Kirke

Tror pessimistene tar feil

Kristin­ Sundt har tro på at Minde­kirken i Minnesota vil leve videre – på norsk.

– Mange har spådd at det bare er snakk om tid før vi ikke lenger lykkes i å være en norsk kirke, men jeg tror denne kirken vil holde koken i lang tid framover, sier Kristin Sundt.

Hun kommer opprinnelig fra Vinstra og er prest i den norskspråklige, lutherske Mindekirken i Minneapolis i USA, grunnlagt i 1922. Lederen sier at den norskkulturelle identiteten er levende i forsamlingen.

– Folk er stolte over å være norske, og vi er en av få norske grupper som legger vekt på å bruke det norske språket. Og selv om mange av våre medlemmer er godt oppe i årene har vi unge familier med barn i menigheten og fortsetter å være relevante, sier Sundt.

LES OGSÅ: Stadig færre rundt grøtfatet

Stor aktivitet

I tillegg til gudstjenester både på norsk og engelsk, fungerer kirken som et slags norsk kultursenter. Den arrangerer kurs i norsk språk og historie og står sentralt både i feiringen av 17. mai og den årlige Leiv Eriksson International Festival. Presten forteller at kirken er godt besøkt, i alle fall hvis den sammenlignes med enkelte menigheter i Norge.

Følg oss på Facebook og Twitter!

– Vi var fra rundt 600 og oppover her på 17. mai, og under grunnlovsjubileet i fjor hadde vi nærmere 900 besøkende. ­Ellers kommer det rundt 150 mennesker hit til jul og påske, og på en vanlig søndag uten spesielt program er frammøtet fra 60 personer og oppover, sier hun.

LES OGSÅ: Synger på siste norske salmevers

Sundt utvandret til USA for nesten 30 år siden og har vært prest i Mindekirken siden 2009.

– Vi har fortsatt mange første­generasjonsimmigranter i ­menigheten, i tillegg til enkelte barn og barnebarn av norske innvandrere, folk med slekt i Norge og ektepar der ene parten er norsk eller har norske aner. I likhet med sjømannskirken er vi en kulturåpen kirke med flere bein å stå på, sier hun.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke