Nyheter

– Totalt uakseptabelt å bruke tvangspysj

Helseministeren vil stille høyere krav om kompetansen til personer som skal jobbe i eldreomsorgen.

Som Vårt Land skrev mandag, roper Sykepleierforbundet og Rådet for sykepleieetikk varsku om at eldre mot sin vilje blir lagt i en nattdrakt med knapping bak, som de ikke så lett får av seg selv. Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H), roser de to organisasjonene for å ta opp problemet.

– Å bruke en slik pysj for å slippe ekstra nattarbeid, er totalt uakseptabelt, sier Høie.

Mangler opplæring. Saken vakte i går sterke reaksjoner blant flere politikere, som ber helseministeren svare på hva han vil gjøre.

Helseministeren understreker at tvang bare kan skje når det er siste utvei og man mener at situasjonen fyller kravene i loven til å bruke tvang.

Han er enig med Helga Pedersen i at det trengs mer opplæring og etisk refleksjon, men gir også et spark til den forrig regjeringen.

– Det er Helga Pedersens politikk som har bidratt til dette problemet. Vi må vekk fra dette at det eneste som teller er antall hender. Vi må også legge vekt på kompetanse og kloke hoder. Den forrige regjeringen gjorde endringer i lovverket slik at man ikke stiller kompetansekrav. Det ønsker vi nå å reversere. Vi vil tvert imot stille krav og løfte fram behovet for kompetanse, sier Høie.

LES OGSÅ: Etikk i omsorg

Nok tilsyn

Høie er ikke enig med de Ruiter i at mer tilsyn er det som skal til.

– Hovedproblemet er ikke mangel på tilsyn. Vi får gode tilsynsrapporter. Men det er en utfordring at funnene ikke følges godt nok opp. Vi har for mange brudd på menneskerettigheter i denne tjenesten, sier Høie.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Demensplan

Han er enig med Bollestad i at mer må gjøres for tilbudet til mennesker med demens, og viser til at han skal sende på høring en ny demensplan som er utarbeidet i samarbeid med pårørende og pasienter.

Høie understreker at han også ønsker å gjøre mer for å unngå feilmedisinering, som er et annet alvorlig problem for pasienter som lider av demens.

– Vi vet at konsekvensene av feilmedisinering er at personer blir sløvet ned og ikke får et verdig liv. Eldre mennesker utsettes også for større fare for fall og i verste fall en for tidlig død.

Tiltaket er en forskrift som krever at kommunene om å gå gjennom legemiddelbruken for alle pasienter på sykehjem.

– Dette har i gjentatte tilsyn vært avdekket som et problem, sier Høie.

LES OGSÅ: Ber helseministeren stoppe tvangspysj

Les mer om mer disse temaene:

Turid Sylte

Turid Sylte

Turid Sylte er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter