Nyheter

Trekker seg fra lederverv

Silje Kvamme Bjørndal har trukket seg fra ordførervervet sitt i Vårt Lands representantskap. – Vi ser for ulikt både på konsernets og avisens situasjon og fremdrift, sier hun.

Styreleder i Stiftelsen Vårt Land Bladmisjon, Silje Kvamme Bjørndal, har i flere år sittet i representantskapet til Vårt Land, som er et internt rådgivingsorgan for avisen. Det siste året har hun hatt ordføreransvar. I et møte med styreleder i Mentor Medier, Kristin Veierød, og styrets nestleder, Erik Bjerager, mandag meddelte hun at hun trekker seg fra vervet, og med det også som styreleder i Stiftelsen Vårt Land Bladmisjon.

'Prematurt'

– Under det møtet ble det klart at vi ser veldig ulikt på situasjonen i konsernet og hva som er best for avisen Vårt Land fremover. Helt konkret handler det om ansettelsesprosessen av en ny publisher, sier Bjørndal.

Som leder for representantskapet er man også per definisjon leder for ansettelsesrådet. En rolle Bjørndal ikke følte seg komfortabel i på grunn av uenighetene.

– Jeg opplevde at det var en prematur prosess å gå i gang med ansettelse nå. Det nye styret som ble valgt i mai har akkurat kommet i gang med arbeidet sitt. Det tar lenger tid enn som så å sette seg inn i hendelsesforløpet som ledet frem til avsettelsen av Åshild Mathisen, og bekymringene som ble løftet på generalsforsamlingene.

LES OGSÅ: Mobiliserer frem mot generalforsamling

– Forventninger

Hun legger også vekt på at det er behov for noen viktige, strategiske avklaringer som handler om Vårt Lands rolle i Mentor Medier.

– Det må noen viktige avveininger til, fra styret sin side, før en ny publisher blir ansatt. Jeg opplevde at dette ikke var avklart, forklarer hun.

Bjørndal spilte en aktiv rolle i forbindelse med konflikten i Vårt Land og Mentor Medier, etter at Åshild Mathisen ikke lenger hadde tillit hos konsernsjef Per Mange Tveiten, og senere ble sagt opp med umiddelbar virkning.

Blant annet var det hun som representerte gruppen med aksjonærer som krevde en ekstraordinær generalforsamling etter det ble kjent at Mathisen ikke hadde tillit, og som la frem et ønske om at hele konsernstyret skulle byttes ut da den nye innstillingen ble lagt frem i mai i år.

Bjørndal avviser at det at hun trekker seg har noe å gjøre med at dette ønsket ikke ble oppfylt.

– Det styret som sitter nå ble valgt av et flertall på generalforsamlingen. Dette har med forventninger til det som det nye styret skulle gjøre. De forventningene har nok blitt opplevd annerledes.

LES OGSÅ: Brunegård gir seg som styreleder

– Ingen kommentar

Styreleder i Mentor Medier, Kristin Veierød, sier de har innledet gode samtaler med Bjørndal som representantskapets leder, og gjerne skulle fortsatt samarbeidet.

– Men nå som hun velger å trekke seg, må vi ta det til etterretning, sier hun.

Når det gjelder Bjørndals oppfattelse av at det var for tidlig å sette i gang en ansettelsesprosess nå, på grunn av omstendighetene som ledet frem til avsettelsen av Åshild Mathisen, og bekymringene som ble løftet på generalsforsamlingene, svarer Veierød følgende:

– Vi er kjent med den konflikten som har vært og de utfordringer som konsernet har hatt. Styret er av den oppfatning av at det er sentralt å få på plass en permanent virksomhetsleder i Vårt Land. Utover det har jeg ingen kommentar.

Hva slags grunnlag har styret for forståelsen av varslersaken og avskjedigelsen?

Jeg har ingen kommentar utover at vi er kjent med konflikten og det tidligere styrets håndtering av saken.

LES MER: Kristin Veierød blir ny styreleder

Lesernes rolle

At Bjørndal er av en annen oppfatning av Vårt Lands rolle i Mentor Medier enn styret i Mentor Medier, er ikke Veierød kjent med.

– Vi som nytt styre er opptatt av å videreutvikle konsernet med de viktige publikasjonene som ligger der og den egenarten de har.

Bjørndal understreker at hun håper det nye styret lykkes med den prosessen de nå går i gang med, og at hun bare ønsker det beste for Vårt Land.

– Alle aviser lever på lesernes tillit og engasjement. Det vil være viktig også i fortsettelsen. Det er tross alt leserne som sitter med Vårt Lands fremtid i sine hender.

Les mer om mer disse temaene:

Elise Kruse

Elise Kruse

Elise Kruse er religions- og featureredaktør i Vårt Land. Hun har jobbet i avisen siden 2017, som journalist, kommentator og som nyhetsleder.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter