Religion

Tror kristen grasrot er positiv til muslimer

Forsker Pål Repstad har ikke inntrykk av at det er et elitefenomen blant kristne å være kritisk til streng innvandringspolitikk. Han tror Lars Akerhaug tar feil når han snakker om en understrøm av kristent muslimhat.

– Jeg kan ikke påberope meg en generell oversikt, men jeg har faktisk interessert meg for om kritikken av restriktiv innvandring bare er et elitefenomen i kristne trossamfunn i Norge. Hovedinntrykket mitt er at det ikke er en slik muslimfrykt, sier Repstad, som er professor i religionssosiologi ved Universitetet i Agder.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Praktisk omsorg

Repstad har heller inntrykk av at mange norske kristne viser praktisk omsorg for flyktninger og asylsøkere lokalt, og at det ikke er så ofte politiske holdninger kommer til uttrykk.

– Men i den grad det uttrykkes politiske holdninger, handler det mer om raushet og sjenerøsitet enn om at en forventer en form for muslimsk invasjon. Så jeg tror Lars Akerhaug tar feil. Det er sikkert mulig å finne enkelteksempler, men jeg tror den mer åpne holdningen er mer enn et elitefenomen. Dette kan du også finne mye av på grasrota, sier Repstad.

– Akerhaug sier at skepsisen til muslimer er koblet til at man tror det er en dyp, åndelig konflikt mellom kristendom og islam?

– Hos noen vil det nok gjøre det, mens andre aktive kristne vil mer legge vekt på brobygging. Jeg tror ikke det er noen bred oppslutning om for eksempel Hallgrim Bergs veldig pessimistiske spådommer om at Norge islamiseres.

– Lite utbredt

Akerhaug skriver i artikkelen på minervanett.no at han i forbindelse med foredrag som han holder i kristne forsamlinger, ofte hører at det blir referert til forfattere som Hallgrim Berg og Hege Storhaug. «Men standpunktene de gjengir er ofte mer ekstreme og koblet til en tro på at det er en dyp, åndelig konflikt mellom kristendom og islam, skriver han. Repstad har en annen oppfatning.

– Mitt inntrykk er at holdningene til Hallgrim Berg og Hege Storhaug ikke de er spesielt mye utbredt i kristne sammenhenger. De kan forekomme, men heller mindre enn andre steder, fordi de overskygges av en form for generell omsorg for folk som er i nød og trenger hjelp, sier Repstad.

Han understreker at Akerhaug sikkert har rett i at det finnes enkelteksempler, men tviler på at dette er utbredt i kristne miljøer.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion