Kirke

Trosopplæring med impulser fra Egypt

En ny trosopplæringspakke med sanger, aktiviteter og ideer inspirert av kirken i Egypt, er ment å lære oss noe om både oss selv og om Gud.

– Sammen er vi handler om menneskerettigheter. Så lenge noens grunnleggende rettig- heter ikke respekteres, så står vi skulder ved skulder med dem, både som medmenne- sker og som verdensvid kirke, sier ­Torbjørg Torp Nilsen.

Hun har skrevet tekstene til en ny trosopplæringspakke som heter Sammen er vi, som lanseres på Trosopplæringskonferansen i dag. Sammen er vi beskrives som en skattejakt i en annen tradisjon enn vår egen, med fokus på menneskerettigheter, frihet, bønn, identitet og gjenbruk. Musikken er av Hans Olav Baden.

Barns nivå

I det nye prosjektet blir vi kjent med Mamma Maggies arbeid for barn i Kairos søppelbyer, og biskop Thomas’ oase Anafora og utdanningssenter Anastasia.

– Mamma Maggies arbeid viser voksne som bøyer seg ned på barnas nivå, i vasking av barneføtter, i helsearbeid, ­bibelstudier, skolegang og i samtaler mellom barn og voksne. Anafora, som er navnet på retreat- og utdanningssenteret biskop Thomas har bygget opp i ørkenen mellom Kairo og Alexandria, betyr «å løfte opp». Her får mennesker en ny start og nye muligheter, de blir løftet opp. Vi mennesker er både nedbøyd og oppreist, sier Torbjørg Torp Nilsen.

– I Egypt tar de voksne barna på alvor, legger Hans Olav ­Baden til.

Han beskriver prosjektet som et møte mellom koptisk og skandinavisk kirkeliv – og et møte mellom mennesker.

– Det hele munner ut i hva vi kan lære av kirken i Egypt. Den norske kirke trenger prosjekter som kan legge til rette for allianser på tvers av de tidsavgrensede tiltakene og det kontinuerlige arbeidet.

Ioatakorset

En konkret oppgave i denne trosopplæringspakken er å fargelegge Iotakorset, som er benyttet gjennom flere hundre år i den koptiske kirken. Fargene i korset har ulik betydning: Rød er kjærlighet. Gult er selvbildet. Grønn er vekst og fred. Svart er grenser. Hvitt er det gudommelige i oss. Blått er nåde og takknemlighet.

– Hver farge lærer oss noe om oss selv og om Gud. Dette korsets tradisjon og fargesymbolikk har like stort potensial som verktøy i norsk trosopplæring som Lønneboes Kristuskrans, mener Baden.

Selv om tekstene er inspirert av Egypt, så beskriver han musikken som vestlig pop – rettet mot barnegospeltradisjonen.

Sammen er vi kan brukes som musikal, men også enkeltvis. Noen sanger er kor- og bandsanger, andre passer bedre til andre sammenhenger, sier Hans Olav Baden.

LES MER:

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke