Nyheter

Trekker omstridt låneavtale etter mediebråk

Filadelfia i Kristiansand foreslo at folk uten penger på bok kunne ta opp lån for å gi menigheten gaver. I går trakk de tilbudet, men forsvarer lånepraksisen.

– En helt vanlig praksis i firkirkesammenheng, sier pastor Wiggo Skagestad.

Pinsemenigheten Filadelfia ønsker å samle inn 25 millioner kroner til teknisk utstyr i et nybygg. I en informasjonsbrosjyre av prosjektet foreslår de blant annet at folk som mangler kontanter, kan ta opp lån, gjennom et gunstig tilbud i Spareskillingsbanken, for å gi gaver. Det skriver Fædrelandsvennen.

Forbrukerrådet er blant dem som har reagert. «Mange vil mene dette er et eksempel på frekkhetens nådegave», uttalte regiondirektør Eirik Nyberg til Fædrelandsvennen. Saken ble også omtalt i flere av landets største aviser.

Mandag trakk Spareskillingsbanken og Filadelfia tilbudet.

– Banken ønsker ikke å bli oppfattet som om vi gjennom en slik ordning oppfordrer mennesker til å påta seg en økt gjeldsbelastning, selv om hvert enkelt lånetilfelle ville blitt gjenstand for en individuell vurdering, sa banksjef Kenneth Engedal i en pressemelding i går.

VERDIDEBATT: «Skremt av hvor hjernevasket jeg var»

Ikke ulovlig å be kirkemedlemmer ta opp lån

Hovedpastor i Filadelfia i Kristiansand, Wiggo Skagestad, sier til Vårt Land at de i samråd med banken så seg nødt til å trekke tilbudet etter mediestormen som har vært.

– Hvis du leser pressemeldingen, skjønner til og med du, som er fra en kristen avis, at vi registrerer at omgivelsene ikke har forstått intensjonen og sammenhengen dette lånetilbudet stod i.

– Men er det moralsk forsvarlig å komme med forslag som kan sette medlemmer i gjeld?

– Du vet like godt som jeg at dette er en vanlig praksis i frikirkesammenheng. Det er ikke noe ulovlig i det. Lånetilbudet er bare én av flere modeller for å finansiere utstyret på.

Han understreker at de «som menighet aldri har hatt til hensikt å presse medlemmer til å gi gaver».

– Vi har heller ikke registrert at noen av medlemmene våre har tilkjennegitt dette.

LES MER: Varsler om psykiske overgrep i pinsemenigheten Sentermenigheten

Pinsebevegelsen: Kan forsvares

Andreas Hegertun, pressekontakt i Pinsebevegelsen og pastor i Filadelfiakirken Oslo, kjenner ikke til andre pinsemenigheter som foreslår lån til gaver, men «utelukker ikke at det kan forekomme».

– Som kirker skal vi hjelpe mennesker til å leve ansvarlige liv, også med tanke på økonomi. På generell basis bør man gi av overskudd, ikke av lån. Samtidig kan det finnes tilfeller der en slik ordning kan forsvares.

– Tar dere avstand fra praksisen i Kristiansand?

– Vi tar til etterretning at de har trukket tilbudet tilbake.

LES MER: Slik svarer toppene i Sentermenigheten på anklagene

Skjer både i firvillige organisasjoner og i trossamfunn

Ola Grytten, økonomiprofessor ved Norges Handelshøgskole, synes ikke lånepraksisen til Filadelfia er unik – og «forstår ikke oppstyret».

– Dette finner du både i frivillige organisasjoner, lag og andre menigheter. Også i næringslivet har man mange eiere som tar opp lån for å skaffe egenkapital og aksjekapital til bedrifter.

– Men er det ikke en fare for at for eksempel mennesker i sårbare situasjoner skal pådra seg stor gjeld?

– Bankene tar kredittvurderinger, så det er jeg ikke bekymret for. Samtidig vil jeg ikke anbefale noen menigheter denne ordningen. Slike lån kan være vanskelige å håndtere.

Andreas Hegertun peker på at det historisk sett, i «ekstraordinære tilfeller», har vært eksempler på medlemmer som har bidratt med lånte penger til nye kirkebygg.

– Det er forståelig fordi menigheter ikke kan gå til det offentlige for å be om penger. Jeg har selv en farfar som brukte alle ferieuker i flere år på å være med å bygge Betel Lofoten. Vi skal ikke undervurdere stoltheten og gleden av å få være med å gjøre en ekstraordinær innsats i spesielle faser i en menighets liv.

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter