Nyheter

Trues på livet for avisens avsløringer

Solange Lusiku blir truet på livet for jobben hun gjør som uavhengig og kritisk avisredaktør i DR Kongo. Så langt i år er 33 journalister rundt om i verden drept på jobb.

I redaksjonen til Le Souverain i Bukavu diskuterer redaktør Lisuku nyhetsvinklinger til neste utgave av ukeavisen. Hun leder en av få uavhengige aviser i Øst-Kongo, men det er ingen ufarlig jobb.

– Det er folk som ønsker meg og andre i redaksjonen vondt fordi vi stiller spørsmål ved urett og korrupsjon. Vi er vant med trusler, men vi er ikke redde. De kan drepe oss, men ikke sannheten. Folket kjenner til sannheten, understreker Lisuku overfor samarbeidspartner Kirkens Nødhjelp.

Truet av væpnede menn

Den uredde redaktøren forteller at væpnede menn kom hjem til huset hennes om natten, men familien klarte å komme seg unna.

– Min datter opplevde også å bli stanset ved skolen og spurt om hun er datteren min. Da hun svarte ja, ble hun truet med voldtekt hvis jeg ikke sluttet å skrive.

DR Kongo er blant landene der pressefriheten har dårligst kår, rangert som nummer 154 av 178 land på årets World Press Freedom Index, der Norge og de nordiske landene troner øverst.

LES MER: Fengsler palestinske journalister

Ni journalister drept mandag

Torsdag markeres Pressefrihetens dag, og opptakten kunne knapt vært verre:

Mandag ble ni journalister drept i Afghanistan da de var på plass for å rapportere om et terrorangrep i Kabul på morgenkvisten. En selvmordsbomber som agerte som reporter, utløste bomben midt inne blant journalistene, der den kjente fotografen Shah Marai var blant dødsofrene.

Så langt i år er 33 journalister drept på jobb, altså et snitt på åtte drepte hver måned. Ifølge International Press Institute (IPI) er det 87 drepte journalister det siste året, der 46 ble drept i målrettede angrep.

IPIs analyser viser at flesteparten av drapene på journalister er knyttet til saker der de gransker og avslører korrupsjon.

LES MER: Tyr til sosiale medier

Bekymring også i Europa

Styreleder Ole Kristian Bjellaanes i IPI Norge påpeker en urovekkende utvikling også i deler av Europa. Ikke minst har myndighetene i Tyrkia de siste årene strammet kraftig til mot pressefriheten.

– Det er kanskje særlig grunn til bekymring når vi ser et økt trykk mot idealene for pressefrihet også i demokratiske EU-land som Ungarn, Polen og Slovakia. Nylig har vi sett målrettede drap på journalister i Slovakia og Malta, sier Bjellaanes.

LES MER: Journalistdrap utløste regjeringskrise

Han er dessuten bekymret for en «tofrontskrig» med fabrikkerte nyheter og anklager fra makthavere som USAs president Donald Trump om at etablerte medier sprer «falske nyheter».

– Mer enn noen gang må vi holde fanen høyt for en god og uavhengig journalistikk. Frihet og demokrati fordrer en sterk og fri presse, sier Bjellaanes.

LES MER: Sverdet mektigere enn pennen

Journalister er blitt hatobjekt

I sin årsrapport skriver Reportere uten grenser (RSF) at pressefriheten blir stadig mer truet og at journalister i store deler av verden er blitt hatobjekt.

Her blir presidentene Donald Trump, Vladimir Putin og Xi Jinping kritisert for å slå hardt ned på politisk opposisjon, og bidrar til å skape «et klima av hat og fiendskap» mot journalister.

– Globalt er pressfriheten dessverre dårligere stilt enn på lenge, også i Europa, og det burde bekymre oss, sier prosjektleder Eva Stabell i Norsk Journalistlag.

Onsdag var hun på workshop for bedre sikkerhet og kår for kvinnelige journalister i Ghana i regi av UNESCO, i anledning Pressefrihetens dag.

– Disse journalistene etterspurte nettopp økt solidaritet over landegrensene for å fremme en kritisk journalistikk i land der den er truet, sier Stabell.

LES MER: Besk og morsom nettsatire

Støtter uavhengig avis

I DR Kongo er frie medier så utsatt at Kirkens Nødhjelp velger å støtte pressefriheten gjennom bevilgninger til avisen til redaktør Solange Lusiku.

– Det motet som Solange viser er det bare til å beundre. Hun vet godt hva hun risikerer for den jobben hun gjør, sier generalsekretær Anne-Marie Helland.

Helland understreker at det i umodne demokratier som DR Kongo er avgjørende med en fri presse som kan utfordre makten og stille spørsmål ved urettferdighet og korrupsjon.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter