Nyheter

– Toget har gått for tostatsløsning

Midtøsten: – Israel har vunnet kampen om landet, og palestinerne har tapt, 
slår Midtøsten-forsker fast etter at Israel nok en gang har godkjent bygging av nye 
boliger for jødiske bosettere.

Forrige fredag la Midtøsten-kvartetten med USA, Russland, FN og Efrem en rapport som hevdet at en fredsløsning på Israel/­Palestina-konflikten vil dø om ikke Israel stanser bosetningsaktiviteten. Øremerking av palestinsk jord til israelsk bruk og hindre for palestinsk utvikling, skader også gradvis mulighetene for en tostatsløsning, het det videre i rapporten.

SPALTIST: Hvem kan drepe et barn som sover?

Nye boliger

Mandag godkjente­ Israel bygging av 800 nye boliger for jødiske bosettere i Øst-Jerusalem – stikk i strid med rapportens anbefalinger. FNs generalsekretær Ban Ki-moon fordømte senere avgjørelsen og sa at han var «dypt skuffet».

– Den annonserte byggingen av inntil 800 nye boliger i Øst-Jerusalem og på Vestbredden er uforenlig med Israels erklærte støtte til tostatsløsningen, sier utenriksminister Børge Brende i en kommentar til Vårt Land.

Brende påpeker at byggingen av bosetninger på okkupert ­palestinsk område er folkerettsstridig.

LES OGSÅ: Israelsmisjonen vurderer å droppe både «Israel» og «misjon»

Politisk spill

Midtøsten-forsker og professor ved Universitetet i Oslo, Hilde Henriksen Waage, mener at israelsk bosetningsaktivitet og internasjonale reaksjoner føyer seg inn i et ­politisk og diplomatisk spill.

– Israel har klare planer på hvordan de vil utvide sitt territorium, og de pleier å publisere det som reaksjon på internasjonale krav eller kritikk, sier Waage.

Rapporten fra USA, Russland, FN og Eer et ledd i et internasjonalt forsøk på å skape en ny dynamikk i fredsprosessen som har ligget død i to år. Det siste forsøket, som ble ledet av USA, strandet i 2014. Frankrike har også prøvd å blåse liv i fredsprosessen med et nytt initiativ for en tostatsløsning, men dette har fått lunken mottakelse.

Waage mener det ikke finnes noen fredsprosess eller reelt fredsinitiativ.

– Det kommer tilsynelatende forslag på bordet, men toget for en tostatsløsning har gått for lenge siden. Israel har vunnet kampen om landet, og palestinerne har tapt. Så er det et spørsmål om hvor lenge vi andre skal koseprate og late som det kan komme en fredsløsning på konflikten, sier Waage.

– Dette er spillets regler. Jeg tror ikke noen i Israel for alvor har tenkt på å gå inn i noen reelle forhandlinger om en tostats­løsning, fortsetter hun.

LES OGSÅ: Palestinske kulturminner stues bort i Oslo

Dårlige utsikter

Waage er pessimistisk med tanke på konfliktens videre utvikling. Hun tror verken et valg av Donald Trump eller Hillary Clinton som amerikansk president kan skape en ny dynamikk for fred.

– Både Trump og Clinton er gode og varme Israel-venner. Dermed vet Israel at de ikke har noe å frykte som vil ramme dem ordentlig. De har heller noe å glede seg til, sier Waage.

LES OGSÅ: ...selv om Trump tidligere har blitt refset som anti-Israel

Hun peker på at Obama har et dårlig forhold til Israels statsminister Benjamin Netanyahu, og at en potensiell valgseier for Clinton vil være positivt for Israel.

ERLING RIMEHAUG: Palestinerne kan glemme tostatsløsning – må tenke nytt

Utopisk

Midtøsten-ekspert Hanne Eggen Røislien er heller ikke optimistisk for en snarlig løsning på konflikten.

– Jeg er enig i at det ser mørkt ut for en tostatsløsning, men det ser ikke lysere ut for en enstatsløsning. Nå er vi i en situasjon hvor alle løsninger er utopiske, sier Røislien.

Hun mener det er vanskelig å predikere hvordan konflikten vil utvikle seg.

– På kort sikt vil israelerne fortsette å bygge ut. Det er vanskelig å se for seg hvilke løsninger som vil bli aktuelle på lang sikt. Dette henger også sammen med andre konflikter i regionen.

Hun mener det må drastiske grep til for å endre dynamikken i konflikten.

– Hele konflikten er rutine. Det er vanskelig for forskere, diplomater og offentligheten å bry seg når alt er repetitivt. Noen må ta grep for å komme ut av dette segmentet. Om det grepet er USA eller økonomiske sanksjoner er umulig å si, avslutter Røislien.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter