Verden

Tøffere for asylsøkere på Mexico-grensen

President Donald Trump har gjort bygging av mur mot Mexico til fanesak. I mellomtiden strammes det dramatisk til mot asylsøkere på grensen, ifølge ny rapport.

Bilde 1 av 3

Den katolske organisasjonen Hope Border Institute hevder at det er sterkt forverrede forhold for migranter ved grensen i El Paso-distriktet. I praksis er det nå nærmest umulig å få asyl.

– Trump-administrasjonen har forsterket og radikalisert en langvarig prosess med kriminalisering av migranter og militarisering av grensen, heter det i rapporten Sealing the Border.

De har intervjuet 300 migranter, asyladvokater og myndighetspersoner.

De siste 20 årene har 7.200 migranter dødd i forsøk på å komme seg over grensen fra Mexico til USA. I fjor døde nær 300 på den farlige ferden.

Muren en besettelse for Trump

Forrige uke minnet igjen Trump på Twitter om behovet for sikkerhet på grensen mot Mexico:

– Vå må ha sikkerhet på vår SVÆRT FARLIGE SØRLIGE GRENSE, og vi må ha en stor MUR til å beskytte oss, og bidra til å stoppe den massive innførselen av narkotika til landet vårt!

Samtidig fastholdt Trump at muren skal betales av Mexico, «som har et latterlig, 71 milliarder dollar stort handelsoverskudd med USA».

LES KOMMENTAREN: Avisdødaren som elsker mediene

Et «jerntriangel» for å avskrekke

Rapporten Sealing the Border beskriver et «jerntriangel for avskrekking» som er sterkt forverret under Trump-administrasjonen:

• Avskrekking ved grensen. Familier blir splittet og barn mister kontakt med foreldre. Grensepatruljer trakasserer og skremmer migranter fra å søke asyl.

• Blankofullmakt til å samle asylsøkere i interneringssentre ved grensen, inklusive gravide kvinner, akutt syke og truede journalister. Bare ved El Paso er til enhver tid 2.000 mennesker internert under elendige forhold.

• Rettssikkerheten er minimal, der dommerne i nær 100 prosent av tilfellene dømmer med negativt utfall for meksikanske og sentralamerikanske asylsøkere. Intervjuer for å sile bort urettmessige asylsøkere er gjennomgående av lav kvalitet, gjerne foretatt per telefon og med språkproblemer.

Skal få folk til å gi opp

– Alt dette har til hensikt å få folk til å gi opp, og bli deportert, sa advokat Jessica Miles da rapporten ble lansert.

Asylsøkeren Lucia fra El Salvador forteller i rapporten en dramatisk historie:

I familiens nabolag i byen San Salvador, som har blant verdens høyeste drapsrater på grunn av narkotrafikken til USA, blir jenter som nærmer seg puberteten ofte tvunget til prostitusjon og andre slavelignende forhold av gjenger.

Da Lucias datter Alia (12) ble truet av gjengmedlemmer, flyktet de til El Paso for å søke asyl i USA. Ved grensen ble mor og datter atskilt. Da Lucia ble internert med beskjed om at hun ville bli atskilt fra datteren i minst seks måneder, gav hun opp og trakk asylsøknaden.

LES OGSÅ: Trump fjerner Obamas religiøse initiativer

Trump fornøyd med utviklingen

Trump skryter over at hans tøffere linje allerede har gitt resultater:

– Jeg er særdeles stolt over å kunne si at antallet mennesker som kommer over grensen går sterkt ned. Færre prøver å komme over fordi de vet at det ikke kommer til å skje, sa Trump på en pressekonferanse i Det hvite hus 10. januar.

I underkant av 220.000 mennesker ble anholdt ved grensen de siste 11 månedene i 2017, en nedgang på 48 prosent sammenlignet med året før. På det meste var det nærmere 1,5 millioner pågripelser, i år 2000.

Budsjettstrid med omstridt avtale

I den betente budsjettstriden i USA ble partiene i Kongressen mandag kveld enige, etter et kompromiss om å jobbe sammen for å finne en løsning for anslagsvis 700.000 unge innvandrere («drømmere») som kom til USA som barn.

Demokratenes minoritetsleder i Senatet, Chuck Schumer, skal ifølge nettstedet Politico nå ha trukket tilbake et angivelig løfte til Trump om at demokratene skulle bidra til å sikre støtte for finansiering av Mexico-muren, som en motytelse hvis «drømmerne» får lovlig opphold.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verden