Nyheter

Tolker alt som en konspirasjon

– Konspirasjonsteoretikere tolker alt – også at kommentarene deres fjernes – som bevis for sitt verdensbilde, sier UiO-professor.

Sletting av konspirasjonsteoretiske kommentarer kan gi vann på mølla til konspirasjonsteoretikerne, heller enn å bedre debattklimaet. Det er teorien som luftes i den britiske avisa The Guardian, etter at Facebook og Youtube fjernet videoer og kommentarer som påsto at de overlevende etter skytemassakren i Florida var «skuespillere».

– Om du avslører det du tror er en konspirasjon mot deg fra landets institusjoner, deretter begrenser disse institusjonene ytringsfriheten din, da er det lett å tenke at dette er en del av konspirasjonen, sier den amerikanske professoren Joseph Uscinski ved University of Miami i artikkelen.

Vanskelig å gå imot konspirasjonsteoretikerne

– Umiddelbart er mine tanker at hardcore konspirasjonsteoretikere vil finne mønster i konspirasjoner uansett. De har en tenkemåte der alt er innrettet på å bekrefte forutgående teorier, sier Øystein Sørensen. Han er professor i historie på Universitetet i Oslo, og har blant annet skrevet boka Den store sammensvergelsen om konspirasjonsteorier.

Han mener det er mange ting som kan tolkes til fordel for konspirasjonsteorier.

– De vil tolke alle impulser de får, fra utenomverdenen, redaktører og andre inn i et fastlagt mønster av konspirasjoner, uansett hva man gjør eller sier.

LES OGSÅ: Fakta i konspirasjonenes tid

Infowars

En av de vanligste konspirasjonsteoriene i USA er at ofre for tragedier er «skuespillere». Det fremmes blant annet av det amerikanske nettstedet Infowars, som ledes av radioprateren Alex Jones.

Nettstedets Youtubekanal skal visstnok være nær utestengelse fra videosiden. Jones har ofte argumentert mot utestengelsen fra et ytringsfrihetsperspektiv. Han påstår om at han «bare stiller spørsmål».

– Å fjerne Infowars fra Youtube er et mer allmennt ytringsfrihetsspørsmål, og for store aktører på internett. Jeg mener man bør ha så vide rammer for ytringsfriheten som mulig, særlig på nettsteder som Youtube. Det virker drastisk å utestenge hele Infowars, sier Sørensen.

Alternative nettsteder

Dersom Infowars skulle bli utestengt, skal det være uklart hvordan Jones vil fortsette å formidle sitt budskap. Et av alternativene skal være nettstedet PewTube, som brukes av ekstreme høyremiljøer som er utestengt fra større sosiale medier.

– Konspirasjonsteoretikere må ha samme ytringsfrihet som alle andre – så lenge de holder seg innenfor gjeldende lover. Men ingen har plikt til å videreformidle det de kommer med – det må være redaksjonelle vurderinger. Blir de nektet publisering på et medium må de bruke sine egne, mener Sørensen.

LES OGSÅ: Det florerer av konspirasjonsteorier om Arbeiderpartiet på internett.

Kjenner seg igjen

Også i norske nettaviser har man vurdert problemstillingen.

– Jeg har inntrykk av at teorien i The Guardian stemmer – der harmonerer i hvert fall med responsen vi ofte får når vi stenger folk ute fra vårt kommentarfelt, skriver Nettavisens redaktør Gunnar Stavrum i en e-post til Vårt Land.

Han sier Nettavisen ikke aktivt sensurerer konspiratoriske standpunkter.

– Vår generelle oppfatning er at samfunnet trenger og tåler en så åpen debatt som mulig, også om «vanskelige» temaer. Fra tid til annen må vi forsvare dette standpunktet når det fremmes ytterliggående standpunkter i vårt kommentarfelt. Men det er en kostnad av å være liberale, skriver Stavrum.

Også debattredaktør Erik Tornes i Aftenposten skriver om problemstillingen i en e-post til Vårt Land.

– Vi er mer opptatt av hva som skrives enn hvem som skriver. Det er ikke aktuelt for oss å utestenge noen fra kommentarfeltene fordi de er konspirasjonsteoretikere, men det kan jo hende at enkeltinnlegg slettes, slik det også skjer for andre debattanter.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter