Nyheter

Tror på offentlige troskroner i fremtiden

– Kirkemøtet må ikke bare lytte til de som nå roper høyt om endringer i offentlig kirkefinansiering. Vi har fra ansvarlig politisk hold ikke fått slike signaler, sier kirkerådsdirektør Jens-Petter Johnsen.

TRONDHEIM: Han ble i Kirkemøtet fredag minnet om de politiske signalene som er blitt kjent denne uka.

• Frps programkomité vil nulle offentlig støtte til Den norske kirke og alle andre tros- og livssynssamfunn.

• SV og Venstre foreslår i Stortinget omfattende endringer som svekker henvisningene i Grunnloven til Gud, kirke og kristen tro.

Klar melding fra Kirkemøtet

– Kirkemøtet har gitt klar melding om at vi ønsker dagens todelte offentlige finansieringsmodell videreført. Hvordan arbeider Kirkerådet for dette? spurte Dag Landmark fra Hamar bispedømme.

Johnsen forsikret at Kirkerådet i sin kommunikasjon med politikere og Kulturdepartementet fremholder at Den norske kirke fortsatt ønsker statlig og kommunal finansiering.

LES MER: Kampen om troskronene har begynt

– Hvem sikter du til når du sier «ansvarlig politisk hold»?

– Stortingskomité og statsråd. De har ikke gitt signaler om at den offentlige støtten til Den norske kirke vil bli tatt ned, svarer kirkerådsdirektøren.

LES MER: Påfyll av tros-millioner i budsjett-avtalen

– Bagatelliserer du forslagene som har kommet om endring i offentlig kirkefinansiering?

– Jeg bagatelliserer ikke, og jeg er ikke urolig for debatten, som vi selvsagt må ta alvorlig. Men jeg tror det store, politiske flertallet vil se betydningen av offentlig finansiering for å kunne ha en landsdekkende folkekirke også i fremtiden. Jeg tror den norske modellen med offentlig finansiering av «fellesgoder» som kultur, kirke og idrett, vil bli videreført gjennom en bred, politisk behandling, svarer Johnsen.

LES MER: Lokalmakten i kirken snakkes ned

Departementet er borte

For første gang er departementsavdelingen som jobber med tros- og kirkesaker, ikke på plass i Kirkemøtets forhandlinger. Plassene som ekspedisjonssjef Ingrid Vad Nilsen og hennes medarbeidere pleier å innta, står nå tomme.

– Det er en naturlig konsekvens av relasjonsendringene mellom staten og kirken. Det er ingen formelle grunner til at departementet nå skal være til stede. Deres behov for detaljert kunnskap om hva Kirkemøtet gjør og vedtar, er ikke det samme som før. Men vi ser gjerne at departementet er til stede for å holde seg godt orientert, sier Jens-Petter Johnsen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter