Nyheter

Troms får én abortnemnd

Helseforetakene er i gang med å kutte antall abortnemnder på oppdrag fra helseministeren. Det vil ramme kvinner i distriktet, mener Siv Dagny Aasvik.

I fjor ga helse- og omsorgsminister Bent Høie en ordre til de regionale helseforetakene om at antallet abortnemnder skulle mer enn halveres fra dagens 37 til 15.

Avgjørelsen om å kutte antall nemnder kom i kjølvannet av en knusende rapport fra en uavhengig, faglig ekspertgruppe som i 2013 avdekket lovbrudd ved «betydelige forskjeller i primærnemndenes praksis». Målet med å kutte antall abortnemnder er å heve kvaliteten på nemndene og sikre likebehandling.

LES OGSÅ: AUF: Bort med abortnemndene

Avgjort

NRK meldte onsdag at tre av de fire regionale helseforetakene nå har bestemt seg for hvor mange abortnemnder som skal kuttes i sine områder:

Helse Midt-Norge kutter tre av dagens syv abortnemnder

Helse Vest kutter to av dagens fire abortnemnder

Helse Nord kutter seks av dagens elleve abortnemnder. Finnmark og Nordland vil hver få beholde to nemnder, mens det i Troms bare vil være én nemnd etter kuttet er gjennomført.

Helse Sør-Øst har ennå ikke bestemt seg for hvor mange nemnder som skal kuttes. I dag er det 15 nemnder i dette området.

LES OGSÅ: Kritisk til å fjerne abortnemndene

Raser

Siv Dagny Aasvik, ordfører i Hadsel kommune og leder av Aps kvinnenettverk i Nordland, reagerer på kuttet i antall nemnder.

– Det er alvorlig og det vil bety en innskrenking i muligheten til å få senabort.

Ordføreren sier hun er bekymret for at økt reisevei til nemndmøtene skal gjøre det spesielt vanskelig for veldig unge kvinner eller kvinner med lite ressurser rundt seg.

LES OGSÅ: Kritiserer frammøtekrav i abortnemnd

Verdifull

– Det er viktig å kunne møte i nemnda for å bli hørt. Vi vet også at kvinnen mener at samtalen med nemnda kan være verdifull når de står overfor et ekstremt vanskelig valg. Vi kan ikke komme dit at vi lever i et samfunn der andre skal avgjøre fremtiden din over hodet på deg, sier Aasvik.

Hun avviser argumentet om at man med færre nemnder skal få økt kompetanse i nemndene og likebehandling av saker.

– Dette er overhodet ikke likebehandling, det er forskjellsbehandling i form av dårligere tilbud til kvinner i distriktene, sier Aasvik.

LES OGSÅ: – Ikke rør abortloven

Forsvarer

Sveinung Stensland (H), nestleder i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget, forsvarer nemndkuttet.

– Dette er ikke et kutt, det er en reduksjon, fremholder han.

Stensland understreker at avgjørelsen er tatt med bakgrunn i et sterkt faglig råd fra Helsedirektoratet om å gå ned i antall nemnder for å få mer likebehandling og mer kompetente nemnder.

– Så kan vi spørre oss om det er best for en kvinne å møte godt kvalifiserte nemnder eller en nemnd uten erfaringer, sier Stensland og viser til at noen nemnder behandler svært få saker i løpet av et år.

LES OGSÅ: Vil ha fri abort til uke 24

Lang vei

– I regionen Helse Nord blir det to nemnder i Finnmark, to i Nordland og én i Troms. Dette betyr ganske lang reisevei?

– Ja, men det er en konsekvens av at man går ned til 15 nemnder. I Nord-Norge vil det fortsatt bli flest nemnder per innbygger, sier Stensland.

Han viser også til at det er mulig å ha konsultasjon med nemndene via video.

– Er videolink en ideell løsning?

– Nei, den ideelle løsningen er at man har et sykehus i hver kommune med en nemnd som sitter klar. Men vi bor faktisk i Norge og ordningen i dag er ikke god nok av faglige grunner, sier Stensland.

Rettelse: I vår papirutgave formulerte vi spørsmålet «Slik Helse Nord nå har vedtatt, blir det to nemnder i Finnmark, to i Nordland og én i Troms. Dette betyr ganske lang reisevei?»

Avgjørelsen om hvor mange nemnder det skal være, blir tatt innen det enkelte helseforetak i regionen, ikke på regionsnivå. Derfor er faktaopplysningen nå endret i vårt spørsmål. Red.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter