestbredden. 14 av Sikkerhetsrådets 15 medlemmer stemte for resolusjonen.

USA avsto fra å stemme og brøt dermed med sin mangeårige praksis med å legge ned veto i Sikkerhetsrådet i Israels favør.

– Obama-administrasjonen gjennomførte et skammelig antiisraelsk bakhold, sa Netanyahu under lystenningsseremonien lørdag kveld.

Statsministeren understreket videre at han har snakket med både republikanske og demokratiske medlemmer av Kongressen, og at Israel «ikke er alene».

– Vi vil ikke la noen skade staten Israel, sa Netanyahu ifølge Haaretz.

I en uttalelse fra Netanyahus kontor som ble sendt ut fredag kveld, heter det at han ser fram til samarbeide med USAs påtroppende president Donald Trump.

LES OGSÅ: Menighet fikk gave fra muslim

Kalt hjem

Resolusjonsforslaget som ble vedtatt fredag, var opprinnelig utarbeidet av Egypt, som valgte å trekke forslaget i siste liten. Fire andre medlemsland, New Zealand, Malaysia, Senegal og Venezuela, grep da inn og fremmet det egyptiske utkastet og sørget for at avstemningen ble holdt.

Netanyahu har kalt tilbake de israelske ambassadørene til New Zealand og Senegal. Netanyahu har også avlyst et planlagt besøk fra Ukrainas statsminister til Israel. Ukraina er ikke-fast medlem av Sikkerhetsrådet og stemte i likhet med 14 av 15 medlemmer for resolusjonen.

Over 700.000 israelske bosettere bor i nærmere 240 bosetninger og såkalte utposter på den israelskokkuperte Vestbredden, inkludert Øst-Jerusalem, samt på Golanhøydene.

LES OGSÅ: Feirer religionsfrihet åtte dager til ende

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter