Nyheter

Tror ikke kjendisaksjon påvirker kirkevalget

Samfunnstopper, kjendiser stiller opp i reklamekampanje fra Åpen folkekirke.

– Jeg tror kjendisene har større forventninger til effekten av slike opprop enn den virkning vi kan registrere blant velgerne. Erfaringene fra andre valg er at det ikke er enkeltpersoners mening som får folk til å endre standpunkt, sier samfunnsviteren og valgforsker Bernt Aardal til Vårt Land.

Nesten alle har svart ja

Kommunikasjonsansvarlig i Åpen folkekirke, Bjarte Reve, sier til Vårt Land at 160 kjente folk innen kunst, kultur, samfunnsliv, næringsliv og politikk i et felles opprop oppfordrer folk til å stemme på Åpen folkekirke ved kirkevalget om en drøy uke.

– Disse stiller seg bak ønsket om forandring i kirken, spesielt i spørsmålet om likekjønnede skal få gifte seg der. Så å si alle de vi har spurt om å være med på oppropet, har svart ja.

Følg oss på Facebook og Twitter!

– Vi når bredt ut

Blant de 160 som figurerer på underskriftslisten er statssekretær Bjørgulv Vinje Borgundvaag i Kulturdepartementet, helseminister Bent Høie, skuespillere og artister som Janne Formoe, Toralv Maurstad, Elisabeth Andreassen, Bjarte Hjelmeland, Linn Skåber og Bård Tufte Johansen – sammen med profilerte kirkeledere som Per Oskar Kjølaas, Gunnar Stålsett og Trond Bakkevig.

– Hvilken effekt tror dere et slikt kjendis-opprop kan ha?

– Vi når ut til helt andre grupper av medlemmer i Den norske kirke enn de som vanligvis har stemt ved kirkevalg. At disse personene snakker varmt i sine nettverk om Åpen folkekirke, tror vi kan bidra til at vi når bredt ut med vårt budskap, svarer Bjarte Reve.

LES OGSÅ: Trine Skei Grande tar offentlig standpunkt i kirkevalget

– Skaper oppmerksomhet rundt saken

Valgforskeren Bernt Aardal er ikke så sikker på det:

– At så mange kjendiser skriver under på et slikt oppdrag, skaper selvsagt oppmerksomhet rundt saken. Men når det gjelder kirkevalget har det vært såpass stort fokus på homofili at man må ha vært bortreist i mer enn en forstand hvis man ikke har fått med seg det. Folk går ikke og stemmer fordi kjendiser skal gjøre det, sier han.

Forventer økt valgdeltakelse

– Men er det ikke slik at uenigheten om vigsel av likekjønnede vil mobilisere flere velgere til kirkevalget?

– Jo, det er god grunn til å tro at den saken fører til større valgdeltakelse. Men man skal være varsom med å tolke kjendisopprop som årsak til det, svarer Bernt Aardal.

Han peker på at mange av navnene som støtter oppropet for Åpen folkekirke «ikke har markert seg med et nært forhold til kirken».

– Kirkefolk kan oppleve at det er folk utenfra kirken, eller folk uten et personlig forhold til kirken, som engasjerer seg. Det kan ha en viss effekt ved mobilisering fra den andre siden, sier Aardal.

LES OGSÅ: Har det en pris å få flest mulig til valgurnene?

I en Norstat-undersøkelse gjennomført for Vårt Land i august, sier 37 prosent av medlemmene i Den norske kirke at de vil benytte stemmeretten sin i kirkevalget. For fire år siden deltok 13,5 prosent.

– Må være åpen for alle

Det var VG som først skrev om oppropet med åpningsteksten «Vi ønsker en åpen, inkluderende og demokratisk folkekirke», og med sluttappell om å stemme på Åpen folkekirke. Forlegger og tidligere programleder Arve Juritzen er blant dem som støtter oppropet.

– Kirkevalget dreier seg om vi skal ha en kirke som har plass til alle, eller om noen skal styre alt dette for seg selv, sier Juritzen til VG.

– Jeg støtter oppropet fordi jeg mener kirken burde være tolerant og åpen overfor alle i vår tid, sier Toralv Maurstad til VG.

– Trenger ikke tenke oss om 20 ganger

Tom Sterri, tidligere «Hotel Cæsar»-produsent og TV-programleder, sier:

– Dette handler om kjærlighet og hvis kjærligheten er størst av alt så bør man jaggu åpne for homofilt ekteskap.

Sterri reagerer på det han mener er en overdrevent konservativ kirke.

– Det er helt greit at kirken i enkelte saker kan være moralsk bremsekloss. Det kan være greit å tenke seg om noen ganger, men vi trenger ikke tenke oss om 20 ganger, som i denne saken, sier Sterri til VG om kirkelig vielse av homofile.

LES OGSÅ: Støtter ikke egen liste ved kirkevalget

Les mer om mer disse temaene:

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter