Nyheter

Toppsjef oppfordrer varehandelen: Bidra til gjenbruk, ikke forbruk

Butikkene i Norge må bli opptatt av reparasjon og gjenbruk for å kunne bli med på klimadugnaden og redde seg selv fra konkurs, mener toppsjefen i Jernia.

Den nylige konkursen i sportskjeden Gresvig med over 90 egeneide butikker, kan bare være en forsmak på hva som er i vente, frykter Espen Karlsen, ­administrerende direktør i ­Jernia.

– Konkurser hvis forretningsmodell er bruk og kast

– Jeg er redd for at vi kommer til å se flere konkurser og at flere mister jobben sin, hvis varehandelen fortsetter med forretningsmodellen basert på bruk og kast, sier Karlsen til Dagsavisen.

Det ensidige fokuset på å selge mest mulig av flest mulig ­varer, er utdatert med tanke på de ­utfordringer verden står foran, ­mener han.

– Varehandelen er en del av klimaproblemet, konstaterer Karlsen.

– Varehandel er essensielle for å nå klimamål

Det trenger­ den likevel ikke å fortsette å være.

– Norsk handel sysselsetter 370.000. Vi er flere enn hele olje­sektoren, og helt essensielle for å nå norske og internasjonale­ klima­mål. Det er vi som kan guide­ folk til å kjøpe elbiler, spise mindre kjøtt og kjøpe varer som varer, påpeker Karlsen.

– Det er også vi som kan stille krav om grønnere produksjon, mindre plast og mer gjenvunnet materiale i varene vi selger. Og det er vi som kan hjelpe folk til å ta vare på det de har, framfor å pushe flere splitter nye dingser, produsert på kull i Kina.

Flere nye tilbud med gjenbruk og lån

Noen tenker allerede i Jernia-sjefens baner allerede:

IKEA har varslet at de vil ­starte gjenbruksbutikker for gamle møbler over hele landet i år.

Jernia selv, med over 130 butikker spredt rundt i hele landet, tilbyr nå knivsliping, tekstilfarge, gressklipperservice, reservedeler og returordning for gamle kjeler, panner, gryter og også bestikk.

Flere lignende ordninger kommer snart.

– I stedet for at folk skal behøve å kjøpe en billig drill hvis de trenger et hull i veggen, vil vi leie ut en ordentlig kvalitetsdrill. Vi vil også prøve å leie ut griller, for hvor ofte har vi bruk for en egen grill? Vi vil dessuten etablere flere verksteder, nevner Karlsen blant annet.

– Vi er på vei mot en sirkulær forretningsmodell, konstaterer han:

– Returordningen for blant ­annet kjeler og kniver, førte til at vi fikk gjenvunnet 5,7 tonn med metall i fjor.

16 prosent vurderer shoppestopp

Det å bare fortsette som før med en strategi som tilsier mest ­mulig salg av flest mulig nye varer, vil uansett ikke være mulig for varehandelen, mener Karlsen. Han viser i den anledning til en undersøkelse gjennomført for Framtiden i våre hender, som Dagsavisen nylig omtalte. Her oppgir sju av ti nordmenn at de er mer eller mindre innstilt på å redusere forbruket sitt til beste for klimaet, allerede i år.

18 prosent er «svært enig» i at dette er en god idé.

16 prosent sier dessuten at de vurderer shoppestopp i tre måneder eller mer i år.

Karlsen ser allerede klare tegn til endringer i forbruker­adferden, blant annet i form av mange bruktbutikker som har poppet opp, og flere ­skreddere og ­andre som tilbyr ulike repara­sjoner. Han nevner også den ­omfattende omsetningen av brukt ski- og sportsutstyr.

– I første omgang risikerer vi en bølge av konkurser i varehandelen fordi det er for mange b­utikker i dag. I neste omgang kan volumet av det butikkene selger gå ned, fordi yngre forbrukere er mer radikale i sine valg enn min generasjon. De kommer til å kjøpe mindre, sier Karlsen.

For dyrt å reparere

Vare­handelen trenger politikere til å fjerne ­avgifter for å få til sirkulære ­løsninger. Nå er det for dyrt å ­reparere.

Som Dagsavisen tidligere har skrevet, har også flere miljøorganisasjoner ivret for dette, gjennom momsfritak ikke bare for reparasjoner, men også for gjenbruk.

LES FLERE AV VÅRT LANDS ARTIKLER OM KLIMA OG GJENBRUK

Dette blir viktige klimasaker i 2020

Pastorer ønsker grønt skifte

Miljøorganisasjon: Viktigere med stans av kullkraft enn bistand

Slik vil Hoang Hong stoppe kullkraftutbygging i Vietnam

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter