Nyheter

Tredoblet muslimhat i USA

Hatkriminalitet rettet mot amerikanske muslimer er tredoblet etter terrorangrep i Paris og San Bernardino, viser nye tall.

For to uker siden begynte Mirvette Judeh å gjemme hijaben under en hettegenser når hun er ute og kjører med barna sine. Noen kan ønske å skade henne fordi hun er muslim, forklarte hun barna.

– Nå må jeg ta disse samtalene med dem. Det er hjerteskjærende, sier 39-åringen til nyhetsbyrået Reuters.

LES OGSÅ: – Enkelte klarer ikke å se bort fra hodeplagget

Hatkriminalitet mot muslimer

Angrep på studenter med hijab, brannstifting og vandalisme ved moskeer, skuddepisoder og dødstrusler mot muslimskeide forretninger – dette er prisen amerikanske muslimer betaler for terroren i Paris og San Bernardino i Sør-California, skriver New York Times (NYT).

En analyse avisen har fått tilgang til, viser at hyppigheten av hatkriminalitet mot amerikanske muslimer har tredoblet seg etter terroren i Paris 13. november.

Den er den første som dokumenterer en slik økning i en tid der «anti-islamske utspill fra politikere» har nådd nye høyder, ifølge NYT.

– Terrorangrepene har, sammen med de muslimske stereotypiene som har blitt allestedsnærværende, bidratt til at folk går fra frykt og sinne til handling, sier kriminolog Brian Levin.

Hans forskergruppe ved California State University i San Bernardino har gjort analysen.

I senere år har det i snitt vært 12,6 mistenkte tilfeller av hatkriminalitet mot muslimer. Én måned etter Paris-terroren er 38 slike registrert, 18 av disse etter skytingen i San Bernardino 2. desember.

LES OGSÅ: Ble sykemeldt etter «overfall»

Tar forholdsregler

I Sør-California har Mirvette Judeh forklart barna at folk kan komme til å følge ekstra godt med på hva de gjør fordi de er muslimer, skriver Reuters.

Åtteåringen hennes har fått beskjed om ikke å leke våpenleker. Judeh synes det er vanskelig å svare når gutten spør om folk hater ham og familien. For hun har opplevd «hatefulle kommentarer og trusler på grunn av hijaben sin», ifølge nyhetsbyrået.

The Council on American-Islamic Relations overvåker slike hendelser. De sier at de aldri har registrert så mange hendelser rettet mot moskeer i de seks årene de har registrert slike.

Reuters viser til at et grisehode ble funnet ved inngangen til en moské i Philadelphia, og at en kvinne kastet varm kaffe på muslimer som ba i en park i California.

I Pittsburgh skjøt en taxipassasjer en muslimsk sjåfør i ryggen etter å ha stilt spørsmål om den såkalte islamske staten (IS) og hånet profeten Muhammad, skriver NYT. I New York skal tre gutter ha forsøkt å rive hijaben av en sjetteklassing og ha kalt henne for «ISIS».

Følg oss på Facebook og Twitter!

T

Terroren 11. sepember 2011

Hyppigheten av hatangrep har ikke nådd nivået etter terroren 11. september 2001, men mønsteret er det samme, ifølge Brian Levin.

– Når konflikter mellom grupper når overskriftene, ser vi ofte et hopp i hatkriminaliteten.

Ifølge Reuters føler unge muslimer ofte at de må «bevise sin amerikanskhet». Nyhetsbyrået har blant annet snakket med Sara Haddad, som stadig minner folk om hvor glad hun er i fotballaget Dallas Cowboys.

– Min uskyldige barndom forsvant med 11. september. Jeg ønsker ikke å tro at det skal være like ille eller verre om fem år, sier hun.

Flere Reuters har snakket med opplever at den offentlige samtalen om islam og terrorisme definerer dem.

Femten år gamle Jinan Al-Marayati sier at hun føler seg presset til å forsvare religionen sin når IS diskuteres i klasserommet.

– Det føles som å ha to identiteter. Med muslimske venner føler jeg meg ikke muslimsk nok. Med andre snakker jeg ikke om disse tingene, fordi det ville gjøre dem ubekvemme, sier hun.

Les mer om mer disse temaene:

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter