Nyheter

Torbjørn Røe Isaksen avviser rusliberalisering

Høyres programkomiteen går inn for at rusavhengige skal få hjelp av helsevesenet i stedet for å straffes. Komitéleder Torbjørn Røe Isaksen avviste i sin landsmøtetale at det er snakk om rusliberalisering

Til lyden av dunk-dunk-musikk entret Torbjørn Røe Isaksen landsmøtescenen sent torsdag ettermiddag. Programkomitélederen skulle male en større himmel idet Høyres valgkamp offisielt ble sparket i gang.

En hostende og hes Røe Isaksen bemerket selvironisk at «det er godt at det er rom også for syke og svake i Høyre». «Vårt Høyre bygger på summen av alle som har gått før oss» sa kunnskapsministeren, før han la ut på en oppbyggelig partihistorietime.

LES OGSÅ: Bent Høie vil droppe ja til eggdonasjon

Avviser rusliberalisering

Vanskelige verdispørsmål som eggdonasjon og barnetrygd, som skal opp til behandling på årets landsmøte, var derimot like fraværende i Røe Isaksens tale som i Erna Solbergs tale. Unntaket var ruspolitikken.

– Vi foreslår at rusavhengige skal få hjelp av helsevesenet i stedet for å møtes med juridiske reaksjoner. Det er noen som kaller det en liberalisering av norsk narkotikapolitikk. Vi mener det er en realitetsorientering, sa programkomitéleder Røe Isaksen.

Han viste til at rusmisbrukere var blitt bøtelagt for 48 millioner kroner de siste fem årene, og det bare i Oslo og Akershus.

– Dette er tunge narkomane og alkoholmisbrukere. Hva hjelper det dem å få bot på bot på bot som de ikke kan betale?

Det skal fortsatt være forbudt å oppbevare og bruke narkotika. Det er reaksjonene som foreslås endret, understreket Røe Isaksen.

– De som blir tatt for små doser til eget bruk trenger først og fremst oppfølging og en hjelpende hånd, fastslo han.

LES OGSÅ: Høyre nærmere ja til eggdonasjon

– Vi kan bli historiske

Etter en mimretime om hvordan han som politikerspire sent på 90-tallet så opp til partihøvdingene fra glansdagene med høyrebølge på 1980-tallet, fastslo Isaksen:

– Nå er det vi som kan bli historiske.

Høyre har nå mulighet til å regjere i to hele stortingsperioder. Det har aldri skjedd før.

Ellers bød talen på ord om noen av hovedpunktene i partiprogrammet knyttet til blant annet økonomi- og kunnskapspolitikk.

BERIT AALBORG: Erna holdt seg unna både regjeringssamarbeid og verdikonflikter

Dissens om rus

I et dissensforslag fra et mindretall i programkomiteen tas det til orde for blant annet forsøk med heroinassistert behandling som et tilbud til tunge rusmisbrukere. Redaksjonskomiteen har imidlertid innstilt på flertallets syn.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter