Nyheter

Trapper opp kampen om kristenvelgere

Ap og andre partier setter inn både topper og bakkemannskap for å gi KrF konkurranse om verdivelgere. Slik ble publikum under IMI-kirkens debatt til jaktmark.

– Ap deler jo verdigrunnlaget med mange av kirkegjengerne når det handler om å stille opp for de som trenger det. Jeg håper flere sider ved Aps politikk vil være interessante, sier Hadia Tajik.

Søndag kveld var Aps nestleder blant toppolitikerne som banet seg vei inn gjennom publikum og inn til IMI-kirkens store verdidebatt i Stavanger. Over 700 tilhørere benket seg til det som ble et av de største folkemøtene hittil i årets norske valgkamp.

KrF mønstret massivt: Partileder Knut Arild Hareide skulle sitte i panelet, men i foajeen utenfor salen var både stortingsrepresentantene Olaug Bollestad og Geir S. Toskedal på plass sammen med et kobbel av fylkets KrF-profiler.

Det handlet om å snakke med velgere både fra IMI-kirken selv og langveisfarende fra kristelig grasrot i oljefylket.

LES OGSÅ: Refs av «Listhaug-retorikk» under stor verdidebatt

Ap: Ikke KrFs enemark

Men etter forrige debatt for fire år siden, mønstrer også Arbeiderpartiet kraftig for å treffe folk blant publikum i forkant av IMI-kirkens paneldebatt.

Frp har i flere tiår sørget for god pleie av kristelig grasrot i Rogaland. Tre av de fire øverste Frp-kandidatene på stortingslisten var i år på plass i hallen utenfor.

– Dette skal ikke være KrFs enemark. For Rogaland Ap er arrangementet en svært viktig anledning til å treffe velgere. IMI-kirken er kjent for sitt sosiale samfunnsengasjement. Også Ap kan stå sterkt i slike miljøer, sier Siv-Len Strandskog.

Tajik i ilden

Hun er kvinne­politisk leder i Rogaland Arbeiderparti og forteller at hun i sin tid hadde oppvekst i Frelses­armeen.

Nestleder Tajik er glad for at Ap satser:

– Slike forsamlinger er en kjempeviktig arena for partiet, sier Tajik.

Tidligere i sommer deltok hun i den store valgdebatten under UL, sommerstevnet til ungdommer i Norsk Luthersk Misjonssamband og Indremisjonsforbundet. Tajik skal også delta under Filadelfias kommende valgdebatt i Oslo.

– Møter dere nå et stort Ap som driver jakt på KrFs tradisjonelle marker, KrF-leder Hareide?

– Det er verdifullt at kristenvelgere er ettertraktet og at verdispørsmål løftes, svarer Hareide.­

LES OGSÅ: KrF-Hareide: «Det er ren løgn, Listhaug»

Listhaugs avbud

Pastor Egil Elling Ellingsen i IMI-kirken hadde ikke problemer med å mønstre politiske topprofiler til valgdebatten i kirken. Men to døgn før arrangementet, meldte plutselig Frp-toppen Sylvi Listhaug avbud.

Det skjedde kort etter at hun hadde fått tilsendt oversikten over hva slags tema som politikerne skulle grilles med. Listen handlet ikke bare om tradisjonelle kristenverdier og innvandring. For som programleder ville Ellingsen fritte ut politikerne også om ledighet og miljø – alt med innfallsvinkler også Bibelen kan ha til tematikken.

LES OGSÅ: Storoppgjør om verdier i partilederdebatt

Språkbruk

Under debatten spilte likevel en fraværende Listhaug en viktig birolle. Politikere i panelet gjorde språkbruken i integreringsdebatten til tema. Både KrF-leder Hareide og Anna Kvam i Miljøpartiet De Grønne advarte mot bisk retorikk – mens Sp-representant Geir Pollestad plasserte ansvar blant annet hos KrF.

– De fire partiene som går til valg sammen, har en integreringsminister som skaper splid. Det er et felles ansvar, sa stortingsrepresentant Pollestad.

IMI-kirkens pastor sier til Vårt Land at han gjerne skulle ha stilt et knippe spørsmål direkte til Listhaug. Spesielt om jo ikke innvandrere «også tilfører oss noen verdier».

– For når det kommer folk fra alle stortingspartiene hit, så kan de bli litt påvirket av oss også. Som menighet kan vi med en slik debatt være med på å sette saker på dagsorden, mener Ellingsen.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter