Nyheter

Tror ikke på utmeldingsras

– Det er allerede enkelt i dag å melde seg ut, mener kirkeforsker Ida Marie Høeg.

– Selvfølgelig vil en slik teknisk løsning gjøre det enklere, men jeg tror ikke det vil føre til noe utmeldingsras. De som ønsker å melde seg ut i dag, kan allerede gjøre det på en enkel måte, sier Ida Marie Høeg, som er forsker ved Kifo, Institutt for kirke-, religions- og livssynsforskning.

– Siste puff mot utmelding

Hun mener utmeldingsrekorden som settes i år skyldes svake relasjoner til kirken, ikke opposisjon til kirkens syn på likekjønnede ekteskap.

– I år har man hatt et reelt valg. Det finnes de som har meldt seg ut i protest, men de som har tenkt at kirken må skjerpe seg, har hatt en mulighet til å påvirke, sier hun.

Også i 2009, da det var kirkevalg, så man at mange meldte seg ut.

– Det å få valgkortet i posten aktiverer medlemskapet, og de som tenker at forholdet til Den norske kirke betyr lite, får det lille puffet de trenger for å melde seg ut.

LES OGSÅ: Snart kan du melde deg ut på nettet

– Vil ha ritualer

Den store majoriteten av kirkemedlemmene er medlemmer på grunn av ritualene og kulturtilbudet og muligheten til å benytte seg av dette, tror Høeg.

– Mange har ikke et aktivt forhold til Den norske kirke, men mener den er en viktig samfunns- og kulturinstitusjon som ivaretar verdier og tradisjoner som vanlige mennesker identifiserer seg med, sier hun.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter