Politikk

Tror Sp og KrF kan gi en ny verdivår

Sp-leder tror et regjeringslag med KrF og Ap kan gi et nytt løft for ikke-materielle verdier i rikspolitikken.

– Vi har en del felles verdier som ikke handler om den typiske, økonomiske BNP-tenkningen, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.

På tampen av stortingsåret var Senterpartiet først ute med å oppsummere den politiske våren. Neste år på denne tiden vil i praksis stortingsvalgkampen alt være i gang.

– Ett år igjen til valget – hvordan vil du selv bidra til at du får noen gode regjeringsvenner på kroken?

– Som vi gjør hele tiden: Snakke godt sammen med dem vi er aller mest enige med, svarer Vedum.

LES OGSÅ: Rødgrønt flertall KrF-flørt fortsetter

Flertallslag av Ap, KrF og Sp

På flere galluper de siste to ukene har Sp, Ap og KrF hatt flertall. Og det at KrF – som Sp altså snakker godt sammen med – skal bryte opp fra støtterollen til dagens Høyre/Frp-styre, er Vedums førstevalg i maktjakten.

– Det er Ap og KrF vi er mest enige med om dagen. Derfor er et slikt samarbeid mest naturlig for Sp, fastslår Vedum.

– Hvordan kan KrF og Sp sammen utgjøre en verdimessig forskjell i politikken?

– I ruspolitikken har de to partiene mange felles posisjoner. Og på ett felt utfordrer vi sammen både Høyre og Ap: Styrke ideell sektors plass i samfunnet, svarer han og fortsetter:

Tid for litt Bondevik-vri?

– Vi kan også gjøre en forskjell på et felt der Kjell Magne Bondevik markerte seg: Utvikle politikk for de immaterielle verdiene i samfunnet. Det kan dreie seg om tidspolitikk – og familiepolitikk.

– Kan altså KrF og Sp sammen drive frem en ny ruspolitikk?

– Ja, ikke bare på behandlingsfeltet, men også overfor det vi kan kalle «hverdagsrusen». Når alt kommer til alt så er det støtte i det norske folk for en tydeligere ramme rundt alkoholpolitikken, svarer Sp-lederen.

LES OGSÅ: Siste sjanser for søndagsåpent henger i en tynn tråd

Tunge saker på sommertreff

Da Vedum og parlamentarisk leder Marit Arnstad oppsummerte, var det saker av det tunge slaget som dominerte. Sp-lederen hevder at regjeringen bevisst byråkratiserer Norge mer enn før.

Sp-toppene ber dessuten kommunalminister Jan Tore Sanner avlyse prosessen der fylkesmenn nå skal designe mulige kommunesammenslåinger.

– I regjeringsmodellen din kan vel Sp og KrF også få utfordringer med å holde et stort Ap i øra?

– I en samarbeidssituasjon er det viktigst å ha respekt for egenarten til de andre. Kunsten for alle er å vise raushet for politiske forskjeller.

Her er en likhet SV-KrF

Vedum erkjenner at slikt kan bli krevende: Det vil nok være lettest for Sp og Ap å lage avtaler a la «får vi en milliard her – så får dere to milliarder her».

– I KrF teller idéfellesskap tyngre. Den dimensjonen skjønner Jonas Gahr Støre veldig godt, men forståelsen er nok ikke like god på «fagforeningsgrasrota» i Ap.

Vedum sier han høstet noen lignende erfaringer den gang Ap og Sp samarbeidet med SV:

– KrF og SV er litt like. Det som binder KrF sammen er ideene – og det som binder SV sammen er ideene. Mens Ap og Sp møtes mer i en slags forhandlerkultur.

LES OGSÅ: Vil kjempe frem trio uten Frp

God dose kjemi

Vedum minner om at også andre forhold kan bygge samarbeid:

– I politikken blir ofte det mellommenneskelige litt undervurdert. Mellom KrF og Sp er dette veldig godt, ikke minst på ledelsesnivået.

– Så godt at KrF behandles ekstra fint i valgkampen?

– Det har vi gjort hele tiden siden 2014. Det kan være unntak, men jeg tror det er vanskelig å finne utspill der jeg har gått hardt ut mot KrF. Sp har i alle fall ikke noe mål om å angripe KrF.

Venstre utenfor?

– Er Venstre og MDG nå ute av Sps maktplaner?

– Vi har ikke lukket noen dører, svarer Sp-lederen ganske kort.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk