Politikk

Tror KrF går i regjering

– Det kan bli regjeringskrise i løpet av høsten, sier Jonas Gahr Støre. – Mer sannsynlig at KrF går inn i regjering, svarer valgforsker.

– Med Listhaug ute og Venstre inne, er porten videre for KrF. Jeg holder en knapp på at KrF går inn i Solberg-regjeringen, sier valgforsker Svein Erik Tuastad ved Universitetet i Stavanger.

Jonas Gahr Støre mener det er muligheter for regjeringskrise til høsten, og at han kan bli statsminister. I et intervju med TV2 søndag uttalte han at Arbeiderpartiet er klare til å ta ansvar «dersom det oppstår en situasjon på Stortinget».

Kritiske objektsikringshøringer

Støre pekte på såkalt objektsikring som den første alvorlige saken. Objektsikring er sikring av viktige offentlige bygg mot blant annet terrorangrep. Riksrevisjonen har kommet med sterk kritikk av regjeringen, og Stortinget skal holde høringer om temaet når det møtes igjen i august. Kristelig Folkeparti var med på å rette sterk kritikk mot regjeringen da samme tema kom opp i fjor.

Vil høre før de konkluderer

I en e-post til Vårt Land modererer Støre seg.

– Det avgjørende for Arbeiderpartiet i saken om objektsikring vil være regjeringens forklaring på hvorfor de ikke har klart å følge opp det de lovet da saken var oppe på vårparten i 2017. Vi og andre partier får høre hva regjeringen har å si før vi konkluderer, skriver Støre.

Vil ikke utelukke mistillitsforslag

– Jeg vil ikke utelukke mistillitsforslag. Skal jeg tippe, heller jeg mot at KrF ikke støtter det, sier Tuastad. Han mener saken mest sannsynlig ikke blir det viktigste, men heller spørsmålet om hvorvidt KrF ønsker å frede regjeringen.

– Dersom det viser seg at regjeringen aktivt har valgt å la være å følge Stortingets vedtak, blir det selvfølgelig noe annet. Da kan argumentene for mistillit være såpass sterke at KrF støtter et mistillitsforslag de egentlig ikke ønsker, påpeker valgforskeren.

Onsdag skriver Klassekampen at KrF ikke utelukker mistillitsforslag.

– Jeg utelukker ingenting i denne fasen. Men vi er ikke på jakt etter å felle regjeringen, sier stortingsrepresentant og kontrollkomitémedlem Hans Fredrik Grøvan til avisa.

Kan bli enklere budsjettforhandlinger enn før

Tuastad mener det ikke er andre saker på Stortinget denne høsten som kan føre til mistillitsforslag fra KrF.

– Den fremste kandidaten måtte i så fall vært budsjettet. Samtidig har man fått en del erfaring med dette etter hvert, sier valgforskeren.

Tross at saker som bistand ofte skaper gnisninger mellom regjeringen og KrF, tror Tuastad at det kan bli enklere budsjettforhandlinger i år enn tidligere.

Minst sannsynlig at KrF feller regjeringen

KrF har uttalt at de skal avklare sin posisjon i løpet av høsten.

– Det er jo tre muligheter her. Minst sannsynlig er det at KrF feller regjeringen. De andre to mulighetene er at KrF fortsetter som i dag, eller at KrF går inn i regjering, sier Tuastad, og peker på KrFs velgergrunnlag:

– KrF får nesten ingen nye velgere fra venstresida, og skyver vekk tidligere velgere på høyresida. Så de har ingenting å tape fra venstre på å gå i regjering, resonnerer valgforskeren.

Regjeringen er sårbar

Tuastad mener imidlertid det ikke er helt umulig at Støre kan få sitt ønske om å bli statsminister i løpet av perioden.

– I løpet av høsten er nok for tidlig, men denne regjeringen er sårbar, på grunn av avstanden mellom Frp og sentrumspartiene KrF og Venstre. Dersom Frp går under ti prosent på målingene, kan det skape problemer for Solberg.

Jonas Gahr Støre vil heller ikke si noe sikkert om hvordan høsten går. På spørsmål om hvem som feirer jul i statsministerboligen, skriver Støre i e-posten:

– Det er vel statsministeren.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk