Nyheter

Tøff kamp om ny tillit

Etter KrFs avsettelse av Olemic Thommessen starter politikernes egen kamp for å gjenreise Stortingets tillit. Den jobben blir hard, mener profiler.

– Byggeskandalen er ikke over. Den handler om mer enn bare Thommessen. Men avgangen hans er et bidrag til at folks tillit til de folkevalgte kan bli styrket igjen, sier valgforsker ­Johannes Bergh ved Institutt for ­samfunnsforskning.

For Thommessen var løpet kjørt i går morges. Han opplyste om avgangen sin ved møtestart i Stortinget. Da hadde nøkkelpartiet KrF i forkant – uten å meddele noe som helst i offentligheten – gitt beskjed om at tilliten til stortingspresidenten var borte.

Dermed forsvant flertallet bak Thommessens presidentposisjon. Høyre ble varslet av KrF-leder Knut Arild Hareide ­onsdag kveld.

LES OGSÅ: Det er 8. mars – «Ikke stuerent å være feminist i kirken»

Omdømmet

Selv med ny ­president på plass blir kampen om tillit blant velgere tøff. Ap-leder Jonas Gahr Støre uttaler seg behersket optimistisk om ­omdømmejobben som venter:

– Vi må nå vise både de som arbeider med prosjektet, velgere og det politiske Norge at Stortinget tar på alvoret å lede et slikt prosjekt og etablerer rutiner slik at alt lander på en god måte.

– Har saken skapt dype sår overfor velgerne?

– Velgerne har grunn til å føle det slik. Men det er mulig å gjenopprette tilliten, svarer Støre.

Sp-veteran Per Olaf Lundteigen har vært en hard kritiker av Thommessen og byggeprosjektet:

– Stortinget skulle være et forbilde på hvordan man tar ansvar i et samfunn. I stedet måtte Høyre­ presses til det som i næringslivet er helt opplagt: At ansvarlige går. Stortinget står overfor en formidabel jobb med å gjenopprette tillit, sier han.

En «skummel» sak

Valgforsker Berg betegner milliardsprekken på Stortingets bygge-­
plass som en «skummel sak». En slik sak bekrefter nemlig velgeres fordommer om at politikere­ sløser med skattebetalernes penger.

– Og den mistroen er jo ikke noe ukjent fenomen om dagen, sier Bergh.

Stortingets byggeprosjekt omfatter blant annet rehabilitering av nabogården til Stortinget, ny innkjøringstunnel og et nytt vare- og postmottak. For tre år siden var det anslått at prosjektet ville koste 1,1 milliarder. Nå er anslått sluttsum rundt 2,3 ­milliarder kroner.

Men mer enn velgertillit har de siste dagenes byggedrama handlet om parlamentarisk tillit: Vil KrF – som i fjor høst sikret gjenvalg av Thommessen – snu og avsette presidenten?

LES OGSÅ: KrF og rødgrønne tar over styring av alkoholpolitikk

KrFs regi

Nøkkelpartiet KrF overrasket resten av Stortinget med sin regi i avsettelsen. Tirsdag var signalene at partiet kunne­ bruke rommelig med tid på å vurdere detaljer i bygge-­saken, etter at Thommessen denne dagen hadde redegjort i Stortinget. Noe av bakteppet var at KrF i fjor var en del av en avtale med regjeringspartiene om fordeling av verv i Stortinget.

Men i det stille landet KrF raskere enn de selv ga inntrykk av. Til pressefolk etter onsdagens gruppemøte var meldingen ­likevel at de ikke «hadde noe å meddele». Men i virkeligheten var siste akt i dramaet om Olemic Thommessens fremtid som stortingspresident alt i gang.

«Krevende»

Senere på kvelden kontaktet KrF-leder Hareide Høyres parlamentariske leder, Trond Helleland, og opplyste at gruppemøtet i KrF ikke lenger hadde tillit til stortingspresidenten. Hareide orienterte om KrFs vurdering på en pressekonferanse i Vandrehallen i går formiddag.

– Thommessen har ikke noe ansvar alene i denne saken. Men at han bærer et særskilt ansvar, er i denne saken uomtvistelig. Vi har prøvd så godt vi kunne å isolere vurderingen vår ut fra hva som er viktig i denne saken. Konklusjonen bygger på det ­store alvoret i den, sier Hareide til Vårt Land.

– KrF har sittet med nøkkelen til Thommessens fremtid. Hvor krevende har dette vært?

– Ja, det har vært en vanskelig og krevende sak. Men vi er trygge på konklusjonen vår. Men det er forskjell på ansvar – og skyld. Den deler mange. Utenom ­byggesaken har Thommessen vært president på glitrende vis.

LES OGSÅ: Vil avskaffe sæddonasjon i likestillingens navn

Hareides ord

I stortingskorridorene diskuterte både presse-­folk og politikere om Hareide var på kant med sannheten da han etter KrFs gruppemøte sa han ikke hadde mer å meddele – selv om KrFs dom over ­Thommessen var falt.

Overfor Vårt Land benekter Hareide at han uttalte seg usant da han sa at partiet ikke hadde «noe å meddele» og at dette var saken i nyhetsbildet. Poenget var at Hareide ikke ville si alt.

– Jeg ser at det er noen sitater fra meg som ikke er helt gode. Men jeg tror også det norske folk forstår at vi valgte å gå først til Høyre og først til Olemic Thommessen før vi meddelte vår konklusjon, forklarer han.

Flertall teller

Thommessen var sparsom i sine kommentarer etter at han hadde kunngjort ­avgangen. Budskapet hans handlet ikke om selve milliardsprekken, men om parlamentarisk teknikk: Han hadde ikke lenger flertall bak seg.

– Spillereglene handler om at man enten har flertall – ­eller så har man ikke flertall. Nå jeg ikke har noe flertall bak meg mer, da trekker jeg meg tilbake, sa Thommessen.

Han var også litt personlig ­etter dager med høyt press:

– Det har vært en krevende sak. Jeg måtte jo regne med at dette kunne bli utfallet.

LES OGSÅ: Abid Q. Raja til Høyre: Sats på en kvinnelig president

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter