Nyheter

Trump droppet Id-feiring

For første gang på to tiår ble det ingen Id-feiring i Det hvite hus.

– Å droppe Iftar-måltidet kan være et forsøk på å appellere til sine tilhengere på hjemmebane, sier Thor Steinhovden, rådgiver i Tankesmien Agenda og USA-ekspert.

Dersom Donald Trump hadde fulgt den ubrutte tradisjonen fra 1995, skulle det vært en formell id-markering i Det hvite hus i går. I stedet utstedte presidenten en uttalelse der han og kona Melania ønsket muslimer en god id og overrakte sine varmeste hilsener. Han skrev videre at man under høytiden blir «minnet på viktigheten av barmhjertighet, medfølelse og vennlighet. Sammen med muslimer over hele verden fornyer USA sitt engasjement for å ære disse verdiene».

Også ved starten av ramadan utstedte Trump en pressemelding. Her la han, i tillegg til å gratulere muslimene med ramadan, vekt på kampen mot terrorisme.

LES MER: Trump på toleransetur til tre religionssentre

Balanse

– Trump driver en vanskelig balansegang. På hjemmebane har han snakket om innreiseforbud og drevet en hard linje, mens han på statsbesøket til Saudi-Arabia holdt en tale der han førte en forsonende tone, sier Thor Steinhovden.

Iftar er måltidet som bryter fasten ved solnedgang under den hellige måneden Ramadan i islamsk tradisjon. Den viktigste iftaren faller derfor på Id al-Fitr, dagen som markerer slutten på fastemåneden. Tradisjonen med årlig Iftar-feiring for å markere id i det hvite hus begynte under Bill Clintons presidentperiode i 1996.

Symbolikk

I 2001 fikk markeringen ekstra oppmerksomhet, ettersom id fant sted kun tre måneder etter 11. september-angrepene. Mistroen mot amerikanske muslimer var stor, men president George W. Bush holdt en tale der han presiserte at USA kjempet mot terrorisme, ikke mot islam. I tillegg gjorde Barack Obama mye ut av feiringene, særlig ved å snakke om det aller første Iftar-måltidet i det hvite hus, da Thomas Jefferson tok imot en ambassadør fra Tunisia under fastetiden i 1805.

– Bush var nok ikke så veldig populær i den muslimske verden, men han spilte ikke på fordommer på samme måte som Trump. Han brukte ikke i nærheten av den samme retorikken. Så jeg vil si han håndterte situasjonen mye bedre, mener Steinhovden, som mener tradisjonen har stor symbolsk verdi.

– Det betyr nok en del at det Hvite hus tar en pause fra daglig politikk for å avholde måltidet. Jeg har selv deltatt på iftar-middag på den amerikanske ambassaden i Oslo, og opplevde at det var veldig viktig symbolsk.

LES MER: – Skjev mediedekning av terror i Norge

Samarbeidsbrudd

Agenda-rådgiveren mener amerikanske muslimer «føler seg utpekt, og at Trump drar alle over en kam».

– Det er naivt å tro at dette ikke skal skape frykt, mener han.

– Dette er først og fremst ikke overraskende. Trump-administrasjonen har hatt en klar og tydelig profil på dette, sier Sindre Bangstad, forsker ved KIFO – Institutt for kirke-, religions- og livssynsforskning.

Han legger til at presidenten «allerede har et svært vanskelig samarbeidsklima med de store amerikanske muslimske organisasjonene».

– På en rekke felt har de trukket seg fra samarbeid med Trump-administrasjonen, særlig i forbindelse med innreiseforbudet.

Protesterte 

Også den amerikanske utenriksministeren, Rex Tillerson, varslet at hans departement hadde valgt ikke å avholde sin årlige markering av Ramadan tidligere i måneden. Imidlertid valgte det amerikanske forsvarsdepartementet å avholde en markering, i likhet med en rekke amerikanske ambassader og konsulater verden over.

Tidligere i måneden valgte en rekke muslimer i New York å legge et iftar-måltid til rett utenfor Trump Tower, i protest mot presidentens politikk.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter