Politikk

Tøffe verdikrav på lager

KrF vil bremse liberal bioteknologi i regjeringsforhandlinger og krever svært kostbare løft for skolen for å delta på et lag som styrer landet.

– En ny melding om bioteknologi kom i forrige uke – uten svar og konklusjoner. Det er klart at dette blir viktige forhandlingsspørsmål for KrF, sier nestleder Olaug Bollestad.

Sammen med partileder Knut Arild Hareide og nestlederkollega Kjell Ingolf Ropstad møtte hun pressen for å oppsummere stortingsperioden. Partiet serverte en liste over 50 utvalgte gjennomslag for partiet etter at de signerte en samarbeidsavtale med Høyre/Frp og Venstre.

Men om tre måneder kan et nytt valgresultat være klart – og KrF kan igjen måtte forhandle med andre partier om makt. I verdipolitikken trenger det ikke bli så sommerlunt i tonen.

LES OGSÅ: Biomeldingen kan gi nye, uventede slag

Bremser på

Nestleder og helsetalskvinne Bollestad ønsker nemlig å få satt bremser på bioteknologi-politikken for de kommende fire årene. Om valgresultatet gir KrF anledning til det, vil hun gjerne forhandle om eggdonasjon og en rekke andre felt i en regjeringserklæring.

Slik kan Stortinget være bundet opp før Bent Høies ferske stortingsmelding skal avklares i Stortinget senhøstes eller på tidligvinteren.

– Kan det da også være aktuelt for KrF å foreslå forbud mot anledningen til tvillingabort?

– Vi får se hvilken posisjon vi er i etter valget, men ingen skal være i tvil om at KrF er et tydelig parti i dette spørsmålet.

– Så nei til dagens praksis kan bli et krav og et punkt fra KrFs side i en avtale med en ny regjering?

– Jeg utelukker ikke det. Men dette handler om bioteknologi i særdeleshet. Innholdet i den nye meldingen kan bli til viktige forhandlingsspørsmål.

Mer «skole-KrF»

I samarbeidsavtalen de til nå har hatt med Høyre/Frp og Venstre, fikk KrF forhandlet inn et punkt om nei til tidlig ultralyd. Det handlet om grep mot et mulig sorteringssamfunn.

– Vi var utrolig opptatt av at det ikke skulle bli en liberalisering av bioteknologi på vår vakt. Det klarte vi. Meldingen ble ikke behandlet i denne stortingsperioden. Men nå er den kommet, uten konklusjoner. Da kan dette forhandles om etter valget, varsler Bollestad.

KrF har i tillegg klare forventninger om å fortsette satsingen på småskolebarn. Budsjettsamarbeidet med regjeringen og Venstre har gitt KrF gjennomslag for hele 1,3 milliarder kroner til satsing for flere lærere i småskolen. KrFs innsats som skoleparti har kostet samarbeidet flesk.

– Vi vil videre. Vi ønsker å forlenge deler den tidlige innsatsen også inn mot 5 til 10. trinn, sa KrF-leder Hareide.

LES OGSÅ: Høyre tjener på vellykket lagbilde

Offensiv for K

Hareide varsler også at han vil løfte de kristne verdiene – og trekker frem økt forståelse for K for kristendom i skolens livssynsfag.

– Hvordan skal dere gjøre dette, ved å kreve mer K for kristendom i samfunnet ellers?

– For fire år siden var KrF det eneste partiet som ville ha K'en tilbake. Men nå har Sp snudd, Høyre har snudd, Frp og nesten halve Ap har gjort det. Uten KrF hadde vi ikke hatt den debatten. Men jeg vil gjøre K'en bredere, det handler om verdiene vi skal ha. At arenaene for tro og religion i samfunnet vårt skal handle om det nøytrale, er i alle fall ikke en tro KrF har.

LES OGSÅ: KrF og Sp til kamp mot Aps bioforlik

«Spill og spetakkel»

Hareide konkluderte med at KrF denne stortingsperioden har brukt sin kapital «til gjennomslag, ikke spill og spetakkel». På spørsmål om hvem som har drevet med spill og spetakkel, svarte Hareide ved å legge ansvar på regjeringen.

– Da man valgte å komme med et ultimatum, ba man ikke om noen rolig budsjetthøst.

KrF-lederen varslet stø kurs om samarbeid:

– Budskapet er det samme som fra landsstyret i november og landsmøtet: Vi ønsker en regjering av KrF, Høyre og flest mulig av sentrumspartiene. Det er vårt enkle budskap.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk