Nyheter

Topphemmelig drama

Venstre stenger all informasjon fullstendig av når helgens drama i landsstyret om mulig regjeringssamarbeid pågår.

Pressen blir holdt på god avstand: Ikke bare planlegges Venstre-møtet i lokaler i Stortinget der det er umulig for pressen å vente på utsiden av møterom. Alle innledninger går også bak stengte dører.

Det er etter det Vårt Land kjenner til verktøyene som det liberale­ partiet bruker for å få kontroll med noe som kan bli en intens stund i Venstres historie: Avgjørelsen om Venstre skal innlede regjeringsforhandlinger med Frp og Høyre. Den ­saken splitter.

Kveldsdrama

Ved starten av landsstyremøtet lørdag formiddag vil partileder Trine Skei Grande gi delegatene en orientering om resultatet av de ­såkalte sonderingene. Så blir det åpnet for debatt. Den ventes å pågå lenge.

Når avklaringen er kommet, vil Grande holde en ny innledning – som i motsetning til den første vil være åpen for pressen. Der vil Grande presentere landsstyrets konklusjon om det går mot regjeringsforhandlinger eller ei. Denne avklaringen kan komme enten sent lørdag kveld – eller søndag morgen.

LES OGSÅ: Hareide freder Erna, men ikke i fire år

Grunnen til Venstres «sikkerhetstiltak» er ifølge sentralt ­involverte at regjeringssaken er så splittende og at det handler om å skape mest mulig trygghet rundt beslutningen.

I pakt med partiets tradisjoner er det ikke landsstyret, men stortingsgruppen i Venstre som fatter beslutning om regjeringssamarbeid. Men landsstyret trekkes likevel tungt inn, for å forebygge at partiet kan havne i en situasjon der stortingsgruppe står mot partiorganisasjon.

Tetter igjen

Sonderingene med Høyre og Frp pågår fortsatt og blir trolig ikke ferdige før rett før Venstres landsstyre­møte. Det er knapt lekket ut noe fra rund­ene, bortsett fra anonyme ­uttalelser om «konstruktiv tone» og god fremdrift.

Det er ledelsen i de tre partiene som sitter rundt bordet sammen. Nestlederne er spesielt involvert, men også de tre partilederne har vært hyppig til stede.

Sonderinger går ut på at parti­ene går igjennom programmer og politikk kapittel for kapittel for å finne ut om det er grunnlag for å gi videre med regjerings­forhandlinger. Sier Venstres ­organer ja, vil slike forhandlinger­ i så fall starte på nyåret.

Flere veier

Selv om det har vært tallrike presseoppslag om at regjeringslysten sentralt i Venstre er stor, har sentrale kilder overfor Vårt Land flere ganger tonet dette bildet ned. De hevder hardnakket at det er politikk som avgjør – og at det er en fordomsfri, politisk gjennomgang overfor Høyre og Frp som Venstre-­toppene driver med.

LES OGSÅ: KrF og Venstre taper vinnersakene sine

Sonderingene kan derfor få flere utfall:

En ny blågrønn regjering – der Venstre gjør et historisk skifte og sitter side om side med Frp-statsråder i en regjering.

En samarbeidsavtale – eller en mini-avtale: Partiet forplikter seg til å støtte opp om regjeringens politikk – og samarbeide med den. Motytelsen kan være et knippe seiere. Innad i Venstre er det mange som forutsetter at ett slikt punkt kan være nei til oljevirksomhet i Lofoten/Vesterålen.

Ren opposisjon – slik KrF har valgt. Men det er mer problematisk, fordi da vil en blågrønn ferd foran 2021-valget bli avlyst.

Frp-usikkerhet

De siste dag­ene har samarbeidsdiskusjonen spisset seg til. Flere Venstre-profiler har stått frem i media både med støtte eller varsko til et ­regjeringssamarbeid.

Overfor Vårt Land har flere Venstre-aktører den siste ­måneden dessuten fortalt at de er usikre på hvor de egentlig har Frp i regjeringsspørsmålet:

Vil Siv Jensens parti slå inn på en mykere vei overfor Venstre – eller opptre som i budsjettrundene­ og i asyl- og integreringspolitikken i forrige stortingsperiode?

I Venstre ble Frp opplevd som to partier: Ett ansvarlig i regjering – og et uavhengig i Stortinget.­

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter