Nyheter

– Trossamfunn har ikke kompetanse til å behandle overgrepssaker

Jehovas vitner blir beskyldt for å ta loven i egne hender når problemer dukker opp. – En misforståelse, sier Jørgen Pedersen i organisasjonen.

I flere lengre reportasjer har Fædrelandsvennen i vår avdekket overgrep og maktmisbruk i Jehovas Vitne-menigheter på Sørlandet. Også internasjonalt har organisasjonen fått svært mange overgrepsbeskyldninger mot seg det siste året. I Storbritannia rapporterer The Guardian om over hundre vitner som forteller om seksuelle overgrep og fryktkultur.

Dette blir imidlertid omtalt som «toppen av isfjellet». Felles for mange av sakene er at menigheten ikke melder videre til politiet, men tar den juridiske siden av saken i egne hender – og dermed blir svært få av overgriperne dømt.

Jørgen Pedersen ved Jehovas vitners skandinaviske avdelingskontor sier til Vårt Land at de ikke hindrer noen i å gå til politiet.

– Vi er veldig glade for å ha et rettsystem som beskytter alle, og vi følger norsk lov som alle andre. Noe annet beror på en misforståelse.

– Men dere har gjentatte ganger blitt anklaget for å ikke ta overgrepsvarslinger på alvor, for eksempel i Fædrelandsvennens artikler?

– Vi kommenterer ikke enkeltsaker, sier Pedersen.

Kompleks jus

– Så lenge man ikke bruker vold, psykisk terror eller tar andres eiendom, har vi strengt tatt ingen reguleringer av trossamfunns interne rettssystemer, sier Tore Lindholm, professor emeritus ved Norsk senter for menneskerettigheter.

Men ved alvorlige overgrep – etter norsk retts definisjon – har man plikt til å gå til politiet, sier Lindholm.

– Politiet kan kun involveres om det er en rettslov som er krenket. De kan ikke blande seg i våre privatliv, sier Lindholm. Han understreker at jusen er kompleks i slike saker, og bruker en fastende muslim under Ramadan som eksempel:

– Tenk deg at han er bussjåfør, har ikke spist på en hel dag, og kjører bussen i grøfta. For ham er fastingen en alvorlig religiøs plikt. Men skal sivilsamfunnet godta det? Det er ikke lett å svare på.

Lindholm mener det er å foretrekke at trossamfunn selv klarer å løse interne konflikter, dersom ingen av partene har dype motsigelser.

– Tenk på en arvetvist. Det vil man helst løse innad i familien, uten å involvere staten. Det handler mye om lojalitet, og derfor blir slike saker svært vanskelige. På samme måte som man ikke vil såre mor, vil man heller ikke krenke kirken sin.

LES OGSÅ: Vil bannlyse Jehovas vitner

Mektige eldsteråd

I Norge har tidligere medlemmer av Jehovas vitner fortalt om saker der menigheten angivelig visste at overgripere var iblant dem, men unnlot å ta affære, ifølge Fædrelandsvennen. Også voldsanklager er kommet opp.

Jehovas vitner opererer ikke med prester, men har i stedet et eldsteråd i hver menighet. Kun menn kan ha denne posisjonen. Det er disse «eldste» som diskuterer og dømmer i sakene der trossamfunnets normer er brutt. William Bowen, leder av en støtteorganisasjon for utstøtte vitner, sa til NRK i 2012 at alle Jehovas vitners overgrepsarkiver er samlet i hovedkontoret i New York. Bowen hevder at sakene ikke videremeldes til politiet i frykt for organisasjonens navn og rykte.

Avviser påstanden

Ifølge The Guardian blir Jehovas vitner som er utsatt for overgrep oppfordret til å gå direkte til de eldste. Disse tar så eventuelt saken videre til menighetens juridiske komité hvis det finnes et andrevitne til hendelsen, eller om overgriperen innrømmer saken. En kilde forteller til den britiske avisen om en trettenårig jente som etter å ha hatt sex ble dømt til utestenging fra menigheten – som innebærer å flytte fra foreldrene sine – av den juridiske komitéen.

Jørgensen avviser at man først må gå til eldsterådet.

– Hvis man vil gå direkte til politiet, er man velkommen til det. I alvorlige saker hvor de eldste har plikt til å melde til politiet, gjør de så klart det, sier han.

– Så dere går ikke utenom norsk lov?

– Nei. Det står i Bibelen at man skal respektere myndighetene i landet man bor i. Det er en del av vår tro.

LES OGSÅ: Vil straffe trossamfunn med skadelige oppvekstmiljø

Mangler kompetanse

Hilde Langvann er leder av Hjelpekilden, en frivillig støtteorganisasjon til mennesker i brudd med trossamfunn. Hun mener religiøse ledere mangler kompetanse til å behandle saker som omhandler seksuelle overgrep.

– Slike saker krever faglig kompetanse, ikke bare åndelig veiledning. Flere trossamfunn putter utroskap og overgrep under samme paraply: synd. Men overgrep er ikke en bibelsk synd, det er en juridisk straffbar handling.

Langvann setter spørsmålstegn ved avhørsteknikker hun sier er mye brukt i trossamfunns interne råd og rettsprosesser.

– Er det lov å avhøre barn under seksten år om sex? Mange som kommer hit føler det er et overgrep i seg selv. Eldre menn som avhører en fjortenåring i detalj om hva hun har gjort – det er fryktelig intimt.

– Er det mulig å føre ettersyn ved slike interne prosesser?

– Det er veldig vanskelig å kontrollere. Men alle trossamfunn burde ha en strategi for å følge Barnekonvensjonen. Barn har rett til privatliv.

Langvann forteller at mange som har kommet til Hjelpekilden skulle ønske de visste om rettighetene sine som barn.

– Det må inn i skolen – vi trenger holdningsarbeid og en offentlig debatt. Men det er en lang vei å gå. Barn har ofte stor lojalitet til miljøet sitt.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter