Nyheter

Tromsø-katolikkene betaler også til kommunene

Landets nordligste, katolske stift har startet tilbakebetalingen av medlemsstøtte de fikk for telefonkataloginnmeldte katolikker.

I disse dager får Norges 87 nordligste kommuner et brev fra Den katolske kirke i Nord-Norge – Tromsø stift. I brevet får kommunen vite hvor mye Tromsø stift betaler tilbake av medlemsstøtten de fikk i årene 2011-2014.

Telefonkatalogen

I 2014 avdekket Dagbladet at Den katolske kirke i Norge hadde brukt telefonkatalogen for å finne personer som de antok kom fra katolske land. Disse ble så registrert som medlemmer uten at de ble spurt. For disse medlemmene ble det søkt om offentlig støtte.

Staten mener at medlemmene må melde seg inn selv og at telefonkatalogmedlemmene ikke skulle utløst støtte. Fra Oslo katolske bispedømme har staten krevd tilbakebetalt rundt 40 millioner kroner i statsstøtte.

Mens Oslo katolske bispedømme, som administrerte medlemsregisteret, har nektet for at de har gjort noe ulovlig og saksøkt staten, har Tromsø stift hatt en helt annen tilnærming.

Allerede sommeren 2015 betalte de tilbake 2,5 millioner kroner i statsstøtten de hadde fått for telefonkatalogmedlemmene.

Kommunestøtte

Tros- og livssynssamfunn får støtte per hode etter hvor mye stat og kommune bruker på Den norske kirkes medlemmer. Støtten fra staten er lik for alle medlemmene, mens den kommunale støttesatsen varierer fra kommune til kommune – alt etter hvor mye penger kommunen bruker på Den norske kirke.

Samtidig med tilbakebetalingen til staten, startet Tromsø stift arbeidet med finne ut hva de skyldte kommunene i landets tre nordligste fylker.

For å forenkle arbeidet la katolikkene fram et forslag til utregning. Det har blitt behandlet av rådmannsutvalgene i de tre fylkene, og er godkjent av alle.

For eksempel får Alta kommune om lag 80.000 kroner, Brønnøy får 34.000 mens Bodø får 336.000.

– Hvor mye er dette totalt?

– Det har jeg ikke regnet nøyaktig på, men det ligger i overkant av summen vi betalte staten, sier økonom i stiftet, Ulrik Sverdrup-Thygeson.

Advarte mot rettssak

Om under én måned møtes Oslo katolske bispedømme og staten i retten etter at OKB saksøkte Kulturdepartementet.

Biskop i Tromsø stift, Berislav Grigic, har kritisert OKBs framgangsmåte i denne saken. Han advarte OKB mot å saksøke staten.

LES OGSÅ: Tromsø-biskop: Vi må selv ta ansvar for medlemsrotet

Berislav mener Den katolske kirke enkelt kunne funnet ut om de som ble lagt til registeret var katolikker:

«Når vi unnlot det, er det en svikt fra vår side som jeg mener vi selv må være villige til å bære ansvaret for», skrev han i en medelelse med Den katolske kirke i fjor høst.

«Vi tok oss til rette. Ut fra det mener jeg vi har vist klanderverdig dømmekraft. Det er bakgrunnen for at jeg har betalt tilbake det som er krevet», skriver han også.

Oslo katolske bispedømme, biskop Bernt Eidsvig og økonomi OKB, Thuan Cong Pham, er også siktet for bedrageri på grunn av medlemssaken. Statsadvokaten vurderer nå om det skal tas ut tiltale mot de siktede. Hvis så skjer, blir det to rettssaker knyttet til medlemsrotet.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter