Klima

Tror – og går ut av fossiler

Trosbaserte institusjoner leder an i å selge seg ut av olje, gass og kull. – Kristne var tidlig ute med å tenke etikk i forvaltning, sier Arild Hermstad.

Nærmere 550 institusjoner med en kapital på 3400 milliarder dollar har trukket seg helt eller delvis ut av selskaper som produserer olje, gass og kull. Av disse er den største andelen trosbaserte organisasjoner: 27 prosent, ifølge en oversikt fra kampanjene Fossil Free og 350.org.

– Det er litt overraskende, sier Arild Hermstad, leder for Framtiden i våre hender.

Men han viser samtidig til en rapport Framtiden i våre hender laget i forkant av at det norske Oljefondet i 2004 fikk etiske retningslinjer. Mange av eksemplene på institusjoner som hadde trukket ut investeringene sine på grunn av etiske sider, var kristne institusjoner.

– Det kunne handle om abort, pornografi og andre spørsmål. I selve prinsippet om å ha etikk i forvaltning var kristne aktører tidlig ute, sier Hermstad.

LES MER: Giganter rømmer olje, kull og gass

Tro og liv

Pål Ketil Botvar, forsker ved Institutt for kirke-, religions- og livssynsforskning (Kifo), er ikke så overrasket.

– Det er mye moral i religionene, og ikke rart at man fanger det opp i et spørsmål som dette. Det er kanskje mer overraskende at man er ganske moralske også blant de ikke-religiøse, sier Botvar.

Kifo har undersøkt norske holdninger til natur og miljø i spørreundersøkelser i 1993, 2000 og 2001. Forskerne fant at miljøengasjementet generelt hadde blitt svakere, men at kirkeaktive skilte seg ut med et sterkere miljøengasjement. De var også mer villige til å ofre noe og avstå goder for å bidra til bedre miljø.

– Handler det om nestekjærlighet eller skaperverket?

– Det kan være begge deler, men ikke minst skapelsesteologi og at miljøvern er såpass integrert i forståelsen av den i kirken. Kirkegjengere blir eksponert for prekener og det som sies sentralt i kirken om miljø, og mange fanger opp disse signalene, sier Botvar.

Han viser også til et spørsmål i Kifos tros- og livssynsundersøkelse i 2012-2013, der spørsmålet var om deltakelsen til Den norske kirke i debatten om miljø og klima har påvirket forholdet til kirken positivt eller negativt. 80 prosent svarte at dette ikke påvirket. Nærmere 14 prosent sa at dette påvirket dem positivt, mens 6 prosent hadde fått et mer negativt forhold til kirken på grunn av måten den involverte seg i miljø- og klimadebatten.

LES OGSÅ: Ordføreren som fikk flyttet på en halv milliard

Følg oss på Facebook og Twitter!

Vatikanbanken

Bør Vatikanbanken trekke seg ut av fossil energi? Til nå har over 43.000 personer skrevet under på oppfordringen. Kampanjen Fossil Free viser til manifestet som pave Frans kom med i fjor sommer, Lovet være du. Om omsorgen for vårt felles hjem. Der skrev paven blant annet: «Det er for mange særinteresser. Økonomiske interesser ender lett opp med å trumfe det som tjener til det beste for alle, og de manipulerer informasjon slik at de unngår at deres planer blir påvirket».

Hermstad håper Vatikanbanken trekker seg ut av fossil energi.

– Paven kom med et fantastisk manifest. Et uttrekk vil være i tråd med hans klimamanifest og sette en standard, sier Hermstad.

Noen av de trosbaserte aktørene som har trukket seg ut av fossiler, er Kirkenes Verdensråd, Det Lutherske Verdensforbund, Church of England, Svenska kyrkan, en rekke anglikanske kirker, Den britiske metodistkirken, De britiske kvekerne og Sydney buddhistsenter.

I Norge er Oljefondet, KLP og Storebrand de største aktørene som delvis har trukket investeringene ut av fossil energi – kull.

– I Norge har kirken kanskje vært mer profilert på selve oljevirksomheten og mindre på å flytte penger ut av fossilbransjen. Her har kirken en konkret mulighet til å endre egne policyer og jobbe overfor store, institusjonelle investorer, sier Hermstad.

LES MER: – Dagens kullkrise kan bli en vekker for oljebransjen

Forventer mer

Organisasjonen Changemaker synes det er for dårlig at ingen norske, religiøse aktører har tatt konkrete beslutninger om å trekke seg helt eller delvis ut av fossil energi. Changemaker-leder Tuva Krogh Widskjold viser til at Svenska Kyrkan trakk seg helt ut av fossil energi lenge før divestment-bevegelsen fikk vind i seilene.

– Kirken i Norge har fokusert mye på klima og miljø i rammen av vårt forvalteransvar for skaperverket. Det er en fin utvikling, og har antakelig vært viktig også for mange av de andre kirkelige aktørene. Men med det store internasjonale momentumet det har vært siste to årene for å følge opp dette og trekke investeringene ut, er det skuffende at kirken ikke går lenger foran, sier Widskjold i Changemaker, som er Kirkens Nødhjelps ungdomsorganisasjon.

Hun legger til at Den norske kirke kan ha en ekstra utfordring fordi den ikke bestemmer over sin egen pengesekk, Opplysningsvesenets fond, men at kirken i det minste burde ha innflytelse på fondets etiske regelverk.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Klima