Religion

Trangt nåløye for nye religioner

Flere forsøker å stifte trossamfunn basert på nye tanker, men nesten alle de 750 registrerte trossamfunnene i Norge tilhører en av verdensreligionene.

Trossamfunnsloven slår fast at alle kan drive med religiøs virksomhet, men for å få privilegiet å bli et registrert trossamfunn, må man oppfylle en rekke kriterier. Det er mange som forsøker å bli registrert. «Belønningen» er offentlig støtte per medlem og rett til å vie.

Det siste året har en rekke personer og grupper forsøkt å få registrert sitt trossamfunn uten å lykkes. Felles for dem er at de ikke bygger trossamfunnet på allerede eksisterende religioner, men forsøker å bygge en ny tro.

LES OGSÅ: Dette er Ares trosbekjennelse

I avslagene henviser staten ofte til sin definisjon av en religion. «Felles for alle religioner er at tilhengerne regner med en skjebnebestemmende makt som står utenfor den menneskelige livssfære, og at de innretter sine liv etter denne forestillingen. Det bør videre finnes enkelte religiøse grunnbegreper som for eksempel det hellige, åpenbaring, under, synd og offer.»

LES OGSÅ: Ny religion: Kopimisme

Her er et knippe trossamfunn som har forsøkt å få blir registrerte trossamfunn, men som ikke har fått det.*

Gammal Tru: Tilhengerne tror at ur-religionenes guder og gudinner er de samme verden over, det er bare navnene som skiller dem. Dermed er disse ur-religionene egentlig samme tro. Ifølge trosbekjennelsen tror de at alt liv er skapt av den samme skapende mor. Trossamfunnet er bygget opp av klaner etter gammel skikk med høvding på toppen.

Lykkens kirke: Bekjennelsen er «Stol på Tyche så vil lykken stå deg bi». Lykkens kirke har stor tro på multikulturalisme og vil jobbe for at mennesker fra alle bakgrunner skal føle seg hjemme

Church of the Holy Albatross: Kirken bekjenner seg til troen på den metafysiske ideen om at albatrossen, som en høyere sinnstilstand, lar deg fly vekk fra denne verdens problemer.

The Congregation of Zuism: Zuisme er basert på den opprinnelige sumeriske religionen og dens myter. Tilhengerne tror på gudene An og Ki. Menneskene er gudenes tjenere og deres skjebne, frelse og veien til evig liv, liger i tilbedelse av gudene og oppfyllelse av deres vilje.

Scientiarum: Stifteren mener at universet er skapt av noen eller noen, men man vet ikke hva eller hvordan. Tilhengerne har en plikt til å finne ut så mye som mulig om skaperverket for å komme nærmere skaperne. Den vitenskaplige metode er eneste kilde til sikker kunnskap.

LES MER: NRK-Are lager ny religion

The Church of Latter-Day Dude: Det dudeistiske trossystem er en modernifisert form for taoisme tappet for sine metafysiske og medisinske doktriner. Dudeismen oppmuntrer til å være avslappet i møte med livets vanskeligheter. Dudeismen henter sine fortellinger fra filmen The Big Lebowski.

All Beliefs: Tror at alle mennesker er skapt med de samme rettigheter, uansett rase, leging eller tro. Tilhengerne lar seg inspirere av visdom fra verdensreligionene og tro at mennesket er grunnleggende godt.

Utviklingens glede: Tilhengerne mener at alt er i utvikling og at den aldri kan stoppes. Målet er å leve med denne erkjennelsen.

Love: Grunnlaget for Love er å drive med sjamanisme.

Juledomen: Tror at mennesket er skapt av Julenissen for å vise at man kan disiplinere uten å gi seg til kjenne. I Juledomen fremheves det at mennesket gjennom kontinuerlig selvransakelse og åndelig bevissthet skal søke en snill adferd.

Dersom man får avslag fra fylkesmannen kan man klage til Kulturdepartementet. Alle sakene er ikke ferdigbehandlet.

LES OGSÅ: Vesten vil ha prinsessens engler

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion