Nyheter

Tre kvinner nominert til biskop

For første gang er menn i mindretall i finaleheatet i en bispeprosess i Den norske kirke.

Tirsdag formiddag presenterte Sør-Hålogaland bispedømmeråd sine fem kandidater til å overta biskop Tor B. Jørgensens stilling. De nominerte er, i alfabetisk rekkefølge:

* professor Hallgeir Elstad (50)

* prost Olav Rune Ertzeid (55)

* prost Ann-Helen Fjeldstad Jusnes (58)

* sokneprest Kristine Sandmæl (45)

* bymisjonsprest Kari Veiteberg (54)

Lyttet til medlemmene

– Listen er historisk: Det er første gang tre kvinner er nominert. De fem kandidatene er likeverdige og skikket til å bekle bispestillingen. Men det er moro at vi har en historisk stor kvote med kvinner, ut fra at mange andre bispedømmeråd har hatt vanskelig for å rekruttere kvinne, sier leder i Sør-Hålogaland bispedømmeråd, Marit Hermstad, til Vårt Land.

Ingen av de fem nominerte kandidatene er utpreget teologisk konservative, og alle går inn for at likekjønnede par skal kunne gifte seg i Den norske kirke. Alle var blant dem som ble spilt inn i en åpen og uforpliktende forslagsrunde som bispedømmerådet arrangerte blant kirkemedlemmer tidligere i år.

Ulik grav av nordnorsk tilknytning

De fem nominerte har i varierende grad tilknytning til og tjeneste fra Sør-Hålogaland.

To av prostene i bispedømmet, Ann-Helen Fjeldstad Jusnes i Lofoten og Olav Rune Ertzeid i Nord-Helgeland, er blant de fem utvalgte. Begge har det aller meste av sin tjenestetid som prester i Sør-Hålogaland.

Det samme gjelder for sokneprest Kristine Sandmæl, som har hele sin menighetspresteerfaring fra Sør-Hålogaland, etter å ha vært prest der fra 1996. Sandmæl (45) er yngst av de fem nominerte.

Hallgeir Elstad er nordlending og ble ordinert i Borge kirke i Lofoten i 1990. Han har hele sin karriere vært tilknyttet universitetet i Oslo og var også en periode rektor på Kirkelig utdanningssenter i nord. Innimellom har han hatt korte vikariater i Nord-Norge. Elstad stiller med sterk fagteologisk kompetanse som kandidat til bispesetet i Bodø.

Også Kari Veiteberg har hatt noe vikarprest-tjeneste i nord, og vært knyttet til Teologisk fakultet og Praktisk-teologisk seminar både som student, forsker og lærer. Hun har lang erfaring fra Kirkens Bymisjon som prest, og har også ledererfaring fra sin tid som studierektor ved Liturgisk senter i Trondheim. Veiteberg avsluttet sin doktorgrad i teologi på feltet liturgi og dåp i 2006.

Ann-Helen Fjeldstad Jusnes tiltrådte som prost for åtte år siden. Hun har i mange år sittet i kommunestyret for Arbeiderpartiet i Flakstad, hvor hun også har vært ordfører. I tillegg har Fjeldstad Jusnes hatt en rekke verv, hvorav flere i Presteforeningen, som leder for Norsk Kvinnelig teologforening og som leder for Nord-Norges Diakonistiftelse.

Olav Rune Ertzeid har vært prost i Nord-Helgeland prosti i Sør-Hålogaland bispedømme siden 2005. Før det har han vært sokneprest på Vega, i Gildeskål og prost i Vest-Telemark. Ertzeid har de siste 10 årene hatt undervisning og foredrag for kommuner, i helsesektoren og på høgskoler innen temaer som kommunikasjon, samhandling og omsorg. I sin karriere har han innehatt en rekke lederverv, blant annet i Presteforeningen. Han ble i 2014 tildelt Olavstipendet for å arbeide med temaet «Når presten svikter om avvik i adferd og kvalitet i utført arbeid».

Kristine Sandmæl har hatt og har en rekke verv, blant annet som nestleder i Sør-Hålogaland bispedømmeråd, i Mellomkirkelig råd, i Norsk kvinnelig teologforening, i Åpen folkekirke og som stiftstyreleder i Presteforeningen.

LES MER: Disse er ønsket som Jørgensens etterfølger

Skal gjennom mange runder

Mange runder gjenstår før det blir klart hvem som blir biskop Tor B. Jørgensens etterfølger.

Fram til 27. mai er det mulig å fremme kandidater til supplerende nominasjon. Deretter blir det en omfattende avstemningsprosess som involverer et stort antall kirkelige instanser og personer. Avstemningsperioden er fra 1. juni til 13. august, og etterpå vil finaleheatet bestå av tre kandidater.

Innen 1. september skal Sør-Hålogaland bispedømmeråd og de 12 biskopene i Den norske kirke gi sine begrunnede uttalelser om hvem de mener er best skikket til å bli ny biskop i nord.

LES MER: Biskoper går fra prekestol til talerstol 1. mai

Kirkerådet bestemmer

Det er Kirkerådet som foretar tilsettingen av den nye biskopen i Sør-Hålogaland. Det skjer på et møte i Bodø 16. – 18. september.

Fram til mai 2012 ble biskopene­ i Den norske kirke utnevnt i statsråd. Overføringen av tilsettingsretten til et valgt kirkelig organ, Kirkerådet, er en del av kirkens frigjøring fra statlig styring.

Kirkerådet har hittil utnevnt tre biskoper: Stein Reinertsen i Agder og Telemark, Per Arne Dahl i Tunsberg og Olav Øygard i Nord-Hålogaland. Kirkerådet har fått en del kritikk, særlig fordi ingen kvinne så langt er utnevnt av «kirken selv».

De fleste spekulasjoner går i retning av at en kvinne blir nestemann på bispesetet i Bodø.

LES MER: Tror på kvinnelig biskop

Jørgensen ville helst fortsatt

Tor B. Jørgensen fyller 70 år 27. desember 2015 og skal etter dagens arbeidsmiljølov da fratre, etter nær ni år som biskop i Den norske kirkes nest nordligste bispedømme.

– For min egen del kunne jeg gjerne tenkt meg å fortsette til jeg var 72 eller kanskje 75 år, hvis helsa og humøret fortsatt er på stell, sa han til Vårt Land i begynnelsen av januar.

Noen dager senere sendte Jørgensen sin avskjedssøknad til Kulturdepartementet.

LES MER: Jørgensen blir pensjonist mot sin vilje

Les mer om mer disse temaene:

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter