Nyheter

Topper i KrF og Høyre på idéseminar

Tankesmiene Skaperkraft og Civita inviterte høsten 2016 KrF- og Høyre-topper til diskusjon om verdifellesskap. – Jeg opplever at Skaperkraft har en klar agenda om at KrF bør få et tettere samarbeid med regjeringspartiene og særlig Høyre, sier Erik Lunde

Til seminaret inviterte Skaperkraft og Civita en liten gruppe KrF- og Høyre-folk. Vårt Land har tidligere skrevet om det lukkede mini-seminaret, som ble arrangert på initiativ fra Torbjørn Røe Isaksen, leder for Høyres programkomité på det tidspunktet.

Filosof og høyremann Henrik Syse og KrFer Erik Lunde innledet om henholdsvis om konservatisme kristendemokrati. Invitert var også nåværende nestleder i KrF Kjell Ingolf Ropstad, tidligere parlamentarisk leder Hans Olav Syversen, daværende og tidligere KrFU-leder Ida Lindtveit og Elisabeth Løland.

LES OGSÅ: Krisetall ryster KrF i viktige byer

Ideologisk felleskap

Lunde er fast møtende varamedlem i KrFs sentralstyre. Han er klar på at tankesmiene har en egeninteresse av slike møter.

– Civita og Skaperkraft har en interesse av å peke på det ideologiske fellesskapet mellom kristendemokratiet og konservatismen, og dermed noe av det ideologiske grunnlaget for samarbeid mellom Høyre og KrF, sier han.

Men han frykter ikke selv å bli påvirket av slike møter.

– Jeg kjenner meg veldig trygg på mitt eget ståsted, og synes ikke det er farlig å møte noen som har en åpen agenda om hvilken retning KrF bør velge, sier Lunde.

– Hva tror du Skaperkraft ønsker å oppnå med et slikt seminar?

– Jeg opplever at Skaperkraft har en klar agenda og et tydelig budskap om at KrF bør få et tettere samarbeid med regjeringspartiene og særlig Høyre. De har en interesse i å få fram likhetene mellom kristendemokrati og konservatisme. Jeg opplever dem som verdikonservative i moralske spørsmål, men samtidig ganske liberale i økonomiske spørsmål, sier Lunde.

Partinøytral

Lederen i tankesmien Skaperkraft, Filip Rygg, mener Skaperkraft ikke er politisk plasserbare.

– Ser du at dere kan bli oppfattet som døråpner for KrF i et borgerlig regjeringssamarbeid?

– Kanskje ikke for regjeringssamarbeid, men det er ingen tvil om at det finnes interessefelleskap mellom oss og Høyre. Men vi har også et interessefelleskap med Arbeiderpartiet, sier Rygg.

– Er du enig i beskrivelsen Lunde gir av dere?

– Ja og nei. Hos oss kan du mene akkurat hva du vil, hvis du deler ønsket om at kristen tro og tanke skal prege samfunnsdebatten. Derfor kan det han sier kan være riktig, men også veldig feil, sier Rygg.

LES KOMMENTAREN: Hvis sentrumspartiet KrF noen gang skal søke gjennomslag og samarbeid med Ap, er tiden inne nå.

Veivalg

Den store saken internt i KrF for tiden er partiets politiske veivalg. Først skal partiet avgjøre retning og prioriteringer i sitt politiske prosjekt 28. september.

På partiets landsstyremøte 9-10. november er det ventet at partiet skal bestemme seg for hvilken side i politikken de skal velge. Partileder Knut Arild Hareide har tidligere varslet klar tale om hvem partiet skal samarbeide med.

Borgerlig prosjekt

Frittstående politisk analytiker, Aslak Bonde, tror at Civita sin evne til å samle folk er viktig for å binde sammen det politiske prosjektet på borgerlig side.

– Det er ingen tvil om at når historien skal skrives om Civita sin rolle, er det ikke er som en aktivist i debatten, men at de over lang, lang tid har klart å få krefter i de borgerlige partiene til å snakke sammen, sier Bonde.

– Hva tenker du om at møtet var på initiativ fra lederen av Høyres programkomité?

– Det er ikke normalt, men det er heller ikke så oppsiktsvekkende. Men det er helt åpenbart at Torbjørn Røe Isaksen, på samme måte som resten av partiledelsen i Høyre, har en interesse av å få KrF-folk med på en slik samtale, sier Bonde.

Ikke på møtet

Både Hans Olav Syversen, som var stortingspolitiker i forrige periode for KrF, og tidligere KrFU leder Ida Lindtveit var invitert til seminaret, men de var ikke til stede. Ingen av dem husker hvorfor, men de mener begge at slike seminarer først og fremst er et gode.

– Jeg tror den primære hensikten er å heve kunnskapen til alle involverte, og noen ganger også ha diskusjoner med hverandre for å få bedre innsikt i andres synspunkter. Jeg tenker at vi bør ha mer og ikke mindre av det, sier Lindtveit.

LES OGSÅ: Svensk valg gir håp om ny vind for kristenpartier

– Verdifelleskap

Både leder for KrFs kvinnelag Ann Kathrine Skjørshammer og Per Kristian Sbertoli, som tidigere har jobbet på Stortinget for KrF, var på seminaret.

Skjørshammer oppfatter det ikke som at de var samlet for å gi innspill til Høyres programkomité.

– Men jeg tenkte at jeg kanskje kunne komme med noen viktige innspill til tematikken, og det er klart at det ikke er alle det er naturlig å invitere til et møte med et slikt tema, sier hun.

Intensjonen med et slikt seminar som har utgangspunktet «verdifelleskap mellom kristendemokrater og konservative» er ganske åpenbar, mener Sbertoli.

– Det er nærliggende å tenke at de som er mest interessert i en slik diskusjon er de som også ønsker et nærmere samarbeid mellom Høyre og KrF, sier han.

Les mer om mer disse temaene:

Hans Christian Paulsen

Hans Christian Paulsen

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter