Nyheter

Tror på samlivsfred i KrF

Programkomiteen ble nødt til å moderere punktet om å respektere andre samlivsformer. Dermed unngår KrF homobråk på landsmøtet.

Lokale topper i KrF opplyser at det senhøstes – etter landsstyremøtet – ble jobbet målbevisst for å finne de rette ordene som ikke ville splitte partiet i ekteskapspolitikken.

Uten en samlende landing kunne nemlig et oppgjør om homopolitikken stjele all oppmerksomhet under KrF-landsmøtet i april.

– Det som nå er foreslått, kan vi stille oss bak. Vi opplever at vi fastholder dagens ekteskapssyn og punktet er mer i tråd med det vi vedtok forrige gang, sier fylkesleder Per Sverre Kvinlaug i Vest-Agder KrF.

LES OGSÅ: Augusta (97): – Hareide er modig og trenger støtte

Møtte 4-tallet

Han var en av mange kritiske fylkestopper på Sør- og Vestlandet da førsteutkastet til nytt KrF-program skapte uro i konservativt kjerneland utover sommeren i fjor. Usikkerheten kan ha bidratt til at galluptall viste 4-tallet flere måneder på rad:

• I slutten av juni gikk KrF-leder Knut Arild Hareide i Pride-marsjen og ga samtidig et intervju til VG der han langt på vei avlyste kampen mot dagens ekteskapslov. Spesielt i Hordaland møtte hendelsene kritikk.

• Men Hareide sa selv at han følte seg trygg på ekteskapspunktet i det kommende stortingsprogrammet. Det sto nemlig en samlet programkomité bak.

«Respekterer»

Internt hadde reaksjonene på førsteutkastet begynt å komme lenge før Pride-marsjen. Blant annet gjaldt det at formuleringen fra dagens program om å «sikre ekteskapet mellom mann og kvinne i lovverket» var borte. I stedet het det at ekteskapet mellom mann og kvinne var «den mest stabile rammen» rundt barns oppvekst.

I tillegg opplevde kritikerne følgende formulering som en slags aksept for homoekteskap og dagens ekteskapslov:

«KrF anerkjenner at mennesker tar andre valg for sine liv og respekterer andre former for forpliktende samliv mellom to voksne».

LES OGSÅ: Veteran-opprør mot KrF-profilen

Ikke partiets syn

Denne formuleringen er nå blitt endret i andreutkastet. Nå er det ikke partiet som sådan som respekterer andre former for samliv. I stedet anerkjenner KrF «at mennesker er ulike og respekterer at de tar ulike valg for sine liv».

– Vi har funnet frem til en konsensusformulering som står støtt, sier programkomitéleder, Dagrun Eriksen.

– Var det støynivået og reaksjonene som tvang komiteen til retrett?

– Nei, vi opplever ikke dette som en retrett. Gjennom diskusjoner har vi ryddet i formuleringer og sett kritisk på dem. Det er ikke tvil om at det er forskjellige syn i partiet, og spørsmålet har derfor vært om vi kunne lage en formulering som flertallet kunne akseptere. Det har vi fått til, svarer Eriksen.

LES OGSÅ: KrF i knallform

Ung støtte

Fylkeslag med mer konservative holdninger og ungdomsorganisasjonen KrFU samles nå bak de nye programordene – og ønsker ingen strid. Fra flere hold i partiet får Vårt Land bekreftet at frykten for overskrifter om «ekteskapsstrid» på landsmøtet bidro til samling.

– Jeg er godt fornøyd med måten vi har formulert dette på og har vært aktivt med på å finne løsninger, forklarer fylkesleder Pål Kårbø i Hordaland.

– Og da har partilederen også gitt noe?

– Vi har sammen funnet en balanse. Alle – uansett rolle – må være villige til å gi i en slik sak, svarer Kårbø.

På landsmøtet sitt i fjor høst vedtok KrFU å respektere «andre former» for samliv. KrFU-leder Ida Lindtveit bekrefter at organisasjonen ikke tar noen kamp for dette på landsmøtet.

– Vi står for KrFUs program, men KrFs programkomité har nå formulert så gode linjer at vi ikke kommer til å foreslå endringer. I dette utkastet kan man kjenne seg igjen, uansett hva slags ekteskapssyn man har.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter