Nyheter

Trossamfunnene mener Den norske kirke må endre forventningene

Ingen trossamfunn ønsker informasjon fra Folkeregisteret om nye fødsler. De vil heller ikke at Den norske kirke skal få det.

– Når kirken og staten skiller lag, er det ikke naturlig at trossamfunn får tilgang til informasjon om at medlemmene får barn, sier Ingrid Rosendorf Joys, generalsekretær i Samarbeidsrådet for tros- og livssyn (STL).

Alvorlig angrep

Fra 1. oktober mister Den norske kirke (Dnk) retten til informasjon fra Folkeregisteret om medlemmer av Dnk som ikke er døpt. Dermed mister kirken også muligheten til å sende ut invitasjoner til dåp når et kirkemedlem har fått barn.

Kirkevergene i Sandnes og Bergen advarte i gårsdagens Vårt Land om effekten endringen vil ha på de allerede synkende dåpstallene. Kirkeverge Andreas Eidsaa mener tapet av tilgang til registeret er et «dramatisk angrep på folkekirken».

Kirkerådet har som målsetning å få tilbake tilgangen når den nye tros- og livssynsloven kommer på plass.

Drøfte lenge

Den lovregulerte ordningen om barns tilhørighet til tros- og livssynssamfunn har vært diskutert i mange år, forteller generalsekretær Ingrid Rosendorf Joys.

Hun sier at alle tros- og livssynssamfunn i STL, bortsett fra Dnk, ønsker at ordningen skal oppheves i den nye loven. Dette er også forslaget fra Kulturdepartementet. Dnk ønsker derimot at alle tros- og livssynssamfunnene skal få lik tilgang til registeret, ikke bare Dnk slik det har vært til nå.

Rosendorf Joys mener dette ikke vil fungere.

– I praksis blir det ingen likebehandling her. Politikerne ønsket lenge at også mindre trossamfunn skulle få beskjed når et av deres medlemmer fikk barn, men det fungerte ikke i praksis. De små trossamfunnene fikk kun sporadisk beskjed. Det siste tiåret har det ikke fungert i det hele tatt etter det jeg har hørt, forteller Rosendorf 
Joys.

LES OGSÅ: 1. oktober mister Den norske kirke tilgang til registeret som viser når medlemmer får barn

Oppheves

I høringssvaret til Kulturdepartementet har medlemmene av STL derfor gått inn for at ordningen med tilhørige skal opphøre.

– STL vil at de som ønsker å melde seg og sine barn inn i et trossamfunn skal gjøre dette selv, sier Joys.

– Hvordan skal Dnk fortsette å være folkekirke hvis dåpstallene stuper som følge av denne endringen?

– Den norske kirke må endre kartet etter terrenget. Jeg er sikker på at mange av medlemmene deres ønsker at barna skal døpes, og vil ta kontakt med kirken, sier Joys.

Kulturdepartementet kommenterer saken ved å vise til et svar fra kulturminister Trine Skei Grande på et skriftlig spørsmål fra stortingsrepresentant Olaug Bollestad (KrF).

Her skriver Skei Grande at saken vil bli vurdert «i Kulturdepartementets pågående arbeid med å utforme forslag til en ny lov for Den norske kirke og andre tros- og livssynssamfunn».

Annerledes dåpssyn

Jarle Skullerud er synodeformann i Den evangelisk lutherske frikirke, som i fjor hadde omlag 19.400 medlemmer.

– I motsetning til Dnk har ikke vi hatt mulighet til å se når våre medlemmer har fått barn. Vår måte å finne det ut på er at lokale ledere følger opp gravide i hver enkelt menighet. De som står som medlemmer hos oss, men som ikke går aktivt i kirken, har vi ikke oversikt over, forteller Skullerud, som sier at Frikirken «har en litt annen dåpspraksis enn Den norske kirke».

– Flere av våre menigheter er ganske tydelige på at de vil sikre at barna som døpes også får en kristen oppdragelse, og at de blir en del av en menighet. På den måten er det mer naturlig at foreldre faktisk tar aktivt kontakt når de ønsker å døpe sitt barn, sier Skullerud.

Fin mulighet. Han understreker likevel at «det ville ha vært en fantastisk mulighet for Frikirken hvis de fikk mulighet til å sende invitasjoner til dåp, slik Den norske kirke har gjort».

– Som luthersk kristen mener jeg jo at det er frelse i dåpen. Men tro handler om levd liv, og derfor mener jeg at dåpen og dåpsopplæring skal henge nøye sammen slik at troen får et livsgrunnlag, sier Skullerud.

LES OGSÅ: Snart er det å døpe barna sine ikke lenger «det normale»

Fremmed

I Filadelfiakirken Oslo, som tilhører Pinsebevegelsen, praktiseres troendes dåp. Det innebærer at folk selv melder seg når de ønsker å bli døpt.

Pastor Andreas Hegertun sier det er en «veldig fremmed tanke» at Folkeregisteret skal være bindeleddet mellom den troende og menigheten.

Han forteller at også Filadelfia har såkalt «tilhørige», altså barn av medlemmer som ennå ikke er døpt.

– De må selv velge når de vil døpes ved troendes dåp, men det er ingen tvang. I Filadelfia er vi mer opptatt av relasjonene som bygges i menigheten, og sånn sett mindre opptatt av det formelle medlemskapet, sier 
han.

Les mer om mer disse temaene:

Ingeborg Bergem

Ingeborg M. Bergem

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter