Verden

Trump: Brutalt, korrupt

Twitterkonge og USA-president Donald Trump avfyrte i går nok en verbal bredside mot Iran. Trump slår til orde for regimeskifte i det prestestyrte landet med 82 millioner innbyggere.

I sin første twittermelding i 2018, rettet den amerikanske presidenten hardt skyts mot et Iran som den siste uken har vært preget av en rekke demonstrasjoner:

«Det iranske folk står endelig opp mot et brutalt og korrupt regime. Folk har lite mat, stor inflasjon og ingen menneskerettigheter. USA følger med!», twitret Trump.

Flere angrep

Utfallet med støtte til regimeendring er et av flere Trump har rettet mot Iran de siste dagene. Før helgen twitret han at «undertrykkende regimer ikke kan overleve for alltid».

– Trump har ingen rett til å sympatisere med iranske demonstranter. Denne mannen som i dag sier han sympatiserer med vårt folk, har glemt at han for få måneder siden kalte den iranske nasjonen for terrorister, var svaret fra Irans president Hassan Rouhani.

Trump kaller presteregimet både brutalt og korrupt, og tar til orde for regimeendring i Iran. «De er sultne på mat og frihet», skriver presidenten.

I går anklaget Irans øverste leder Ali Khamenei landets «fiender» for å trekke i trådene.

LES OGSÅ: Et opprør med større perspektiver

Bitter ordkrig

Det iranske utenriksdepartementets talsmann Bahram Ghasemi ber Trump konsentrere seg om egne problemer:

– I stedet for å kaste bort tiden på å sende ubrukelige og nedsettende twittermeldinger om andre land, vil han være bedre stilt om han retter blikket mot problemene i sitt eget land, slik som daglige drap på titalls mennesker. Og millioner av hjemløse og sultne mennesker, sa talsmannen.

Ghasemi mener Trump ikke har noen støtte fra iranere etter å ha stemplet dem som en «terroristnasjon», en henvisning til Trumps innreiseforbud mot iranere fra i fjor.

LES OGSÅ: Iran-ekspert er usikker på om regimeskifte er til landets beste.

Flere drepte

Statlige medier i Iran meldte i går at ni mennesker ble drept natt til tirsdag, blant dem et medlem av revolusjonsgarden. Minst 22 mennesker skal være drept siden protestene begynte torsdag.

Ifølge iransk TV ble et medlem av den iranske revolusjonsgarden drept og tre andre såret da de ble beskutt med en jaktrifle i byen Najafabad natt til tirsdag.

Seks mennesker ble drept da de angrep en politistasjon i byen Qahdarijan, angivelig i et forsøk på å stjele våpen, ifølge statlige medier.

I byen Khomeinishahr skal en elleve år gammel gutt og en 20 år gammel mann ha blitt drept, også de angivelig etter å ha blitt beskutt med jaktrifle. Alle de tre byene ligger i Isfahan-provinsen, rundt 350 kilometer sør for Teheran.

Ulike protester

Uroen i Iran startet som en mindre protest mot prisstigning og høy arbeidsledighet torsdag, men har siden spredt seg. Siden har et bredt spekter av regimekritikere under ulike paroler gjennomført små demonstrasjoner i flere byer.

Det iranske nyhetsbyrået ILNA meldte tirsdag at 450 mennesker er pågrepet i forbindelse med uroen bare i Teheran de siste tre dagene. Hundrevis av andre er også pågrepet, ifølge ubekreftede meldinger, men en del av dem skal alt være løslatt igjen. Myndighetene har ikke oppgitt noe totalt antall.

LES OGSÅ: Antall henrettelser i Iran er doblet

– Står fritt

President Hassan Rouhani sa i helgen at iranerne står fritt til å fremme kritikk av myndighetene og offentlige institusjoner, men understreket at kritikk er noe annet enn voldsbruk og å ødelegge offentlige eien­dommer.

– Kritikk og protester er en mulighet, ikke en trussel, sa Rouhani.

Tyrkiske myndigheter uttrykte tirsdag bekymring over de siste dagers demonstrasjoner og opptøyer i Iran og frykter en opptrapping.

– Tyrkia er bekymret over at protestene i Iran sprer seg, at det meldes om tap av menneskeliv og at offentlige bygninger blir skadd, uttalte tyrkisk UD.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verden