Kirke

Tok farvel med kjær sokneprest – tapte kampen mot koronaviruset

Bjørn-David Haraldsen ble tirsdag bisatt fra Skedsmo kirke, hvor han selv hadde sin prestegjerning.

– Det er ufattelig trist vi i dag er samlet for å ta avskjed med Bjørn-David, sa biskop Atle Sommerfeldt, da Bjørn-David Haraldsen tirsdag ble bisatt fra Skedsmo kirke. Haraldsen døde 1. mai, etter kort tids sykdom.

Haraldsen ble for mange kjent som soknepresten som kjempet for at Bredtvet kirke i Oslo fortsatt skulle brukes som soknekirke – og ikke slås sammen med soknene Grorud, Rødtvet og Romsås. Han holdt sin siste gudstjeneste i Bredtvet i februar 2014. I årene etterpå har Haraldsen i hovedsak arbeidet i Borg bispedømme. De siste fem årene var han sokneprest i Skedsmo menighet på Romerike.

Sterkt kall

På grunn av covid-19-restriksjoner deltok kun den nærmeste familien i seremonien, som derfor ble overført på nettet. I sin tale ved båren sa biskopen at Haraldsen kom inn i prestefelleskapet i Borg som et friskt og energisk pust.

– Bjørn-Davids gode humør, positive livsinnstilling og raushet i forståelsen av prestetjenesten gjorde ham til en god samtalepartner med sine kollegaer og en viktig samtalepartner for prost og biskop.

Ifølge Sommerfeldt fikk den brede tilliten Haraldsen hadde i arbeidsfellesskapet et synlig uttrykk ved at han ble valgt som tillitsperson for prestene.

– Et sterkt kall til kirkelig tjeneste og vilje til å utvikle en levende spiritualitet for vår tids søkende og troende var et særmerke ved hans tjeneste. Som biskop var det alltid en glede å møte Bjørn-David.

Uforståelig

Sommerfeldt trakk fram at «den uskyldiges lidelse» er en del av menneskets eksistens som vekker vår sinne og protest.

– Bibelens klagesanger og ikke minst Jobs bok viser oss at dette også er en livsvirkelighet som rammer alle, og som gir oss frimodighet nettopp til protest, klage og fortvilelse.

– For det er uforståelig at en så sprek og frisk mann tapte kampen mot koronaviruset. Det står der for meg og for mange. Bjørn-Davids død er en tragisk påminning om at dødskreftene rammer utenfor vår kontroll, sa biskopen.

---

Bjørn-David Haraldsen

  • Født 5. mars 1954, død 1. mai 2020.
  • Ble tirsdag bisatt fra Skedsmo kirke, hvor han selv hadde sin prestegjerning.
  • Kilde: Den norske kirke og Vårt Land

---

Les mer om mer disse temaene:

Mattis C. O. Vaaland

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke