Nyheter

Toppsjefen gir spritløyve

Skal det serveres brennevin i Helse Nord, kan kun administrerende direktør si ja. I forkant av inntaket.

I et brev til Stortinget forteller helseminister Bent Høie (H) hvordan skjenkesituasjonen er i de fire regionale helseforetakene som eier alle landets sykehus, sykehusapotek og sykehusselskaper:

Tre enheter

Helse Sør-Øst: Styremøter er alkoholfrie, en årlig felles styresamling med alle styrene avsluttes med alkoholfri middag, på to årlige styresamlinger med overnatting blir det servert alkohol til middagen, maks tre enheter vin/øl.

Helse Vest: Skjenkerestriksjonen på styreseminar tilsier «ett glass til forrett og opptil to glass til hovedrett. Det skjenkes ikke alkohol utover dette på styreseminarene». Og: «enkelte foretak på Vestlandet har valgt å ikke servere alkohol ved middager for sine respektive styrer.»

Har kjøreregler

Helse Midt: Har «kjøreregler for ansatte for forebygging av rus og avhengighetsproblemer», kjørereglene «gjelder og praktiseres også ved styremøter, styreseminarer og lignende». Men «i 2017 hadde Styret i Helse Midt-Norge RHF tilsammen tre samlinger hvor det ble servert alkohol: ved avslutning for ansattevalgte styremedlemmer i mars, seminar i november og julemiddag i desember. Det ble totalt «konsumert alkohol for kr 9.540,- på disse samlingene.

LES MER: Alkohol-glade helsetopper 

Kostnadsføre

Helse Nord: I «interne regelverk er det angitt at ansatte i det regionale helseforetaket med budsjettdisponeringsfullmakt kan kostnadsføre inntil to enheter vin eller øl ved eksterne besøk eller ved kurs eller opplæring. Dersom det skal serveres brennevin skal dette godkjennes av administrerende direktør i forkant». Unntaket er Finnmarkssykehuset: «Der serveres det ikke alkohol i forbindelse med styremøter eller ledersamlinger.»

Ansvar

Helseministeren finner ikke grunn til å endre dagens regler. Høie skriver at det er «styret i det enkelte regionale helseforetak og helseforetak som har ansvar for praksis og retningslinjer for alkoholservering i sin virksomhet».

– Det kan derfor være noe ulik praksis i de ulike regionene og mellom helseforetak, erkjenner Høie.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter