Nyheter

Tror verdier i vinden kan løfte KrF til gamle høyder

«Verdier» og «verdispørsmål» har preget alle landsmøtene denne våren – bortsett fra KrF sitt. Nå tar partilederen selvkritikk.

– Hadde du sagt til meg for fire år siden at Arbeiderpartiet skulle diskutere K'en i KRLE-navnet, at halvparten av Aps landsmøte skulle stemme for å beholde den, og at partilederen og nestleder skulle gå opp på talerstolen for å støtte den, så hadde jeg sagt at nå blir det ingen alkoholservering på KrFs landsmøte lenger, sa Knut Arild Hareide.

Da brøt det ut høylytt latter under den tradisjonelle presselunsjen på KrFs landsmøte. Det var der Hareide kom med litt selvkritikk om verdisakenes plass under landsmøtet.

ÅSHILD MATHISEN: «KrF må konsentrere seg om den første bokstaven i navnet»

«Alle» har snudd om K'en

Og Hareide fortsatte:

– Mens KrF sto alene om å fronte K'en for fire år siden, har både Høyre, Senterpartiet og Fremskrittspartiet snudd siden den gang.

KrF-landsmøtet denne helgen ble avviklet mens det kom nye galluper: 4,5 i Dagens Næringsliv – og 4,9 i Dagbladet.

Likevel: Flere partiprofiler mener å se et stemningsskifte blant velgerne og politiske vinder som blåser KrFs vei.

ANALYSE: Bortgjemt verdistrid på KrFs landsmøte

Verdier i vinden

– To spennende ting skjer i norsk politikk og minner meg om det vi så på 1990-tallet. Et distriktsopprør på den ene siden, og en gryende følelse i det norske folk om at vi må få verdier på dagsorden, sa Hilde Frafjord Johnson til de fremmøtte journalistene.

20 år etter at Kjell Magne Bondeviks sentrumsregjering inntok regjeringskontorene, snakker veldig mange av de norske partiene nå om verdier, mener generalsekretæren i KrF.

– En så sterk posisjon i den politiske debatten, har vi ikke sett på lang tid. Inntil nylig var politikerne nærmest allergiske mot å snakke om verdier. Nå snakker både Trygve Slagsvold Vedum, Erna Solberg og Jonas Gahr Støre om verdier. Man kan spørre om flyktningtilstrømningen i 2015 har ført til diskusjon om verdier og kulturarv, men det er spennende for KrF som er det partiet som har satt verdier og verdispørsmål på dagsorden, og som ønsker at de skal prege samfunnet og politikken mer, sa Johnson.

Hun fikk støtte fra partilederen:

– Tro og religion spiller en enda viktigere rolle i dag enn i 1997, sa Hareide.

LES OGSÅ: – Lettere å fronte skatteforlik og reformer enn verdiene som treffer litt på dypet

– Debatten er over på KrFs banehalvdel

Partinestor Kjell Magne Bondevik sa i sin hilsningstale lørdag ettermiddag at dette kan gi KrF et løft. Han viste til at kristendom, bioteknologi og familiepolitikk har vært tema på de store partienes landsmøter.

– Debatten er over på KrFs – og vi må innrømme – og Senterpartiets banehalvdel. Nå er det grunnleggende verdispørsmål, menneskeverd, som er på agendaen. Fordi det nå rører seg i folkedypet i grunnleggende spørsmål der KrF har troverdighet, så vil vi få en ny oppdrift og en ny opptur, sa Bondevik.

LES OGSÅ: Bondevik hyllet Hareides samarbeidsplan

Verdidebatt uteble på KrFs landsmøte

I skarp kontrast til dette, har bortimot all programdebatt på årets landsmøte handlet om velferd, offentlige ordninger og utgifter i milliardklassen.

Derimot er debatt om klassisk – gjerne ikke-materiell – KrF-politikk ute. Asylpolitikk, kristendommens plass og eksempelvis bistandspolitikk var i praksis avklart før landsmøtet, het det i Vårt Lands analyse under landsmøtet.

Fraværende var blant annet: Debatt om abort, tiltak mot sorteringssamfunnet, finansiering av livssyn og religiøse hodeplagg, flyktninghjelp i nærområder, økning av bistandsprosenten, Midtøsten-politikk, nei til et tredje kjønn og «omkamp» om ekteskapsloven.

Mange av disse temaene har vakt debatt og generert oppmerksom på andre partiers landsmøter denne våren.

KrF-delegater som Vårt Land snakket med, skylder på at det hersker enighet om disse spørsmålene i partiet, og at debatt dermed var unødvendig.

BERIT AALBORG: «KrF har forlatt Luther til fordel for katolsk sosiallære»

Knut Arild Hareide tok selvkritikk

Under presselunsjen lørdag tok partileder Knut Arild Hareide selvkritikk for dette:

– Vi er ikke gode nok til å løfte debattene om temaene som vi har et ganske sterkt eierskap til inn i vårt landsmøte. Jeg ser også noen refleksjoner rundt det i media, som jeg tenker at det er noe i. Kanskje skulle vi for eksempel diskutert menneskeverd litt mer, sa Hareide.

Med menneskeverd sikter KrF-ere tradisjonelt til spørsmål som berører «rett til liv» og kamp mot «sorteringssamfunnet» (abort, bioteknologi, og lignende).

– Vi kunne utfordret enda mer i menneskeverdspørsmål, religionsspørsmål, brede verdispørsmål. For vi har så mye ressurser og kompetanse på disse feltene. Det ville blitt en interessant debatt for oss, sa Hareide.

Partilederen mener slik debatt også fungerer bevisstgjørende for alle menneskene som må ta vanskelige etiske valg i hverdagen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter