Verdidebatt

Tok oppgjør med Islamsk råd

Abid Raja tar til orde for at leder i Islamsk råd, Mehtab Afsar, bør gå av siden han står i veien for organisasjonens dialogarbeid. – Jeg har forbedringspotensial, innrømmer Afsar.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Tirsdag kveld inviterte Islamsk råd Norge (IRN) til politisk debatt i forbindelse med stortingsvalget med temaer som hatkriminalitet, rasisme og arbeidsliv. Men allerede i åpningsinnlegget benyttet stortingsrepresentant Abid Raja (V) anledningen til å rette hard kritikk mot arrangøren selv og generalsekretær Mehtab Afsar.

LES MER: Islamsk råd inviterer til debatt, men sliter med å få politikere til å stille

Mangler tillit

– Dersom man skal klare å bygge bro mellom majoritetssamfunnet og minoritetssamfunnet, mellom muslimer og storsamfunnet, er man nødt til å ha gode brobyggere. Mehtab Afsar har mistet tilliten overfor så å si et samlet Storting og har en konflikt med kulturministeren. Dette tjener ikke muslimenes ve og vel. I enhver annen organisasjon ville man gått av for å skape ro, sa Raja.

Overfor Vårt Land utdypet Raja kritikken.

– Det har vært klager på generalsekretæren fra det jødiske miljøet, og fra det kristne miljøet som skal føre en dialog med hverandre. Staten har strupet støtten og det har vært interne konflikter. Både norske muslimer og Islamsk råd hadde vært tjent med at generalsekretæren hadde gått av. De undergraver sin egen rolle, sier Raja.

Venstre-politikeren understreker at det er positivt at Islamsk råd nå arrangerer politiske debatter, men at det ikke kommer til å glatte over det inntrykket som er etablert av organisasjonen og generalsekretæren.

– Den tilliten som han har mistet kommer ikke til å gjenopprettes med det første, andre eller tredje, sier Raja.

LES MER: Islamsk råd forberedt på kritikk

Rom for uenigheter

Generalsekretær Mehtab Afsar sier at han lever godt med kritikken fra Raja.

– Vi må alle ha rom for uenigheter, sier Afsar.

– Du har ikke et tillitsproblem slik Raja påstår?

– Raja var invitert for å snakke om partipolitikk, men brukte tiden på personangrep. Ingen er perfekte. Jeg har som alle andre et forbedringspotensial og jobber daglig med meg selv for å bli et bedre menneske. Jeg tar dette med et smil og prøver å lære dersom det er noe jeg kan bli bedre på. Så langt er ingen av oss i mål, sier Afsar.

– Vil målet være å få statsstøtten tilbake?

– Målet er å ivareta IRNs hovedanliggende som en aktiv aktør i samfunnet, slik vi har gjort i 25 år. Så er det opp til myndighetene å vurdere statsstøtten. Vi har et forbedringspotensial, og sammen kan vi bli bedre. Vi skal tåle kritikk og være uenige, men jobbe i fellesskap til tross for uenigheter, sier Afsar.

LES MER: Afsar avviser anklager: – Et forsøk på å demonisere meg

Mobilisere velgere

Han peker på at organisasjonen har flere prosjekter på gang – som et samarbeid med Eldorado bokhandel for å mobilisere personer i innvandrermiljøene til å bruke stemmeretten.

– Statistikk viser at personer med minoritetsbakgrunn ikke i like stor grad bruker stemmeretten. Vi har et mål om å engasjere flere slik at de deltar i demokratiske prosesser. I debatten i dag tok vi opp temaer mange er opptatt av som hetsing av muslimer, islamofobi, eldreomsorg, asylpolitikk, mobbing og rasisme. Vi ser at det er et stort engasjement i miljøet, sier Afsar.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt