Nyheter

Trekker seg ut etter kritikk

Linn og Geir Byberg involverte seg i sin datters nye selskap som har fått skjenkebevilling i Hamar sentrum. Etter medieoppmerksomheten har de nå trukket seg ut.

KrF-politikeren Geir Byberg, som også er rektor på Hedmarktoppen folkehøyskole, svarer på kritikken fra lederen for sitt eget lokale partilag.

– Et par ledere, blant andre din partileder i Hamar, er kritisk til din involvering i denne saken. Tenker du selv at det harmonerer godt med din og KrFs profil i ruspolitikken?

– Med den spørsmålsstillingen hadde jeg nok reagert på samme måte selv. Jeg kommer absolutt ikke til å skjenke alkohol og støtter Café Uno 100 prosent i deres mål om å redusere rusbruken i Hamar. Jeg sitter i styret for Cumulus Hamar, som etter planen skulle eie en liten eierandel i et nytt selskap, men eier ikke aksjer selv. Eierandelen til Cumulus Hamar handlet om at man så for seg et samarbeid om kaffe og muligens rundt matproduksjon. Vi har som en konsekvens av at det kan være komplisert å se helheten her, valgt å selge oss ut, slik at vi pr. 7. august ikke eier aksjer i noe annet selskap, og vi har heller ingen skjenkebevilling. Spørsmålet jeg må stille meg, er om man kan sitte i styret for en virksomhet som eier aksjer i virksomheter som selger alkohol. Det er en viktig prinsipiell vurdering jeg stadig gjør. Faktisk trakk jeg meg fra et styre som søkte om skjenkebevilling i 1996. Senere har jeg vurdert at i enkelte sammenhenger bør ikke mitt avholdsstandpunkt automatisk utelukke meg, men at jeg kan delta på arenaene med mine verdier, sier Geir Byberg til Kristelig Pressekontor.

Totalavholdsmann

Han understreker at han selv er totalavholdsmann og at han «aldri har smakt en dråpe alkohol», men likevel har valgt å være aktiv i næringsliv og politikk. I Storhamar-saken valgte han å bli sittende som styreleder selv om Storhamar Ishockey Elite søkte om skjenkebevilling. Han mener det er enda lettere å argumentere for sin rolle i saken knyttet til Cumulus Hamar og Tre Streker Under Svaret.

– Her er det er snakk om et passivt eierskap, og det er større avstand mellom meg og selskapet som har søkt om skjenkebevillingen enn i Storhamar-saken, sier Byberg.

Han mener det ikke er naturlig at han trekker seg fra Cumulus-styret som følge av skjenkebevillingen.

– Jeg har forståelse for at folk spør, men jeg håper og tror ikke at folk mener at KrF-medlemmer må være avholdsfolk eller ikke skal kunne engasjere seg i selskaper som selger alkohol. Da måtte man ha luket ut KrF-ere fra store deler av næringslivet, mener han.

Byberg sier at Hedmarktoppen folkehøyskole der han er rektor, er en rusfri skole på linje med andre kristne folkehøyskoler. Det er ikke tillatt med alkohol eller andre rusmidler der. Han ser likevel ikke at det er noen konflikt mellom dette og skjenkesaken i Hamar sentrum.

– Man må ta stilling til om man skal engasjere seg ut over sitt primærsyn, og jeg har valgt å være engasjert i kommune- og fylkespolitikken, sier han.

– Ikke i konflikt

Linn Byberg som er hovedaksjonær og styreleder i Cumulus Hamar, opplyser først at hennes selskap skal sitte med «en symbolsk andel» i selskapet Tre Streker Under Svaret. Cumulus gikk inn med 60 prosent av kapitalen da det nye selskapet ble stiftet, men var tirsdag nede i 30 prosent. Planen var da at Cumulus skulle beholde ni prosent, og at Linn og Geir Bybergs datter, Anniken, skulle overta aksjemajoriteten med 51 prosent eierskap.

Anniken Byberg har i lengre tid jobbet for sin mor i kaféen Larsen. Da datteren fikk tilbud om å bli daglig leder i den nye kaféen, som skal hete Poppe, takket hun ja.

– Da hun ikke hadde midler til å gå inn der, ble Cumulus med på oppstarten av den nye kaféen. De ville samarbeide med kafé Larsen, og vi synes det er kjempepositivt for byutviklingen. Vi har valgt å ikke ha skjenkerett på Larsen, men det får de der, og jeg tenker at det kan jeg forholde meg til, sier Linn Byberg til KPK.

Hun trekker fram at Poppe ikke først og fremst er en bar, men en kaffebar og at alkoholservering bare er én del i et større bilde med servering og ulike arrangementer.

– Tenker du som lokal og nasjonal pinseprofil at din involvering harmonerer med din rolle som lærer på en rusfri folkehøgskole og som støttespiller for rusfrie Café Uno?

– Jeg mener at det ikke kommer i konflikt. Café Uno vil det alltid være behov for. Det de gjør, er kjempebra, og det må alltid være alkoholfrie kaféer i byen. Vi driver jo selv en slik kafé. Men det er utopisk å tro at det ikke skal være kaféer og restauranter i Hamar som serverer alkohol, og kristne bør også kunne eie og drive restauranter, hoteller og butikker som selger alkohol, mener Linn Byberg som legger til at hun fortsatt vil heie på Café Uno.

Siste: Kvitter seg med aksjene

Onsdag morgen – et halvt døgn etter KPKs første kontakt med dem – opplyser Geir Byberg til Kristelig Pressekontor at Cumulus Hamar AS, der han og kona Linn Byberg er de eneste faste styremedlemmene, ikke lenger har aksjer i Tre Streker Under Svaret AS.

«Vi har valgt å ikke beholde den planlagte 9 prosents eierandelen Cumulus Hamar AS skulle ha, da det åpenbart fører store misforståelser med seg», skriver han i en e-post.

Av: Stein Gudvangen, KPK

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter