Nyheter

Trossamfunn er positive til fosterhjemsdugnad

– Barnevernet har ikke vært gode nok på forståelse av barns religiøse og kulturelle bakgrunn, sier statsråd Kjell Ingolf Ropstad. Onsdag ba han tros- og livssynssamfunn om hjelp til rekruttering av fosterforeldre.

– Vi har god grasrotkontakt, og kan bidra positivt til rekruttering av fosterforeldre, sier Senaid Kobilica fra Muslimsk dialognettverk.

– Prisverdig og kreativt tiltak, sier Egil Lothe i Buddhistforbundet.

Barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad vil ha en nasjonal dugnad for å rekruttere nye fosterforeldre. Onsdag møtte han alle de 15 medlemsorganisasjonene som er tilknyttet Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn (STL) – for å få hjelp med rekrutteringen.

I Norge vokser 11.000 barn opp i fosterhjem, og behovet er 1000 nye fosterfamilier hvert år.

– Akkurat nå venter over 300 barn på plassering i trygge fosterhjem. STL er en perfekt gruppe av allierte i denne dugnaden, og de utgjør et mangfold som vi er avhengige av for å tilby gode hjem for de mest sårbare barna. Barn fortjener trygghet. Når de blir plassert hos «nye» foreldre har de krav på å få en oppfølging som er tilpasset hver enkelt, sier Ropstad.

LES OGSÅ: Ber om hjelp fra trossamfunn til å rekruttere fosterhjem

Forgreninger

Når et barn i en så sårbar omplasseringssituasjon skal innlemmes i en ny familie, må forholdene innrettes best mulig, sier ministeren.

– Trosaspektet må være en naturlig del av innretningen. Ideelt sett bør et barn med katolsk bakgrunn plasseres i en ny ramme som er tilpasset akkurat den religiøse tilhørigheten, sier Ropstad, som understreker viktigheten av å forstå barnas bakgrunn.

– Barnevernet har ikke vært gode nok på forståelse av barns religiøse og kulturelle bakgrunn.

– Kommunene må rustes i dette arbeidet. Det er viktig barnevernet har et godt omdømme og tillit i befolkningen, sier Ropstad.

Ambassadører

Tros- og livssynsorganisasjonene oppfordres til å inngå en «ambassadøravtale» der de forplikter seg til å engasjere lokale grupper av organisasjonen som kan samarbeide med Bufetat og være døråpner til medlemmene sine.

Den første ambassadørkontrakten om å knytte seg til den nasjonale fosterhjemsdugnaden ble inngått allerede på møtet i Barne- og familiedepartementet.

Preses i bispekollegiet, Olav Fykse Tveit, synes det er fint at Ropstad utfordrer trossamfunnene på samfunnsansvaret.

– Det er en god idé, som jeg tror kan bidra til å løse en stor samfunnsutfordring. Kirken er opptatt av barns rettigheter. Når ministeren nå henvender seg til tros- og livssynssamfunnene er det et positivt signal om at han vil ta tak i problemstillingene rundt religiøs og kulturell bakgrunn – også i rekruttering av fosterforeldre, sier Tveit.

Åpne for informasjon

Generalsekretær Ingrid R. Joys forteller at STL allerede har hatt rådsmøte sammen med Bufdir, med tema barnevern og hvordan det passer inn i STLs mandat. Bufdir har gitt uttrykk for at de er åpne for mer informasjon på feltet tro og livssyn.

– Tro og livssyn er en del av samfunnsveven, og vi deler gjerne vår kompetanse. Nå har vi fått midler til et treårig prosjekt, for å lage en veileder om tro og livssyn for barnevernet. Det er en anerkjennelse av at tro og livssyn er viktig. Vår kompetanse går ikke på barnevern, men vi sitter på mye kompetanse på levd religion i Norge, sier Joys.

Hun påpeker at spørsmålene rundt fosterhjemsplassering er svært følsom tematikk.

– Det er smertefullt og sensitivt – å ta barn bort fra foreldrene er sterkt inngripende for de unge som kommer i en slik dramatisk situasjon. Vi vil gjerne bidra med vår lille bit, sier Joys.

Grasrotkontakt

Senaid Kobilica fra Muslimsk dialognettverk er positiv til Ropstads utfordring og vil bidra til rekrutteringen. Han tror imidlertid ikke at trosbakgrunn alene er avgjørende for at barn kan få det godt i en ny familie.

– Jeg har hørt om tilfeller der fosterfamilier med kristen bakgrunn har tatt godt i mot et muslimsk barn og lagt til rette for barnets behov – også på det religiøse området, sier Kobilica.

Religiøs bakgrunn

Even Gran fra Human-Etisk Forbund ser problemstillingen og kan godt videreformidle Ropstads utfordring.

– Kanskje er det riktig å forholde seg til barnas religiøse bakgrunn i enkelttilfeller. Men HEF synes ikke det er en god ide å nødvendigvis skulle samle inn info om barnets religiøse bakgrunn. I noen tilfeller kan den religiøse tilhørigheten også være en medvirkende faktor til omsorgssvikten, sier Gran.

Prisverdig

Egil Lothe i Buddhistforbundet bringer gjerne utfordringen fra Ropstad videre. Han har bakgrunn som kommunal sosialsjef, og kjenner godt til utfordringene i utvelgelse og rekruttering av nye fosterforeldre.

Han påpeker at overgangen mellom barn og voksen er en vanskelig og interessant problemstilling.

– Som 15-åring er du religiøst myndig, mens du må vente tre år til før du kan kjøpe øl, stemme ved valg og ha alle voksenrettighetene. Særlig i disse tre årene ligger det store utfordringer for de som går inn i et nytt foreldreansvar, sier Lothe.

LES OGSÅ:

---

Fosterforeldre

  • Barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad vil ha en nasjonal dugnad for å rekruttere nye fosterforeldre.
  • I dag bor 11 000 norske barn i fosterhjem, det trengs 1000 nye familier hvert år – akkurat nå venter over 300 barn på plassering i nye familier.
  • Onsdag møtte Ropstad de 15 organisasjonene som er medlemmer i Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn for å utfordre dem til å inngå en Ambassadørkontrakt om å bidra i rekrutteringsarbeidet av nye fosterforeldre.

---

Les mer om mer disse temaene:

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal har i mange år vært journalist og fotograf i Vårt Land, og har dekket både kultur- og kirkeliv.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter